LATO NA TALERZU - Przekąski na przyjęcia i imprezy - GREEN CANOE

LATO NA TALERZU – Przekąski na przyjęcia i imprezy

Lato to czas, kiedy chętnie organizujemy przyjęcia, w tym bardzo chętnie na świeżym powietrzu. Dlatego dziś mamy dla Was dwa smakowite przepisy na przekąski, które z pewnością świetnie sprawdza się na letnich imprezach. Przepisy zostały przygotowane dla nas przez Małgosię z apetycznego bloga Zen w kuchni, który gorąco Wam polecamy! Małgosia to skarbnica kulinarnych pomysłów, a jej przepisy już nie raz zdobyły nasze serca…i żołądki:) ZACZYNAMY:

Schabowe z cukinii z rukolą i pomidorami

Składniki:

-1 większa cukinia

-2-3 jajka

-sól himalajska lub domowa wegeta + pieprz + przyprawa włoska

-bułka tarta

-mąka kukurydziana

-spory pęczek rukoli

-kilka pomidorów malinowych

-masło klarowane

Schabowe z cukinii przepis

Przygotowanie:

Cukinię wyszoruj i pokrój w 1 centymetrowe plastry. Każdy plaster obtaczaj w mące kukurydzianej, potem w rozmąconym jajku z przyprawami, a na końcu w tartej bułce i smaż na maśle z obu stron na rumiano. Podawaj przełożone rukolą i pomidorami, jak na zdjęciu lub zrób sałatę z rukoli, pomidorów ,czosnku i oliwy , podając ją osobno do „kotletów” z cukinii.

Gotowe!

Gofry ziołowe z pesto, botwinką i pomidorkami

Składniki (na około 8 sztuk):

-1 szklanka mąki tortowej

-1 szklanka mąki owsianej

-3 wiejskie jaja

-1 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowanej)

-3 łyżki oliwy z oliwek

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-spora garść posiekanego miksu : rukoli, rzeżuchy i szczypiorku

-sól himalajska do smaku, kminek mielony, pieprz i szczypta mielonego ziela angielskiego

-oliwa do smarowania gofrownicy

 

Składniki na pesto:

-różyczki z połowy brokuła

-garść rukoli

-2-3 ząbki czosnku

-3 łyżki prażonych płatków migdałowych

-3 plastry sera oscypka

-3 łyżki oliwy z oliwek

-sól himalajska

Dodatkowo do podania:

-pomidorki koktajlowe

-szczypiorek

-młodziutka botwinka

Przepisy na gofry ziołowe

Przygotowanie:

Przygotuj pesto: brokuła wrzuć na osolony wrzątek i blanszuj pod przykryciem 2 minuty. Następnie całość wylej na durszlak i przelej brokuła zimną wodą. Wszystkie składniki na pesto dokładnie zmiksuj i odłóż na później. W pojemniku ubij na puch całe jaja ze szczyptą soli, zmniejsz obroty na minimum i dodawaj na przemian obie mąki z proszkiem oraz wodę, przyprawy i oliwę. Nie miksuj zbyt długo, bo masa powinna być napowietrzona. Ręcznie wmieszaj posiekaną zieleninę i od razu piecz gofry zgodnie z instrukcją. Jeszcze ciepłe podawaj z brokułowym pesto, pomidorkami, botwinką i szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

 

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.