WIOSENNE SMAKI – Przepyszne śniadania

Dziś w kolejnej odsłonie naszego cyklu WIOSENNE SMAKI mamy dla Was dwa pomysły na przepyszne śniadania. Oba z pewnością przypadną Wam do gustu i z powodzeniem będziecie mogli je wykorzystać nawet jako lekką przekąskę. Przepisy nadesłała nam utalentowana Ula z Foodnotes. Koniecznie musicie do niej zajrzeć, jeśli macie ochotę na więcej ciekawych dań w jej wykonaniu. Zapraszamy Was teraz na mały przedsmak możliwości Uli. Miłego czytania:)


Przepyszne śniadania Green Canoe

Fit owsianka z lnem

Składniki:

(1 porcja)

30 g płatków owsianych górskich

1 łyżka mielonego lnu

pół szklanki wrzątku

sól

cynamon

obrane i pokrojone w kostkę jabłko

łyżeczka masła lub oleju

Przepyszne śniadania Green Canoe

Przygotowanie:

Płatki, len i sól wsypujemy do szklanki, miski albo słoiczka. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy aż płatki i len napęcznieją. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cynamon i jabłko. Chwilę podsmażamy, potem przykrywamy rondelek i dusimy parę minut, aż jabłko zmięknie, a następnie układamy na wierzchu owsianki. Całość posypujemy lekko cynamonem.

Przepyszne śniadania Green Canoe

Bułeczki nocne

Składniki:

(8-10 bułeczek)

2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej/luksusowej

paczka drożdży instant (8g)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki oleju roślinnego (o neutralnym zapachu, np z pestek winogron)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1/3 szklanki wody

1/3 szklanki mleka (lub dla wersji wegańskiej tyle samo wody)

jajko

ziarna do posypania np. czarnuszka, mak, sezam itp.

Przepyszne śniadania Green Canoe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy na gładkie, miękkie ciasto. Jeśli wyrabiacie ręcznie, nie dosypujcie za dużo mąki – ciasto w miarę wyrabiania rozwinie siatkę glutenową i będzie jednolite.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski wysmarowanej delikatnie oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Uwaga: jeśli chcecie zrobić te bułki bez wyrastania w lodówce po prostu połóżcie miskę w ciepłym miejscu na 1,5h aż ciasto podwoi objętość. Rano nastawiamy piekarnik na 210 stopni, z blachą w środku.

Wyjmujemy schłodzone ciasto z miski na blat i dzielimy na 8 równych części. Zostawiamy na 5 minut aby się zagrzało, a następnie formujemy bułki: zwyczajne okrągłe, podłużne lub takie zaplatane jak na moich zdjęciach.

Dużą deskę lub tacę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bułki, zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut (piekarnik powinien już być wtedy nagrzany). Przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami, ostrożnie zsuwamy papier z bułeczkami z tacy prosto na rozgrzaną blachę. Pieczemy 20 minut.

Przepyszne śniadania Green Canoe

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.

    This error message is only visible to WordPress admins

    Error: No connected account.

    Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.