WIOSENNE SMAKI - Falafel z hummusem - GREEN CANOE

WIOSENNE SMAKI – Falafel z hummusem

Kontynuujemy oczywiście cykl WIOSENNE SMAKI, w którym będziemy się z Wami dzielić smakowitymi daniami, inspirowanymi tą kolorową porą roku. Bardzo nam miło, że nasze kulinarne frykasy tak przypadły Wam do gustu:)  Dzisiaj mamy dla Was falafel, potrawę egzotyczną, która na stałe zagościła już w polskich kulinariach (nie tylko jako zamiennik dla mięsa w kebabie:)), oraz przepyszny humus. Oba autorstwa zaprzyjaźnionej z redakcją Oli z Olala Cooking, u której znajdziecie mnóstwo oryginalnych przepisów na każdą okazję. Jeśli lubicie nowe smaki i chcecie przygotować coś specjalnego w czasie Wiosny, to zapraszamy Was do wypróbowania poniższego przepisu we własnej kuchni. ZACZYNAMY!


Falafel jajeczny

Składniki:

(na 14-15 szt.)

4 jajka ugotowane na twardo

1 jajko surowe

3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

150g odcedzonej ciecierzycy z puszki

2 łyżki bułki tartej + więcej do obtoczenia kotlecików

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki soli

pieprz czarny

1 łyżka ziaren sezamu

olej

Falafel z hummusem Green Canoe

Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka oraz ciecierzycę umieścić w misce i rozgnieść dokładnie widelcem.

Dodać surowe jajko, zioła, przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko, aby składniki ładnie się połączyły i powstała lepiąca masa.

Zwilżonymi lekko dłońmi formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej po czym lekko je spłaszczyć.

Bułkę tartą wymieszać z sezamem.

Falafele obtoczyć dokładnie w bułce tartej i sezamie.

Na patelni rozgrzać olej. Falafele smażyć na niewielkim ogniu z obu stron aż ładnie się zezłocą i nabiorą chrupkości.

Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać gorące lub zimne razem z hummusem groszkowo- miętowym.

 

Oszukany hummus groszkowo-miętowy

Składniki:

2 szklanki mrożonego groszku

1 duży ząbek czosnku

3 łyżki pasty tahini

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

mała garść listków mięty

4 łyżki zimnej wody

1,5 łyżki soku z cytryny

skórka starta z 1/2 cytryny

1 łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

Do przybrania: oliwa, listki mięty, skórka z cytryny

Falafel z hummusem Green Canoe

Przygotowanie:

W małym garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić groszek. Blanszować przez 2-3 minuty. Odcedzić.

Wszystkie składniki, z wyjątkiem wody i oliwy, umieścić w pojemniku malaksera. Zmiksować do połączenia składników. Dodać wodę i oliwę i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Hummus przełożyć na talerz. Polać z wierzchu odrobiną oliwy, posypać listkami mięty i skórką z 1/2 cytryny.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.