Dziś w ramach naszego cyklu LATO NA TALERZU mamy dla Was trzy świetne przepisy na pyszne desery. Przygotowała je dla nas Dominika z bloga Food With Passion By Dominika, który gorąco polecam wszystkim miłośnikom dobrej kuchni – nie tylko w jej słodkim wydaniu. W rolach głównych na naszym letnim stole znajdziecie dziś sezonowe owoce w apetycznych zestawieniach. Już same zdjęcia mówią same za siebie :)
Bułeczki z malinami
Składniki na masę marcepanową :
– 100 g płatków migdałowych
– 50 g cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki wody
Wykonanie :
Płatki migdałów umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do momentu, aż zyskamy mączkę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia składników. Masa powinna być zwarta.
Składniki na drożdżówkę :
– 400 g mąki pszennej
– 20 g świeżych drożdży
– 40 g cukru
– 1 rozkłócone jajo
– 50 g miękkiego masła
– 150 ml letniego, pełnotłustego mleka
– 1/2 łyżeczki soli
– skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo :
– 1 rozkłócone żółtko z odrobiną mleka do posmarowania ciasta
– 2 łyżki płatków migdałowych
– 125 g świeżych malin
Wykonanie :
Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, następnie dodajemy sól, cukier, rozkłócone jajo, miękkie masło, otartą skórkę z cytryny oraz zaczyn drożdżowy i mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie około 10 minut lekko podsypując mąką. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na oprószony blat mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 cm szerokości na 35 cm długości ( mniej więcej). Placek smarujemy masą migdałową przy pomocy łyżki zwilżonej w ciepłej wodzie pozostawiając po 2 cm od brzegu wolnej przestrzeni. Posypujemy malinami. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy na 6-8 równych części. Układamy w niewielkich odstępach na prostokątnej blasze o wymiarach 30/20 cm lub okrągłej o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 35 do 40 minut. Studzimy na kratce.
Delikatny krem z mascarpone z karmelizowanymi truskawkami
(porcja dla 4 osób)
Składniki na krem :
250 g serka mascarpone
150 g tłustej śmietany
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski
60 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
3 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki brandy
Wykonanie:
W misce umieszczamy serek mascarpone, cukier kokosowy i pastę waniliową. Miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż cukier się całkowicie rozpuści i połączy z serkiem. Następnie w oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy brandy i rozpuszczoną oraz ostudzoną białą czekoladę. Miksujemy przez kilka minut do połączenia składników. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki z kremem.
Składniki na spód :
3 ciasteczka zbożowe
1/2 szklanki migdałów podprażonych na suchej patelni
Wykonanie :
Ciasteczka i uprażone oraz ostudzone migdały umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puder.
Karmelizowane truskawki :
300 g świeżych truskawek
1 laska wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek i przekrajany wzdłuż na pół. Następnie układamy je na blasze do pieczenia, umieszczamy ziarenka z laski wanilii oraz skórkę, podlewamy octem balsamicznym i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Podanie:
Do 4 pucharków o pojemności 150/200 ml wsypujemy po 2 łyżki pudru ciasteczkowo – migdałowego następnie przy pomocy łyżki, a najlepiej rękawa cukierniczego delikatnie układamy krem. Pucharki wstawiamy na 30 minut, a najlepiej godzinę do lodówki. Schłodzone pucharki z krem uzupełniamy przestudzonymi karmelizowanymi truskawkami i podlewamy sosem balsamicznym.
Sernik na zimno kokosowo – truskawkowy
Składniki na biszkopt:
(blaszka o wymiarach 20 cm lub maksymalnie 23 i wysokości 8 cm)
60 g drobnego cukru do wypieków
20 g mąki ziemniaczanej
55g mąki pszennej tortowej
3 duże jajka
Wykonanie :
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy po 1 łyżce cukru ciągle miksując na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując do napuszenia masy. Do masy dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 30- 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go na ziemię (w formie) z wysokości 30 cm. Pozostawiamy go w blaszce do całkowitego ostudzenia.
Masa kokosowa :
275 g zmielonego tłustego twarogu
250 g stałej części mleczka kokosowego ( mleczko kokosowe schłodzone przez noc w lodówce)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
125 g wody, która została po mleczku kokosowym
1 i 1/2 łyżki żelatyny
Wykonanie :
Żelatynę łączymy z wodą kokosową i pozostawiamy na 5 minut do napęcznienia. W misce umieszczamy mleczko kokosowe, cukier i wanilię. Ubijamy około 5 minut, aż masa zrobi się puszysta, a cukier się rozpuści. Następnie ciągle miksując dodajemy do masy po łyżce twarogu i miksujemy do połączenia składników. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia przez kilka minut nie doprowadzając do wrzenia. Przestudzoną żelatynę łączymy z masą serową ( do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej mieszamy i miksujemy z pozostałą częścią masy). Masę wstawiamy na 10 minut do lodówki do schłodzenia.
Biszkopt umieszczamy w wysokiej ( minimum 8cm) tortownicy. Następnie boki wykładamy truskawkami przekrojonymi wzdłuż na pół. Wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa kokosowa :
250 g truskawek
100 g drobnego cukru do wypieków
300 g gęstego i tłustego jogurtu greckiego
250 ml tłustej śmietany
100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
3 i 1/2 łyżki żelatyny.
Wykonanie :
Żelatynę łączymy z 100 ml śmietany i pozostawiamy na 5 minut do napęcznienia ( jeżeli będzie za gęste możemy dodać kilka łyżek mleka). W kielichu blendera umieszczamy truskawki i cukier, miksujemy na puree. Następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy do lekkiego napuszenia masy. Rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę łączymy z kilkoma łyżkami masy truskawkowej i miksując łączymy z pozostałą częścią.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia przez kilka minut nie doprowadzając do wrzenia. Przestudzoną żelatynę łączymy z masą truskawkową ( do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy, następnie mieszamy i miksujemy z pozostałą jej częścią).
Masę wstawiamy na 10 minut do lodówki do schłodzenia. W między czasie ubijamy na sztywną pianę 150 ml śmietany i delikatnie łączymy ją przy pomocy szpatułki ze schłodzoną masą truskawkową.
Warstwę truskawkową wylewamy na stężałą masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i płatkami białej czekolady.
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy