Lato to czas, kiedy chętnie organizujemy przyjęcia, w tym bardzo chętnie na świeżym powietrzu. Dlatego dziś mamy dla Was dwa smakowite przepisy na przekąski, które z pewnością świetnie sprawdza się na letnich imprezach. Przepisy zostały przygotowane dla nas przez Małgosię z apetycznego bloga Zen w kuchni, który gorąco Wam polecamy! Małgosia to skarbnica kulinarnych pomysłów, a jej przepisy już nie raz zdobyły nasze serca…i żołądki:) ZACZYNAMY:
Schabowe z cukinii z rukolą i pomidorami
Składniki:
-1 większa cukinia
-2-3 jajka
-sól himalajska lub domowa wegeta + pieprz + przyprawa włoska
-bułka tarta
-mąka kukurydziana
-spory pęczek rukoli
-kilka pomidorów malinowych
-masło klarowane
Przygotowanie:
Cukinię wyszoruj i pokrój w 1 centymetrowe plastry. Każdy plaster obtaczaj w mące kukurydzianej, potem w rozmąconym jajku z przyprawami, a na końcu w tartej bułce i smaż na maśle z obu stron na rumiano. Podawaj przełożone rukolą i pomidorami, jak na zdjęciu lub zrób sałatę z rukoli, pomidorów ,czosnku i oliwy , podając ją osobno do „kotletów” z cukinii.
Gotowe!
Gofry ziołowe z pesto, botwinką i pomidorkami
Składniki (na około 8 sztuk):
-1 szklanka mąki tortowej
-1 szklanka mąki owsianej
-3 wiejskie jaja
-1 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
-3 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-spora garść posiekanego miksu : rukoli, rzeżuchy i szczypiorku
-sól himalajska do smaku, kminek mielony, pieprz i szczypta mielonego ziela angielskiego
-oliwa do smarowania gofrownicy
Składniki na pesto:
-różyczki z połowy brokuła
-garść rukoli
-2-3 ząbki czosnku
-3 łyżki prażonych płatków migdałowych
-3 plastry sera oscypka
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól himalajska
Dodatkowo do podania:
-pomidorki koktajlowe
-szczypiorek
-młodziutka botwinka
Przygotowanie:
Przygotuj pesto: brokuła wrzuć na osolony wrzątek i blanszuj pod przykryciem 2 minuty. Następnie całość wylej na durszlak i przelej brokuła zimną wodą. Wszystkie składniki na pesto dokładnie zmiksuj i odłóż na później. W pojemniku ubij na puch całe jaja ze szczyptą soli, zmniejsz obroty na minimum i dodawaj na przemian obie mąki z proszkiem oraz wodę, przyprawy i oliwę. Nie miksuj zbyt długo, bo masa powinna być napowietrzona. Ręcznie wmieszaj posiekaną zieleninę i od razu piecz gofry zgodnie z instrukcją. Jeszcze ciepłe podawaj z brokułowym pesto, pomidorkami, botwinką i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy