Na wielu wigilijnych stołach karp jest pozycją obowiązkową. Dlatego i u nas również nie zabraknie przepisu na tę królewską rybę, w wersji bardzo apetycznej, którą poleca nam Agnieszka z bloga Every Cake You Bake. Zobaczcie jak autorka pisze o swoich doświadczeniach z tą potrawą:
Nie przepadam za rybami, ale jeden, jedyny dzień w roku czekam z niecierpliwością na danie z karpia. Kiedy w dzieciństwie mama stawiała na wigilijnym stole półmisek z okazałą, królewską rybą, faszerowaną pieczarkami i pieczoną w całości, do tego z okalającymi ją małymi ziemniaczkami z chrupiącą skórką, moja niechęć do ryb znikała natychmiast, a nakładając sobie na talerz duży kawałek karpia myślałam, że oto właśnie dzieje się magia świąt. Dzisiaj też nie wyobrażam sobie świąt bez pieczonego karpia i tak jak kiedyś, smakuje on tak wyjątkowo tylko w Wigilię.
Karp pieczony nadziewany pieczarkami:
Składniki:
świeży karp o wadze około 2 kg,
100 g pieczarek,
60 g miękkiego masła,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka oleju,
połowa cytryny,
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Karpia należy sprawić, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
Następnie drobno siekamy pieczarki, smażymy je na oleju z łyżeczką masła. Studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek (białka zachowujemy). Żółtka ucieramy z połową masła. Dodajemy bułkę tartą, ostudzone pieczarki i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą nadzienia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Środek karpia wypełniamy farszem pieczarkowym. Następnie należy spiąć rybę wykałaczkami lub zaszyć.
Rybę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pozostałe masło topimy i polewamy nim karpia.
Pieczemy 40 minut, aż ryba ładnie się zarumieni. W czasie pieczenia kilka razy polewamy karpia wytworzonym sosem maślanym.
Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Dziękuję za Twój komentarz.
3 komentarze
Kasia 1 stycznia 2018 (22:28)
Za rok wypróbuje na pewno?
Biała Sowa 18 grudnia 2017 (16:35)
Wygląda smakowicie :)
Pozdrawiam serdecznie.
Magdalena 16 grudnia 2017 (13:06)
Ja przepadam za karpiem w warzywach ?? duszony z warzywami jest obledny ? dla mnie na Wigilie moze byc tylko on ?