Maj jest wyjątkowym okresem, kiedy niezdecydowana wiosenna pogoda zaczyna raczyć nas coraz wyższymi temperaturami, ciepłym i delikatnym wiatrem oraz intensywnymi barwami przyrody. Wokół siebie dostrzegamy wychodzące na przywitanie kolorowe kwiaty, które możemy spotkać, przechadzając się wśród łąk i leśnych szlaków. Jednym z nich jest mniszek lekarski, który w pełni zakwita właśnie w maju. Często niesłusznie mylony jest z bardzo podobnym do niego mleczem, który w odróżnieniu od naszego dzisiejszego bohatera jest trującym chwastem. Jednak z racji podobieństwa mniszek lekarski zostaje niesłusznie osądzany i tym samym niedoceniany za swoje lecznicze właściwości. Na nich właśnie skupimy naszą uwagę i podamy Wam kilka – być może niektórym już znanych – przepisów z wykorzystaniem mniszka lekarskiego, abyście w tym roku mogli skorzystać z jego zastosowań.
Mniszek lekarski – CIEKAWE WŁAŚCIWOŚCI
Mniszek lekarski jest rośliną wieloletnią z żółtymi kwiatkami w kształcie koszyczka. Jego łodygi rosną pojedynczo bez pędów bocznych i listków. To odróżnia go od mlecza, który posiada jedną łodygę oraz odchodzące pędy boczne, z których wyrastają kolejne kwiaty.
Wspomnieliśmy wcześniej, że mniszek posiada właściwości lecznicze. Zdecydowanie może się poszczycić obszerną ich listą, jednak skupmy się na kilku najbardziej interesujących:
- wspomaganie odporności,
- spowolnienie wchłaniania cukru i wspomaganie odchudzania,
- regulacja cyklu miesiączkowego dzięki obecności m.in. kwasu foliowego,
- wspomaganie trawienia dzięki zwiększeniu wydzielania soków żołądkowych,
- działanie moczopędne,
- działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, co sprawia, że mniszek lekarski pomaga w leczeniu chorób skórnych,
- działanie antyoksydacyjne.
Brzmi cudownie, prawda? I pomyśleć, że takie dobro prosto z natury łatwo jest zagubić wśród zwykłych chwastów. Teraz kiedy wiemy już, w jaki pozytywny sposób mniszek lekarski może wpłynąć na nasze zdrowie, pomyślmy, jak możemy go zastosować.
Mniszek lekarski – PROSTE PRZEPISY
Herbata z mniszka lekarskiego
Aby przyrządzić wywar należy zalać łyżkę kwiatków lub listków mniszka 0.5 l wrzątku. Najlepiej nadają się do tego świeżo zebrane okazy, jednak możemy użyć także suszonych.
Nalewka z mniszka lekarskiego
Potrzebne nam będą: koszyk kwiatów mniszka lekarskiego (wychodzi ok. 200 kwiatów), 0.5 l wody, 0.5 l spirytusu, 300 g cukru.
Kwiaty dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia na słońcu. Wodę z cukrem gotujemy. Suche kwiaty przesypujemy do dużego słoika i zalewamy spirytusem oraz wodą z cukrem. Całość mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez gazę do wybranego naczynia i gotowe.
Syrop/miód z mniszka lekarskiego
Na wzmocnienie odporności świetny będzie syrop z mniszka, który konsystencją przypomina miód. Taki syrop dostaniemy w aptekach oraz sklepach zielarskich, ale warto wykonać go samemu w domu, ponieważ jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Będziemy potrzebować garnka o pojemności 1 l wypełnionego kwiatami mniszka (jest to ok 400 kwiatków), 1 l wody, 2 cytryn i 1 kg cukru.
Odcinamy zielone części kwiatów, płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie wkładamy mniszka do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu odstawiamy odwar na ok. 24 godziny. Po tym czasie przelewamy go przez gazę, dodajemy sok z cytryn oraz cukier. Całość gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, co jakiś czas mieszając. Syrop powinien być delikatnie gęsty i lejący.
1-2 łyżeczki od dwóch do trzech razy dziennie tego pysznego syropu wspomogą odporność organizmu. Jednak powinny uważać na niego osoby chorujące na cukrzycę oraz ze wrzodami żołądka – w takich sytuacjach najlepiej konsultować używanie syropu ze swoim lekarzem.
Tonik z mniszka lekarskiego
Możemy stosować go do przemywania twarzy po jej dokładnym oczyszczeniu. Aby go przygotować, potrzebujemy 4 łyżeczek kwiatów zalanych szklanką wody. Całość gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i przechowujemy w lodówce, w której tonik może pozostać przez nie dłużej niż 5 dni. W taki sam sposób możemy przygotować płukankę odżywiającą do włosów.
Olej z mniszka lekarskiego
Jest szybki do wykonania i ma zbawienne działanie dla skóry. Może posłużyć jako olejek do masażu spiętych i bolących mięśni oraz balsam nawilżający do ciała, który stosuje się solo lub razem z masłem shea/olejem kokosowym w proporcjach 2:1.
Potrzebne nam będą kwiaty mniszka lekarskiego (odpowiednio dużo, żeby móc wypełnić duży słoik), oliwa z oliwek, drewniana łyżka i tkanina.
Kwiaty płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia na słońcu. Przekładamy je do słoika i zalewamy oliwą aż po brzeg. Drewnianą łyżką dociskamy delikatnie kwiaty, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i przykrywamy słoik szczelnie tkaniną. Pozostawiamy go w słońcu na ok. 2 tygodnie. Gotowy olej najlepiej przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu nie dłużej niż rok.
Znaliście takie zastosowania tej cudownej rośliny? Być może mniszek lekarski, tak jak dla nas, jest stałym elementem profilaktyki zdrowotnej.
Wszystkich, którzy nie mieli okazji wypróbować podanych przepisów, gorąco do tego zachęcamy. Są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne:)
Dziękuję za Twój komentarz.
3 komentarze
Iwona 7 maja 2020 (12:41)
Bardzo ciekawe przepisy ja robię od lat wino z mniszka jest delikatne i aromatyczne w smaku.
Aleksandra 30 kwietnia 2020 (20:59)
Dziękuję za ten sposoby
Jutro miałam zbierać pokrzywę pierwszy raz , wezmę drugi koszyczek na mniszka
Renata 30 kwietnia 2020 (16:27)
Dwie uwagi: warto rozłożyć kwiaty na czymś białym (papier, bawełniana ścierka) aby wszelkie robaczki się nich wyniosły. Kwiatów się nie płucze w wodzie, (wypłukujemy wtedy najcenniejszy pyłek) wystarczy spryskać je alkoholem i odstawić na pół godziny.