Festiwal jesiennych smaków – carpaccio z buraków, czyli jesienne kolacje.

Carpaccio z buraków czy sałatka z szynką serrano… co je łączy? Na przykład to, że wspaniale nadają się na kolację :) Dziś w ramach Festiwalu Jesiennych Smaków zapraszam Was właśnie na kolację, którą przygotowała specjalnie dla nas Małgorzata Ziółkowska. W roli głównej występuje tym razem świeża figa, na którą sezon niestety za chwilę się skończy. Warto się jednak pospieszyć – w naszych dzisiejszych propozycjach smakuje wyśmienicie. Pierwsza z nich to przepis własny autorki obu poniższych przepisów – Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem. Lubicie buraki? Ja uwieelbiam :) A podane w taki właśnie sposób są niesamowicie smaczne. Druga propozycja to Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami, dla wszystkich tych, którzy lubią takie niebanalne połączenia smaków.

 jesienne-kolacje-carpaccio-z-buraka-z-figa-i-kozim-serem-beet-fig-goat-cheese

Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem

Składniki:

  • 2 pieczone buraki
  • 3 świeże figi
  • pół opakowania rukoli
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu nawłociowego lub innego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kozi ser (opcjonalnie)
  • orzechy (opcjonalnie)

Figi pokrój na ósemki, przełóż do naczynia i dodaj wino, ocet balsamiczny oraz miód. Odstaw figi na noc do lodówki.

Buraki obierz i pokrój na plastry. Najlepiej użyć do tego tzw mandoliny do warzyw, która ma regulacje grubości. Rozłóż  plastry buraka na talerzu, następnie wyłóż rukolę, macerowane w winie figi i pokrusz kozi ser. Na koniec posypa siekanymi orzechami i skrop wierzch oliwą.

 

jesienne-kolacje-salatka-z-figa-i-serrano-salad-fig-rucola

Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami

Składniki:

  • 100g szynki Serrano
  • 3 świeże figi
  • opakowanie świeżej rukoli
  • kozi ser (opcjonalnie)
  • Posiekane orzechy macadamia (opcjonalnie)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miodu
  • ocet balsamiczny
  • świeży kolorowy pieprz do smaku

Przebrać rukolę, przepłukać na sicie i osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.

Figi kroimy na ósemki, przekładamy do czystego naczynia. Balsamico, sok z cytryny oraz miód łączymy razem i odrobinę podgrzewamy, następnie skrapiamy w naczyniu świeże figi i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Świeżą rukolę wykładamy na talerze, dodajemy szynkę serrano, macerowane figi i kruszymy na wierzch kozi ser. Pozostałym po macerowaniu fig syropem polewamy wierzch sałatki i posypujemy odrobiną siekanych orzechów i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

1 komentarz

  • comment-avatar
    Emilia 30 października 2016 (22:44)

    Czy magazyn internetowy green canoe poszedł w zapomnienie? Wielka szkoda, zawsze się czekało na niego z utęsknieniem i wypiekami na twarzy. Ostatni był na wiosnę, a tu już zima idzie. Miał być obiecany wpis o polskich winnicach i jeszcze wielu innych rzeczach, na jakie czekali fani green canoe, skuszeni daną obietnicą….. Pozdrawiam

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.