PRZEPISY ŚWIĄTECZNE – Kapusta Wigilijna

Zapraszamy Was dzisiaj na nowy cykl, w którym będziemy publikować świąteczne przepisy na przepyszne dania. Pośród dwunastu tradycyjnych potraw, które zagoszczą już wkrótce na naszych stołach, nie może zabraknąć oczywiście wigilijnej kapusty. A przygotowywana jest ona w naszych domach na wiele różnych sposobów. Jedni lubią taką z dodatkiem kminku, inni z fasolą, grochem czy grzybami. Możliwości jest wiele. Dziś mamy dla Was świetny przepis Malwiny z bloga Filozofia Smaku, który zresztą gorąco Wam polecamy, jeśli jeszcze go nie znacie.

 

Kapusta z grzybami i fasolą

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

80 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)

3-4 ziela angielskie

2 listki laurowe

duża cebula lub dwie średniej wielkości

pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)

0,5 kg ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki

1 łyżka mąki pszennej lub mąki ryżowej

sól i pieprz do smaku

Przepis na wigilijną kapustę

Przygotowanie: 

Grzyby umieszczamy w garnku, zalewamy 4 szklankami zimnej, przefiltrowanej wody. Odstawiamy na 3-4 godziny lub na całą noc. Grzyby gotujemy przez około 20-30 minut do miękkości.

Kapustę odciskamy, siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Jeśli lubcie dość kwaśną kapustę, nie odciskajcie jej. Grzyby odcedzamy, zachowując cały wywar. Siekamy je w mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek (jeśli lubicie), wlewamy wywar z grzybów. Następnie należy zagotować, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 30-45 minut, aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania, co jakiś czas trzeba przemieszać kapustę. Jeśli płyn zbyt mocno się zredukuje, dolewamy do garnka troszkę bulionu warzywnego lub po prostu wody. Pod koniec gotowania dokładamy grzybki, odcedzoną i przepłukaną na sicie fasolę, doprawiamy kapustę do smaku solą oraz pieprzem.

Obraną cebulkę siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5 minut, aż się lekko zrumieni. Wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy 2-3 chochelki wywaru z kapusty, mieszamy i zawartość patelni przekladamy do garnka z kapustą. Kapustę dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy jeszcze przez 3-5 minut. Kapusta jest smaczniejsza po 2-3 dniach od przygotowania, dlatego warto ugotować ją wcześniej. Można ją także mrozić.

Życzymy SMACZNEGO!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

2 komentarze

  • comment-avatar
    Skup Nieruchomości 24 7 grudnia 2017 (12:21)

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez kapusty :) Fajny przepis. Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Gabriela 6 grudnia 2017 (18:01)

    Robię kapustę z grzybami ale z fasolą jeszcze nie robiłam. Może spróbuję…..

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.