Przepisy na sprawdzone przetwory – CUKINIA

Cukinia jest ceniona ze względu na dużą zawartość wody i witamin oraz oczywiście swój cudowny smak, który przemawia do nas najbardziej właśnie w okresie letnim. Aby zachować go na później warto skusić się na zrobienie kilku przepysznych przetworów, które wbrew pozorom nie są przesadnie skomplikowane w przygotowaniu. Mamy dla Was dwie propozycje, do których spróbowania gorąco Was zachęcamy. Jedna z nich pozwoli Wam cieszyć się przepysznym smakiem letniej cukinii w czasie jesieni i zimy, a drugą będziecie mogli skonsumować nawet zaraz po zrobieniu, jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego;)


cukinia Green Canoe

Cukinia marynowana w oliwie

Składniki:

(2 duże słoiki)

4 średnie cukinie

2 szklanki octu winnego białego

2 szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki brązowego cukru

oliwa z oliwek

oregano

papryczka chilli (ilość według własnego uznania)

czosnek (ilość według własnego uznania)

cukinia Green Canoe

Przygotowanie:

Mieszamy ocet, wino, sól oraz cukier i zagotowujemy w rondelku.

Myjemy cukinie i kroimy w plasterki na ok. pół cm grubości.

Podgotowujemy cukinie delikatnie w gotującej się mieszance przez kilka minut tak, aby nie zrobiły się zbyt miękkie.

Odsączamy cukinie i pozwalamy im nieco wyschnąć na ściereczce.

W słoiku umieszczamy cukinie na przemian z czosnkiem i papryczkami chilli. Każdą warstwę posypujemy oregano. Pamiętajmy, że składniki mają być umieszczone luźno.

Kiedy dojdziemy do wierzchu słoika, zalewamy cukinie mieszanką oliwy, wina i octu tak, aby były nią przykryte. Dociskamy starannie, nie pozostawiając pęcherzyków powietrza.

Pasteryzujemy przez 10 minut do zagotowania wody w garnku.

Słoiki trzymamy w zacienionym miejscu przez ok. 30 dni.

Dżem z cukinii

Składniki:

(2 średnie słoiki)

3-4 średnie cukinie

pół cytryny

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta soli

cukinia Green Canoe

Przygotowanie:

Cukinie trzemy na tarce, a połowę cytryny pozbawiamy skórki oraz pestek i kroimy na grubsze kawałki.

Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy w rondelku często mieszając.

Kiedy mieszanka się zagotuje, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, a potem zmniejszamy ogień.

Gotujemy tak przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.

Po ostudzeniu dżem przekładamy do słoików.

Dżem możemy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.