Przepisy na sprawdzone przetwory – CUKINIA

Cukinia jest ceniona ze względu na dużą zawartość wody i witamin oraz oczywiście swój cudowny smak, który przemawia do nas najbardziej właśnie w okresie letnim. Aby zachować go na później warto skusić się na zrobienie kilku przepysznych przetworów, które wbrew pozorom nie są przesadnie skomplikowane w przygotowaniu. Mamy dla Was dwie propozycje, do których spróbowania gorąco Was zachęcamy. Jedna z nich pozwoli Wam cieszyć się przepysznym smakiem letniej cukinii w czasie jesieni i zimy, a drugą będziecie mogli skonsumować nawet zaraz po zrobieniu, jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego;)


cukinia Green Canoe

Cukinia marynowana w oliwie

Składniki:

(2 duże słoiki)

4 średnie cukinie

2 szklanki octu winnego białego

2 szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki brązowego cukru

oliwa z oliwek

oregano

papryczka chilli (ilość według własnego uznania)

czosnek (ilość według własnego uznania)

cukinia Green Canoe

Przygotowanie:

Mieszamy ocet, wino, sól oraz cukier i zagotowujemy w rondelku.

Myjemy cukinie i kroimy w plasterki na ok. pół cm grubości.

Podgotowujemy cukinie delikatnie w gotującej się mieszance przez kilka minut tak, aby nie zrobiły się zbyt miękkie.

Odsączamy cukinie i pozwalamy im nieco wyschnąć na ściereczce.

W słoiku umieszczamy cukinie na przemian z czosnkiem i papryczkami chilli. Każdą warstwę posypujemy oregano. Pamiętajmy, że składniki mają być umieszczone luźno.

Kiedy dojdziemy do wierzchu słoika, zalewamy cukinie mieszanką oliwy, wina i octu tak, aby były nią przykryte. Dociskamy starannie, nie pozostawiając pęcherzyków powietrza.

Pasteryzujemy przez 10 minut do zagotowania wody w garnku.

Słoiki trzymamy w zacienionym miejscu przez ok. 30 dni.

Dżem z cukinii

Składniki:

(2 średnie słoiki)

3-4 średnie cukinie

pół cytryny

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta soli

cukinia Green Canoe

Przygotowanie:

Cukinie trzemy na tarce, a połowę cytryny pozbawiamy skórki oraz pestek i kroimy na grubsze kawałki.

Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy w rondelku często mieszając.

Kiedy mieszanka się zagotuje, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, a potem zmniejszamy ogień.

Gotujemy tak przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.

Po ostudzeniu dżem przekładamy do słoików.

Dżem możemy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.

    This error message is only visible to WordPress admins

    Error: No connected account.

    Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.