WIOSENNE SMAKI – Przepyszne śniadania

Dziś w kolejnej odsłonie naszego cyklu WIOSENNE SMAKI mamy dla Was dwa pomysły na przepyszne śniadania. Oba z pewnością przypadną Wam do gustu i z powodzeniem będziecie mogli je wykorzystać nawet jako lekką przekąskę. Przepisy nadesłała nam utalentowana Ula z Foodnotes. Koniecznie musicie do niej zajrzeć, jeśli macie ochotę na więcej ciekawych dań w jej wykonaniu. Zapraszamy Was teraz na mały przedsmak możliwości Uli. Miłego czytania:)


Przepyszne śniadania Green Canoe

Fit owsianka z lnem

Składniki:

(1 porcja)

30 g płatków owsianych górskich

1 łyżka mielonego lnu

pół szklanki wrzątku

sól

cynamon

obrane i pokrojone w kostkę jabłko

łyżeczka masła lub oleju

Przepyszne śniadania Green Canoe

Przygotowanie:

Płatki, len i sól wsypujemy do szklanki, miski albo słoiczka. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy aż płatki i len napęcznieją. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cynamon i jabłko. Chwilę podsmażamy, potem przykrywamy rondelek i dusimy parę minut, aż jabłko zmięknie, a następnie układamy na wierzchu owsianki. Całość posypujemy lekko cynamonem.

Przepyszne śniadania Green Canoe

Bułeczki nocne

Składniki:

(8-10 bułeczek)

2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej/luksusowej

paczka drożdży instant (8g)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki oleju roślinnego (o neutralnym zapachu, np z pestek winogron)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1/3 szklanki wody

1/3 szklanki mleka (lub dla wersji wegańskiej tyle samo wody)

jajko

ziarna do posypania np. czarnuszka, mak, sezam itp.

Przepyszne śniadania Green Canoe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy na gładkie, miękkie ciasto. Jeśli wyrabiacie ręcznie, nie dosypujcie za dużo mąki – ciasto w miarę wyrabiania rozwinie siatkę glutenową i będzie jednolite.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski wysmarowanej delikatnie oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Uwaga: jeśli chcecie zrobić te bułki bez wyrastania w lodówce po prostu połóżcie miskę w ciepłym miejscu na 1,5h aż ciasto podwoi objętość. Rano nastawiamy piekarnik na 210 stopni, z blachą w środku.

Wyjmujemy schłodzone ciasto z miski na blat i dzielimy na 8 równych części. Zostawiamy na 5 minut aby się zagrzało, a następnie formujemy bułki: zwyczajne okrągłe, podłużne lub takie zaplatane jak na moich zdjęciach.

Dużą deskę lub tacę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bułki, zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut (piekarnik powinien już być wtedy nagrzany). Przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami, ostrożnie zsuwamy papier z bułeczkami z tacy prosto na rozgrzaną blachę. Pieczemy 20 minut.

Przepyszne śniadania Green Canoe

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.