PRZEPISY ŚWIĄTECZNE – Sernik kajmakowy

Już niebawem na wielu świątecznych stołach poza innymi wspaniałościami zagoszczą słodkości.  Dziś razem z Gosią z apetycznego bloga Trawka Cytrynowa zapraszamy Was do spróbowania przepysznego sernika kajmakowego. Sama autorka przepisu zachęca nas do tego następująco:

Sernik na świątecznym stole to pozycja stała i obowiązkowa, ale i taka, z którą najchętniej lubię eksperymentować. Czy to tradycyjny wiedeński, czy z makiem, czy też z masą czekoladową, cytrynowy, kokosowy – opcji, żeby zaskoczyć mamy wiele. Spróbujmy tym razem postawić na kajmakową rozpustę – wszak święta są od tego, żeby zapomnieć na moment o liczeniu kalorii.

Sernik kajmakowy

Domowy kajmak:

Z puszki skondensowanego mleka usuwamy naklejkę. Zamkniętą puszkę wstawiamy do garnka i zalewamy wodą, żeby była cała przykryta. Gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wody, tak żeby puszka zawsze była przykryta. Otwieramy jak masa wystygnie.

Składniki:

Spód:

100 g masła

100 g herbatników

50 g orzechów włoskich

olej do posmarowania formy

Masa serowa:

600 g mielonego twarogu

250 kajmaku (czyli masy karmelowej), gotowego lub z przepisu powyżej

3 jajka

15 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Spód i boki tortownicy smarujemy olejem.
  2. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Blenderem kruszymy ciasteczka i orzechy. Łączymy je wraz z masłem- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  3. Przyrządzamy masę serową. Twaróg miksujemy wraz z masą karmelową. Wbijamy kolejno jajka, nieustannie ucierając mikserem, ale tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aby masa była gładka.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Masę serową wylewamy na przygotowany spód. Ciasto pieczemy przez 50 minut. Upieczone, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby wystygło. Smarujemy masą kajmakową i wstawiamy na noc do lodówki.

Ostrożnie wyjmujemy z tortownicy, posypujemy orzechami, migdałami lub płatkami kokosa.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

2 komentarze

  • comment-avatar
    Trener biznesu 21 marca 2018 (16:50)

    Można się poczuć jak w niebie, tyle dobrego w jednym miejscu :) i sernik i kajmak mniam

  • comment-avatar
    aldia.arcadia 13 grudnia 2017 (14:23)

    Ależ smaczka narobiłaś :) szkoda, że mój piekarnik nie umie piec dobrze i nie mam gdzie upiec :(

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.