Kolejny smakowity przepis w cyklu WIOSENNE SMAKI, który z pewnością podbije Wasze serca. Danie, przygotowane dla Was przez Olę ( Ola prowadzi swoją kulinarną stronę Olala Cooking ) to bardzo kolorowa i wiosenna sałatka z czosnkowymi ziemniakami hasselback, twarogiem i dressingiem z kwaśnej śmietany. Brzmi ciekawie, prawda? Patrząc na zdjęcia aż chce się ją zjeść oczyma! Jeśli szukacie czegoś pomysłowego do przygotowania, zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu. Nie pożałujecie:)
Wiosenna sałatka z czosnkowymi ziemniakami hasselback, twarogiem i dressingiem z kwaśnej śmietany
Składniki:
(na 2 porcje)
8 młodych ziemniaków
3-4 ząbki upieczonego czosnku (główkę czosnku posmarować oliwą, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 40 min lub do miękkości)
1 ogórek zielony ze skórką, pokrojony w długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw
kilka rzodkiewek, pokrojonych w cieniutkie plasterki
kilka garści ulubionych liści (sałaty, szpinaku, rukoli)
100 g twarogu
oliwa
40-50 g masła
szczypiorek, koperek, natka pietruszki do przybrania
sól
Składniki na dressing:
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka koperku, posiekanego
1 łyżka drobnego szczypiorku, posiekanego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni (grzanie góra- dół)
Ziemniaki umyć i osuszyć. Ostrym nożem ponacinać je prawie do końca, mniej więcej co 1,5 mm uważając, aby nie przeciąć ich całkowicie.
Ząbki czosnku wycisnąć, rozgnieść widelcem i wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy.
Małą brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ziemniaki jeden obok drugiego.
Przy pomocy pędzelka posmarować dokładnie każdego ziemniaka mieszaniną czosnku i oliwy. Starać się, pokryła ona ziemniaki równomiernie i dokładnie. Posypać solą. Piec ok 40 minut, aż ziemniaki będą upieczone w środku. Co kilkanaście minut smarować ziemniaki resztą czosnkowej oliwy, a pod sam koniec pieczenia położyć na każdym ziemniaczku po kawałku masła i zapiec pod grillem, aż skórka ziemniaków pięknie się zezłoci i nabierze chrupkości.
W międzyczasie przygotować dressing mieszając wszystkie jego składniki w miseczce.
Ziemniaki lekko przestudzić, ale trzymać w cieple.
Na talerzu rozłożyć liście sałaty, szpinaku, rukoli. Dodać wstążki ogórka i plasterki rzodkiewek.
Ułożyć na wierzchu upieczone ziemniaki. Udekorować kilkoma kleksami dressingu, posypać pokruszonym twarogiem i posiekanymi drobno ziołami. Serwować z resztą dressingu.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
2 komentarze
Alina 28 marca 2018 (21:51)
Arcydzieło! Nie sposób obojętnie przejść wobec takiego cudownego widoku.Z pewnością wykorzystam ten przepis.
Biała Sowa 28 marca 2018 (17:31)
Ależ wiosennie i smakowicie :)
Pozdrawiam serdecznie.