Carpaccio z buraków czy sałatka z szynką serrano… co je łączy? Na przykład to, że wspaniale nadają się na kolację :) Dziś w ramach Festiwalu Jesiennych Smaków zapraszam Was właśnie na kolację, którą przygotowała specjalnie dla nas Małgorzata Ziółkowska. W roli głównej występuje tym razem świeża figa, na którą sezon niestety za chwilę się skończy. Warto się jednak pospieszyć – w naszych dzisiejszych propozycjach smakuje wyśmienicie. Pierwsza z nich to przepis własny autorki obu poniższych przepisów – Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem. Lubicie buraki? Ja uwieelbiam :) A podane w taki właśnie sposób są niesamowicie smaczne. Druga propozycja to Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami, dla wszystkich tych, którzy lubią takie niebanalne połączenia smaków.
Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem
Składniki:
- 2 pieczone buraki
- 3 świeże figi
- pół opakowania rukoli
- odrobina oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu nawłociowego lub innego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kozi ser (opcjonalnie)
- orzechy (opcjonalnie)
Figi pokrój na ósemki, przełóż do naczynia i dodaj wino, ocet balsamiczny oraz miód. Odstaw figi na noc do lodówki.
Buraki obierz i pokrój na plastry. Najlepiej użyć do tego tzw mandoliny do warzyw, która ma regulacje grubości. Rozłóż plastry buraka na talerzu, następnie wyłóż rukolę, macerowane w winie figi i pokrusz kozi ser. Na koniec posypa siekanymi orzechami i skrop wierzch oliwą.
Sałatka z figą, szynką Serrano, kozim serem i orzechami
Składniki:
- 100g szynki Serrano
- 3 świeże figi
- opakowanie świeżej rukoli
- kozi ser (opcjonalnie)
- Posiekane orzechy macadamia (opcjonalnie)
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka miodu
- ocet balsamiczny
- świeży kolorowy pieprz do smaku
Przebrać rukolę, przepłukać na sicie i osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
Figi kroimy na ósemki, przekładamy do czystego naczynia. Balsamico, sok z cytryny oraz miód łączymy razem i odrobinę podgrzewamy, następnie skrapiamy w naczyniu świeże figi i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Świeżą rukolę wykładamy na talerze, dodajemy szynkę serrano, macerowane figi i kruszymy na wierzch kozi ser. Pozostałym po macerowaniu fig syropem polewamy wierzch sałatki i posypujemy odrobiną siekanych orzechów i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
1 komentarz
Emilia 30 października 2016 (22:44)
Czy magazyn internetowy green canoe poszedł w zapomnienie? Wielka szkoda, zawsze się czekało na niego z utęsknieniem i wypiekami na twarzy. Ostatni był na wiosnę, a tu już zima idzie. Miał być obiecany wpis o polskich winnicach i jeszcze wielu innych rzeczach, na jakie czekali fani green canoe, skuszeni daną obietnicą….. Pozdrawiam