WIOSENNE ZDROWIE na talerzu -koktajl jaglany. - GREEN CANOE

WIOSENNE ZDROWIE na talerzu -koktajl jaglany.

Nie wiem jak to się dzieje, ale na wiosnę dostaję kulinarnego, pozytywnego kopa. Do działania i kucharzenia raz, a dwa – do oczyszczania organizmu. Tradycją w naszej rodzinie jest już wiosenne oczyszczanie/wspomaganie wątroby. Chętniej również sięgam po przepisy, które niosą ze sobą zdrowie na talerzu.

pyszny i zdrowy koktajl z kaszy jaglanej i mango


 

W najnowszym wydaniu magazynu zostaniecie zbombardowani :) pysznymi propozycjami pachnącymi wiosną i czarującymi kolorami. Na blogu zaś – rozpoczynamy cykl „Wiosenne zdrowie na talerzu” w którym co chwilę, uraczymy Was bardzo łatwymi do wykonania i bardzo zdrowymi propozycjami wiosennych posiłków. Frykasy najróżniejsze czekają już na publikację – mam nadzieje, że wszystko będzie Wam smakowało!

Rozpoczynamy przepisem Ani Witkiewicz – naszego Redaktora działu kulinarnego. Kasza jaglana, której w moim domu spożywa się bardzo dużo – to królowa kasz.  Pomyślałam sobie, że właśnie koktajl z kaszy jaglanej i mango otworzy nasze „Wiosenne zdrowie na talerzu”. Proszę – to bardzo łatwy do wykonania przepis i PYSZNA propozycja zdrowego posiłku.

 

KOKTAJL JAGLANY Z MANGO
3 porcje

50 g nieugotowanej kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 duże bardzo dojrzałe mango
ewentualnie cukier puder

Kaszę należy podprażyć na suchej patelni do czasu aż zacznie wydzielać orzechowy zapach, po czym umieścić na durszlaku i przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę umieścić w garnku, zalać wodą w proporcji 1:3 i gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 15 minut. W tym czasie nie należy mieszać kaszy tylko co jakiś czas lekko potrząsać garnkiem. Po ugotowaniu, kaszę zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Następnie do blendera wkładamy: ugotowaną i ostudzoną kaszę, dodajemy do niej mleko kokosowe oraz pokrojone na mniejsze kawałki bardzo soczyste mango. Wszystko razem miksujemy na gładko. Mango jest w  sobie już słodkie, ale gdybyście mieli potrzebę dosłodzenia…no dobrze pozwalamy na odrobinę dodatkowej słodyczy :)
SMACZNEGO !!!

Dziękuję za Twój komentarz.

21 komentarzy

  • comment-avatar
    Kasia G-G 7 lutego 2016 (22:58)

    Dzisiaj wypróbowałam przepis. I nie byłabym sobą gdybym coś nie zmodyfikowała po pierwszym razie. Zrobiłam wg przepisu, teraz mi się tak zdarzyło, że się go trzymałam. I wiem, że jak kolejny raz będę robiła to do kaszy i mleka nie dodaję manga. Lepiej jest z niego zrobić mus czy pokroić w drobną kostkę i dać go na kaszę. Ja na wierzch dzisiaj dałam pyszne wiśnie ze słoika, które robiłam w wakacje. Baza deseru super do wykorzystania z owocami sezonowymi. Fajny przepis. Ja będę go modyfikować na różne sposoby bo jestem fanką kaszy jaglanej.
    Pozdrawiam
    Kasia G-G

    • comment-avatar
      Green Canoe 9 lutego 2016 (22:11)

      Bardzo się cieszymy Kasiu, że Ci się przyda:):):) Uściski i jeszcze raz – smacznego!

  • comment-avatar
    Agnieszka 4 lutego 2016 (15:13)

    Hmmm. podoba mi się i pomysł na cykl i sam koktajl, jest w nim wszystko co lubię, na pewno spróbuję. Dziękuje za przepis.
    Ps. Asiu powiedz proszę jak się nazywa ta roślinka na zdjęciu. Znam ją oczywiście widuje w ogródkach ale nie wiem jak się nazywa, a chciałabym :) pozdrawiam

    • comment-avatar
      ANIA 7 lutego 2016 (15:44)

      To eukaliptus :)
      Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Dorota 3 lutego 2016 (15:12)

    Podpowiedzcie jak poznać dojrzałe mango. Nigdy nie kupowałam i nie wiem czym się kierować. Zastanawiam czy dobre byłyby też inne owoce np. brzoskwinie?

    • comment-avatar
      ANIA 7 lutego 2016 (15:45)

      Musi być miękkie, skórka bez uszkodzeń.
      Mogą być oczywiście również brzoskwinie, myślę że będzie z nimi smaczny :)
      Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Asia 3 lutego 2016 (12:49)

    Asiu, a ja poza tematem:) co byś powiedziała na takie udogodnienie dla czytających aby na stronie głównej w ramkach z tytułem postu i data pojawiała się liczba komentarzy?
    Dobry to pomysł?

  • comment-avatar
    Kasia 3 lutego 2016 (10:26)

    Na pewno się skuszę. Też mam jakiegoś wiosennego powera na zdrowe żywienie :)

  • comment-avatar
    Aśko 3 lutego 2016 (08:53)

    Kaszę jaglaną jemy kilogramami, więc niech ja tylko dorwę dojrzałe mango… będzie uczta! :)
    Asiu, do poprzedniego maila dosłałam dziś jeszcze jednego – daj proszę znać,czy doszły. Aśko

  • comment-avatar
    Ania 2 lutego 2016 (21:06)

    Przepis jest kuszący, a że ostatnio właśnie eksperymentuję z tą kaszą… – wypróbuję :-)
    Ps. Nowa strona jest bardzo elegancka, stonowana. Pozdrawiam :-)

  • comment-avatar
    ela 2 lutego 2016 (15:32)

    No i ja jestem babą z hoplem na punkcie jedzenia, także tego zdrowego i choć trochę wymiatania śmeci z organizmu. Koktajl dziś wypróbuję, ale przede wszystkim dzięki za przepis na gotowanie kaszy…zawsze m wychodziła z gorzkim posmakiem ;-)

  • comment-avatar
    Lamiabarbottina 2 lutego 2016 (14:21)

    U mnie od jakiegoś czasu na stałe do naszego menu weszły różne kasze w tym również jaglana którą niestety muszę przywozić z Polski bo akurat tej nie ma, również ” modne” składniki jak quinoa, chia- dla mnie to nowości były bo wcześniej tego nie znałam, ale też bardzo dużo warzyw i jem tylko sezonowe- teraz mamy wysyp różnego rodzaju liści , pochodnych jarmużu , brokułów – szczerze mówiąc nie znam polskich odpowiedników , a jest ich naprawdę sporo. Mam szczęście, bo poznałam fajną dziewczynę, rolniczkę która wierzy w zdrowe żywienie i nie stosuje chemi, nawet dla mnie posadziła buraki, rosną mikroskopijnie, maleństwa ale bardzo soczyste, liście teraz mają kolor ciemno bordowy a ona robi z nich przystawki na gorąco!!!! Śmiejemy się razem, ja opowiadam jej że my używamy młode liście do zupy a takie stare to już nie bardzo, a ona mi pokazuje : popatrz ,wrzucasz na patelnie trochę oliwy ,peperoncino i cytryny, pychotka:)))). A wszystko zaczęło sie od mleka gdy po wielu latach okazało sie że jestem uczulona i zaczęłam czytać, szukać ,interesować sie co ja wogóle jem i dlaczego sie tak czuję . Od ponad 2 lat pije ciepła wodę z cytryną przed wyjściem do pracy i nie jestem wzdęta i dobrze sie czuję. To samo staram się przemycać mojej rodzinie, nie wszystkie przepisy trafiają im do gustu ale staram sie też nie przeginać, bo wszystko można jeść ale z umiarem. Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Green Canoe 2 lutego 2016 (14:41)

      Taka rolniczka obok to prawdziwy skarb!:):):) Po przeczytaniu Twojego wpisu zrobiłam się głodna! :) Uściski serdeczne.

  • comment-avatar
    Grażyna 2 lutego 2016 (14:05)

    O! Bardzo ciekawy koktajl! Z pewnością wypróbujemy w najbliższym czasie :)

  • comment-avatar
    Barbara 2 lutego 2016 (12:13)

    Tak, kaszę jaglaną wprowadziłam do mojej kuchni jakieś 2 lata temu i często króluje na śniadaniu.

    W tym roku również postanowiłam porządnie posprzątać w moim organizmie :) i przymierzam się do diety Daniela ( wg dr Dąbrowskiej), ale najpierw muszę do tego przekonać moją głowę :) Ciało tego potrzebuje, ale tak wiele zależy od „ośrodka dowodzenia” …
    Mam nadzieję,że z Wielkim Postem wezmę się za siebie, a tymczasem -koktajl z mango :)

  • comment-avatar
    Ali 2 lutego 2016 (11:18)

    Dodaję kaszę jaglaną do zupy ogórkowej od zawsze, instynktownie. Jemy kaszę z mięskiem a teraz testuję placki z kaszą. Koktajl wypróbuję koniecznie, pozdrawiam.
    Powstała bardzo szykowna strona, chociaż bardzo była mi bliska tamta, ciepła i rodzinna ale wiem, że zmiany i rozwój są nieuniknione. Kto się nie rozwija zostaje w miejscu. Też muszę o tym pomyśleć …, miłego dnia

  • comment-avatar
    Ewa 2 lutego 2016 (10:28)

    Kasza w moim domu stała na półce zawsze. Ale zawsze wykorzystywaliśmy ją tylko do krupniku… Do czasu,aż pojawiły się dzieci,które kaszę uwielbiają-każdą i w każdej postaci :) dlatego na kolejne smaczne ( ! ) i zdrowe ( !!! ) przepisy czekam z niecierpliwością. I z góry dziękuję :)

  • comment-avatar
    marta 1 lutego 2016 (20:31)

    mam teraz hopla na punkcie k. jaglanej, wypróbuję i to:)

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.