CHRUPIĄCA GRANOLA z jogurtem greckim.

Chrupiąca granola z jogurtem greckim to wspomnienie dzisiejszego poranka:) Było pysznie! Mój organizm dopomina się zdrowych śniadań i zmiany menu …Już w zeszłym tygodniu usłyszałam w naszym lesie pierwsze ptasie trele:) Sikorki darły się  wniebogłosy, a ja zamarłam z wrażenia…czy to naprawdę już? Czyżby wiosna była za progiem?  Z owego wrażenia zakupiłam ptasie budki lęgowe:), o czym za chwilę na blogu – i wprowadziłam WIOSENNE MENU do naszej kuchni. W najbliższym  wydaniu magazynu GREEN CANOE STYLE, zasypiemy Was wiosennymi przepisami  pełnymi koloru, smaku i zdrowia. Dziś za sprawą Marty, której bloga bardzo polecam i która popłynie z nami w najbliższym wiosennym rejsie, na śniadanie zaserwowałam chrupiącą granolę z jogurtem greckim. Przepis Marty jest bardzo prosty do wykonania, a śniadanie okazało się przepyszne….tak,tak – to zdecydowanie czas przeszły, bo nie został nawet jeden okruszek:) Zrobicie sobie jutro? :)

 

zdrowe sniadanie

 

Chrupiąca granola z jogurtem greckim

1 szklanka płatków żytnich

1 szklanka płatków orkiszowych

1/2 szklanki nerkowców

1/2 szklanki rodzynek

1/2 szklanki pestek dyni

1/2 szklanki pestek słonecznika

1/3 szklanki sezamu

1/3 płatków kokosowych

4 łyżki oleju kokosowego

1/3 szklanki syropu klonowego

1/2 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego)

 

Do podania:

jogurt grecki, czerwone pomarańcze, syrop klonowy

Piekarnik nastawiamy na 160 st. C, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki, za wyjątkiem rodzynek, umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Dodajemy sok jabłkowy, syrop klonowy i płynny olej kokosowy i mieszamy dokładnie mieszamy zresztą składników. Masę równomiernie wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut pamiętając, by w połowie pieczenia przemieszać granolę. Po wyjęciu z piekarnika do granoli dodajemy rodzynki. Podajemy z jogurtem greckim, soczystymi czerwonymi pomarańczami (lub innymi ulubionymi owocami) i syropem klonowym.

SMACZNEGO:)

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

8 komentarzy - pokaż wszystkie

  • comment-avatar
    Urtica 28 lutego 2016 (17:23)

    Spróbowałam. Zrobiłam dokładnie tak, jak w przepisie. Domyślałam się, że to będzie pyszne, ale nie spodziewałam się, że aż TAK PYSZNE !
    Ktoś tu pyta, ile to można przechowywać? A będzie co przechowywać? Wszystkim smakuje, tak na sucho prosto ze słoika też.

  • comment-avatar
    Ania z Osobiedlamnie 19 lutego 2016 (09:05)

    Tak to pięknie brzmi i wygląda, że muszę spróbować. Wczoraj moje pociechy i Mąż wręcz rzucili się na batoniki z nerkowców, migdałów i daktyli, a na weekend zaserwuję im granolę. Made with love oczywiście:) Pozdrowienia gorące niedługo wiosenne!
    Oby…

  • comment-avatar
    Aśko 18 lutego 2016 (23:10)

    U nas domowa granola na porządku dziennym, latem właśnie z jogurtem i borówkami, truskawkami, brzoskwiniami….ojej,ale mi się zachciało! :):):)

  • comment-avatar
    Lamiabarbottina 18 lutego 2016 (16:52)

    właśnie dzisiaj zrobiłam cały słój bo w weekend nie będzie co jeść!!!;) robie to od paru lat i tego sie trzymam : wiem co jem! pozdrawiam

  • comment-avatar
    antonina 18 lutego 2016 (15:10)

    Muszę spróbować koniecznie!
    My od kilkunastu lat jemy podobne śniadanko (przyrządza mąż :) ), z jogurtem owoce sezonowe, cytrusy też, amarantus, bakalie, płatki owsiane itp., otręby, len mielony, pyłek kwiatowy i miód- oczywiście w odpowiednich proporcjach!
    Polecam dla odmiany! Pozdrawiam serdecznie!

  • comment-avatar
    Gosia 18 lutego 2016 (14:10)

    Yupiii jestem pierwsza :)))))
    Asiu to musi być pyszne ! Aż ślinka leci. Nie wiem czy jutro, ale na pewno się skuszę. Napiszesz czy można ją przechowywać? A jeśli tak to czy tak jak na zdjęciu, w wielkim zamkniętym słoju? I jak długo?
    No takie zdrowe śniadanka to mogłabym jeść codziennie :)

    Pozdrawiam Cie serdecznie
    Gosia

  • comment-avatar
    Fela Misztela 18 lutego 2016 (14:02)

    Brzmi i wygląda przesmacznie !!! Skompletuję składniki i przepis wykorzystam. Wielkie dzięki. Mnie też już bardzo tęskno do wiosny. Pozdrawiam Fela :-)

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.

Przepis wynik: *