Cukinia jest ceniona ze względu na dużą zawartość wody i witamin oraz oczywiście swój cudowny smak, który przemawia do nas najbardziej właśnie w okresie letnim. Aby zachować go na później warto skusić się na zrobienie kilku przepysznych przetworów, które wbrew pozorom nie są przesadnie skomplikowane w przygotowaniu. Mamy dla Was dwie propozycje, do których spróbowania gorąco Was zachęcamy. Jedna z nich pozwoli Wam cieszyć się przepysznym smakiem letniej cukinii w czasie jesieni i zimy, a drugą będziecie mogli skonsumować nawet zaraz po zrobieniu, jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego;)
Cukinia marynowana w oliwie
Składniki:
(2 duże słoiki)
4 średnie cukinie
2 szklanki octu winnego białego
2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki brązowego cukru
oliwa z oliwek
oregano
papryczka chilli (ilość według własnego uznania)
czosnek (ilość według własnego uznania)
Przygotowanie:
Mieszamy ocet, wino, sól oraz cukier i zagotowujemy w rondelku.
Myjemy cukinie i kroimy w plasterki na ok. pół cm grubości.
Podgotowujemy cukinie delikatnie w gotującej się mieszance przez kilka minut tak, aby nie zrobiły się zbyt miękkie.
Odsączamy cukinie i pozwalamy im nieco wyschnąć na ściereczce.
W słoiku umieszczamy cukinie na przemian z czosnkiem i papryczkami chilli. Każdą warstwę posypujemy oregano. Pamiętajmy, że składniki mają być umieszczone luźno.
Kiedy dojdziemy do wierzchu słoika, zalewamy cukinie mieszanką oliwy, wina i octu tak, aby były nią przykryte. Dociskamy starannie, nie pozostawiając pęcherzyków powietrza.
Pasteryzujemy przez 10 minut do zagotowania wody w garnku.
Słoiki trzymamy w zacienionym miejscu przez ok. 30 dni.
Dżem z cukinii
Składniki:
(2 średnie słoiki)
3-4 średnie cukinie
pół cytryny
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Cukinie trzemy na tarce, a połowę cytryny pozbawiamy skórki oraz pestek i kroimy na grubsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy w rondelku często mieszając.
Kiedy mieszanka się zagotuje, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, a potem zmniejszamy ogień.
Gotujemy tak przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.
Po ostudzeniu dżem przekładamy do słoików.
Dżem możemy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy