Już niebawem na wielu świątecznych stołach poza innymi wspaniałościami zagoszczą słodkości. Dziś razem z Gosią z apetycznego bloga Trawka Cytrynowa zapraszamy Was do spróbowania przepysznego sernika kajmakowego. Sama autorka przepisu zachęca nas do tego następująco:
Sernik na świątecznym stole to pozycja stała i obowiązkowa, ale i taka, z którą najchętniej lubię eksperymentować. Czy to tradycyjny wiedeński, czy z makiem, czy też z masą czekoladową, cytrynowy, kokosowy – opcji, żeby zaskoczyć mamy wiele. Spróbujmy tym razem postawić na kajmakową rozpustę – wszak święta są od tego, żeby zapomnieć na moment o liczeniu kalorii.
Sernik kajmakowy
Domowy kajmak:
Z puszki skondensowanego mleka usuwamy naklejkę. Zamkniętą puszkę wstawiamy do garnka i zalewamy wodą, żeby była cała przykryta. Gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wody, tak żeby puszka zawsze była przykryta. Otwieramy jak masa wystygnie.
Składniki:
Spód:
100 g masła
100 g herbatników
50 g orzechów włoskich
olej do posmarowania formy
Masa serowa:
600 g mielonego twarogu
250 kajmaku (czyli masy karmelowej), gotowego lub z przepisu powyżej
3 jajka
15 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Spód i boki tortownicy smarujemy olejem.
- Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Blenderem kruszymy ciasteczka i orzechy. Łączymy je wraz z masłem- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Przyrządzamy masę serową. Twaróg miksujemy wraz z masą karmelową. Wbijamy kolejno jajka, nieustannie ucierając mikserem, ale tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aby masa była gładka.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Masę serową wylewamy na przygotowany spód. Ciasto pieczemy przez 50 minut. Upieczone, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby wystygło. Smarujemy masą kajmakową i wstawiamy na noc do lodówki.
Ostrożnie wyjmujemy z tortownicy, posypujemy orzechami, migdałami lub płatkami kokosa.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
2 komentarze
Trener biznesu 21 marca 2018 (16:50)
Można się poczuć jak w niebie, tyle dobrego w jednym miejscu :) i sernik i kajmak mniam
aldia.arcadia 13 grudnia 2017 (14:23)
Ależ smaczka narobiłaś :) szkoda, że mój piekarnik nie umie piec dobrze i nie mam gdzie upiec :(