Zapraszamy Was dziś na kolejne BARDZO apetyczne dania wiosenne. Tym razem będą to dwa smakowite bezmięsne pomysły na obiad. Zaprzyjaźniona z redakcją autorka przepisów, Ania Zabrowarny prowadzi znanego już Wam z poprzednich poleceń bloga Addio Pomidory. To niezwykle smakowite miejsce w sieci:) A na co tym razem zechce nas skusić Ania? Jedliście już kaszotto? :) A wegetariańskie burgery? Nie ? No to zapraszamy:
Wiosenne „risotto”
Składniki:
100 g pęczaku
400 g wody
350 g szparagów
3-4 ząbki czosnku
oliwa i masło do podduszenia
Składniki na pesto:
3 łyżki posiekanych liści pokrzywy
2 łyżki posiekanych liści mięty
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z limonki
1-2 łyżki uprażonych płatków migdałowych lub pestek dyni
1 łyżka parmezanu
trybula, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowujemy pesto. Gałązki pokrzywy polewamy wrzątkiem (w ten sposób ją unieszkodliwiamy). Osuszamy, oddzielamy listki, siekamy je razem z miętą. Miksujemy z oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy. Na końcu dodajemy uprażone płatki migdałów lub pestki dyni i parmezan. Delikatnie mieszamy.
- Przygotowujemy kaszę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy kaszę, zalewamy ją zimną wodą, solimy i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Aż cała woda się wchłonie, a kasza będzie kremowa.
- Odłamujemy końcówki szparagów, kroimy na mniejsze części.
- Na maśle z oliwą podduszamy płatki czosnku. Dodajemy szparagi. Podduszamy.
- Dodajemy pesto do kaszy podczas ostatnich 2 minut gotowania. Mieszamy dokładnie.
- Na końcu, tuż przed podaniem łączymy ze szparagami. Posypujemy serem. Podajemy.
Burgery gryczane z batatami i fetą
Składniki:
85 g suchych ziaren kaszy gryczanej prażonej
1 średnia czerwona cebula
285 g batatów (waga po ugotowaniu i obraniu)
100 g pokruszonej fety
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry
2 łyżki gęstego jogurtu (greckiego)
szczypta kuminu, cynamonu, pieprzu kajeńskiego, soli i zmielonego liścia laurowego
1 łyżeczka ziaren kolendry
Przygotowanie:
- Bataty gotujemy na parze. Lekko studzimy. Rozgniatamy widelcem, odstawiamy.
- W czasie, gdy gotują się bataty gotujemy kaszę na sypko. Odstawiamy do przestudzenia.
- Siekamy pietruszkę, cebulę. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu.
- Cebulę dusimy na małym ogniu.
- Łączymy wszystkie składniki i przyprawy w misce. Krótko wyrabiamy. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. (Uwaga! O ile formowanie burgerów jest bardzo łatwe – masa jest plastyczna, spoista, nie klei się do rąk, o tyle podczas pieczenia burgery robią się miękkie – dlatego przewracamy je delikatnie szpatułką).
- Podajemy z rukolą skropioną winegretem, z jogurtem i miętą.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
3 komentarze
rena 24 marca 2017 (23:57)
wszystko bardzo pięknie, ale nie mogłoby być tak po prostu i po polsku: mniam mniam…?
Beni 23 marca 2017 (08:51)
Witam,
przepisy brzmią naprawdę ciekawie :) Ale ja z niecierpliwością czekam na nowe wpisy na temat ogrodu i oczywiście na zdjęcia z Twego przepięknego ogródeczka. Już nie mogę się doczekać..
Pozdrawiam:)
Speckled Fawn 22 marca 2017 (15:40)
nie jem mięsa, więc to coś dla mnie :D burgery na pewno wypróbuję.