PRZEPISY ŚWIĄTECZNE – Pierniczki doskonałe

Jeśli nie zrobiliście jeszcze świątecznych pierniczków to nic straconego. Te, które widzicie na zdjęciach przygotowała dla nas Monika z bloga Matka Wariatka, który serdecznie polecamy. Przeczytajcie, co o samym przepisie ma do powiedzenia jego autorka:

Nie ma Świąt bez pierniczków!

Grudzień to magiczny miesiąc… oczekiwanie, porządki, obmyślanie świątecznego menu, zapachy i smaki. Pierniczki to u nas w domu tradycja od dawien dawna.
Prawdziwe z miodem od zaprzyjaźnionego pszczelarza, z masłem,  aromatyczną przyprawą korzenną – cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, własnoręcznie mielone w młynku.

Wyrabianie ciasta, wykrawanie przeróżnych kształtów, pieczenie i ozdabianie świątecznych pierniczków to jest to. Zapach unoszący się w domu, oczekiwanie aż pierwsza partia „wyjdzie z piekarnika”, 
radość dzieciaków zajadających pierniczki, w końcu to, co nam zostanie ozdabiamy kolorowymi lukrami i obowiązkowo dorabiamy jeszcze jedną porcję ciasta. Teraz jestem mądrzejsza i od razu robię podwójną ilość składników.  

Pierniczki to świetna opcja na słodkie prezenty dla bliskich czy ozdoby na choinkę, ale też okazja by wspólnie spędzić czas i stworzyć coś fajnego!
Przepisów na pierniczki przerobiłam sporo, ten uważam za doskonały. Ciasto po wyrobieniu należy schłodzić, następnie cienko rozwałkować i zabrać się do pracy.

Pierniczki doskonałe

Składniki:
210g brązowego cukru
75ml miodu
75ml wody
150g masła
500-520g mąki pszennej typ 650
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
W rondelku mieszamy cukier z miodem i wodę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia.
Dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, najpierw 480 gram, sodę, przyprawę do pierników, cynamon, wlewamy gorącą masę miodową, mieszamy łyżką, chwilę czekamy i wyrabiamy gładkie ciasto, w miarę potrzeby dosypujemy mąki. Formujemy kulę, odkładamy ją na stolnicę do ostygnięcia, a następnie chłodzimy /godzinka, półtorej/.

Jeszcze raz wyrabiamy ciasto, odrywamy kawałek i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek. Foremkami o różnych kształtach wycinamy pierniki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, pierniki pieczemy 8 minut, studzimy na równej powierzchni. Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki będą jeszcze chwilę miękkie, po wystygnięciu są perfekcyjne.

Czas przechowywania w szczelnej puszce około 2 miesiące.

Udanej zabawy!

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

3 komentarze

  • comment-avatar
    4Windows 21 grudnia 2017 (16:58)

    Koniecznie musimy spróbować :)

  • comment-avatar
    Bogda 21 grudnia 2017 (10:24)

    Asiu, czy przepis na pierniczki jest bez jajek? Upiekłam już jedne wg mojego przepisu, ale szukam jeszcze, bo moja Rodzinka nie zna pojęcia „za dużo” jeśli chodzi o pieniki, a ten zapach….. nie wyobrażam sobie przygotowań świątecznych bez niego! Niejako z „automatu” poprawia mi humor…
    pozdrowienia serdeczne
    Bogda

  • comment-avatar
    aldia.arcadia 21 grudnia 2017 (09:22)

    OOj dzień za późno ten przepis :(

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.