WIOSENNE SMAKI – Apetyczne kolacje

Były już śniadania, więc tym razem w ramach WIOSENNYCH SMAKÓW dzielimy się z Wami przepisami na bardzo apetyczne kolacje. Obie propozycje nie są skomplikowane i na pewno Wam zasmakują, jeśli lubicie zjeść solidną porcję warzyw przygotowaną w najlepszym stylu. Tymi cudnymi przepisami podzieliła się z nami Monika, na której blogu Przez Ogródek możecie znaleźć mnóstwo innych pomysłów na dania na każdą okazję. A teraz zapraszamy Was do czytania:)


Apetyczne kolacje Green Canoe

Sałatka z wędzonym serem w sosie musztardowym

Składniki:

(2 porcje)

garść drobnych listków sałaty

czarna rzodkiew

kilka rzodkiewek

100 g wędzonego sera

Dip musztardowy:

2 łyżki musztardy dijon

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

Apetyczne kolacje Green Canoe

Przygotowanie:
Sałatę myjemy i osuszamy, rzodkiew i rzodkiewkę kroimy w paski. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy wcześniej ułożone na talerzu składniki sałatki.

Apetyczne kolacje Green Canoe

Szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

600 g pomidorów

200 g (2 szt) młodej cebuli

3 ząbki czosnku

pęczek czosnku niedźwiedziego

garść młodego groszku cukrowego

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

3 jajka

Apetyczne kolacje Green Canoe

Przygotowanie:

W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Szklimy na patelni.

Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Przeciskamy przez praskę czosnek i dorzucamy.

Dusimy na wolnym ogniu do czasu kiedy sok z pomidorów częściowo wyparuje. Dodajemy garść czosnku niedźwiedziego i młody groszek w strąkach. Doprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Robimy trzy wgłębienia za pomocą łyżki i wbijamy jajka. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.

Podajemy posypane świeżym czosnkiem niedźwiedzim.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.