Festiwal jesiennych smaków – carpaccio z buraków, czyli jesienne kolacje.

Carpaccio z buraków czy sałatka z szynką serrano… co je łączy? Na przykład to, że wspaniale nadają się na kolację :) Dziś w ramach Festiwalu Jesiennych Smaków zapraszam Was właśnie na kolację, którą przygotowała specjalnie dla nas Małgorzata Ziółkowska. W roli głównej występuje tym razem świeża figa, na którą sezon niestety za chwilę się skończy. Warto się jednak pospieszyć – w naszych dzisiejszych propozycjach smakuje wyśmienicie. Pierwsza z nich to przepis własny autorki obu poniższych przepisów – Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem. Lubicie buraki? Ja uwieelbiam :) A podane w taki właśnie sposób są niesamowicie smaczne. Druga propozycja to Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami, dla wszystkich tych, którzy lubią takie niebanalne połączenia smaków.

 jesienne-kolacje-carpaccio-z-buraka-z-figa-i-kozim-serem-beet-fig-goat-cheese

Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem

Składniki:

  • 2 pieczone buraki
  • 3 świeże figi
  • pół opakowania rukoli
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu nawłociowego lub innego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kozi ser (opcjonalnie)
  • orzechy (opcjonalnie)

Figi pokrój na ósemki, przełóż do naczynia i dodaj wino, ocet balsamiczny oraz miód. Odstaw figi na noc do lodówki.

Buraki obierz i pokrój na plastry. Najlepiej użyć do tego tzw mandoliny do warzyw, która ma regulacje grubości. Rozłóż  plastry buraka na talerzu, następnie wyłóż rukolę, macerowane w winie figi i pokrusz kozi ser. Na koniec posypa siekanymi orzechami i skrop wierzch oliwą.

 

jesienne-kolacje-salatka-z-figa-i-serrano-salad-fig-rucola

Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami

Składniki:

  • 100g szynki Serrano
  • 3 świeże figi
  • opakowanie świeżej rukoli
  • kozi ser (opcjonalnie)
  • Posiekane orzechy macadamia (opcjonalnie)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miodu
  • ocet balsamiczny
  • świeży kolorowy pieprz do smaku

Przebrać rukolę, przepłukać na sicie i osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.

Figi kroimy na ósemki, przekładamy do czystego naczynia. Balsamico, sok z cytryny oraz miód łączymy razem i odrobinę podgrzewamy, następnie skrapiamy w naczyniu świeże figi i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Świeżą rukolę wykładamy na talerze, dodajemy szynkę serrano, macerowane figi i kruszymy na wierzch kozi ser. Pozostałym po macerowaniu fig syropem polewamy wierzch sałatki i posypujemy odrobiną siekanych orzechów i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

1 komentarz

  • comment-avatar
    Emilia 30 października 2016 (22:44)

    Czy magazyn internetowy green canoe poszedł w zapomnienie? Wielka szkoda, zawsze się czekało na niego z utęsknieniem i wypiekami na twarzy. Ostatni był na wiosnę, a tu już zima idzie. Miał być obiecany wpis o polskich winnicach i jeszcze wielu innych rzeczach, na jakie czekali fani green canoe, skuszeni daną obietnicą….. Pozdrawiam

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.