KORONAWIRUS – Produkty spożywcze, które warto mieć w domu

Przyszło się nam wszystkim zmierzyć z wyjątkową i bardzo trudną sytuacją. Koronawirus opanował w krótkim czasie naszą codzienność, obecnie nie znajdziemy bardziej znaczącego w mediach tematu. Postanowiliśmy, że wśród tego natłoku informacji warto wspomnieć o jednej ważnej kwestii – mianowicie zapasach produktów spożywczych. Takich, które pozwolą nam w dłuższym okresie czasu rzeczywiście nie wychodzić z domów.

Do zapasów mamy bardzo różne podejście – jedni z nas uważają je za zbędne i żyją z dnia na dzień, inni – wolą być zabezpieczeni, zyskując tym samym poczucie spokoju. Dla tych z Was, którzy należą do drugiej grupy lub teraz chcieliby skompletować swoje spiżarniane zapasy, podpowiadamy dziś po jakie produkty warto sięgnąć, aby czuć się bezpiecznie, oraz mieć czyste sumienie – że nie zepsują się po upływie kilku tygodni, a tym samym nie będziemy wyrzucać jedzenia. Mając na domowych pólkach produkty, dzięki którym możemy spokojnie przeczekać okres społecznej izolacji i nie wychodzić co chwile do sklepów. W co więc warto się wyposażyć? Już spieszymy z odpowiedzią:)


koronawirus GREEN CANOE

Przede wszystkim PRODUKTY SUCHE, które mają długą datę ważności i dają duże pole do popisu przy układaniu jadłospisu. Mamy na myśli:

  • makarony – najlepiej pełnoziarniste 
  • kasze – bulgur, gryczane, jaglane, jęczmienne, kuskus, manna 
  • ryże – naturalny, dziki, czerwony, do risotto 
  • komosę ryżową,
  • soczewicę, ciecierzycę, groch, fasolę
  • orzechy i suszone owoce – BAKALIE
  • płatki owsiane, ryżowe, gryczane, jaglane,
  • suszone zioła (np. lubczyk, rozmaryn, bazylia, oregano, natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
  • gorzką czekoladę – świetna przekąska i idealne źródło magnezu;)

koronawirus GREEN CANOE

Dodatkowe produkty, które są niezbędne do przygotowania potraw i łatwe w przechowywaniu:

  • mrożone warzywa i owoce – szybko przygotujemy z nich proste danie,
  • kiszonki – kapusta/ogórki,
  • przeciery pomidorowe, pasty , koncentraty
  • ocet jabłkowy,
  • mleko roślinne, mleko zwierzęce z długa data ważności
  • oleje, oliwy
  • sól,
  • cukier/miód – jeśli używamy słodzików,
  • mięso do zamrożenia ze sprawdzonych źródeł – bardzo łatwo zrobić zapas i wyliczenia zakładając, że spożywamy mięso raz w tygodniu.

Polecamy również wyposażyć się w nasiona na kiełki, które są bardzo smacznym i zdrowym uzupełnieniem diety. Możemy z powodzeniem wysiać je samodzielnie w domu. Polecamy szczególnie kiełki:

  • fasoli mung – przepyszne, o lekko słodkim smaku, obniżają poziom cholesterolu,
  • brokuła – bogate źródło witamin (A, B, C, E, K) i minerałów (m.in. magnez i cynk),
  • rzodkiewki – najczęściej spotykane, mają ostry smak i świetnie nadają się do sałatek i jajecznicy,
  • rzeżuchy – podobnie jak kiełki rzodkiewki, mają wyrazisty smak, dlatego warto dodawać je do warzyw,
  • buraka – dodają potrawom koloru i znane są z właściwości wzmacniających odporność.

koronawirus GREEN CANOE

Świetną opcją są także przetwory w słoikach – ogórki kiszone, wszelkiego rodzaju sałatki, warzywa w zalewach oraz puszki. Kukurydza, groszek, kiełki, warzywa – pakowane w puszki mogą długo być wykorzystywane i pomóc nam w tworzeniu codziennego menu. 

Nie powinniśmy także zapomnieć o mąkach oraz drożdżach piekarniczych – najlepiej suchych. Mąka orkiszowa, pszenna, kukurydziana, owsiana… Każdy z nas ma własne preferencje i ograniczenia zdrowotne, więc dobierzmy je do siebie indywidulnie. 

To samo z tłuszczami – olej winogronowy, ryżowy, rzepakowy, dyniowy, lniany, z czarnuszki, wiesiołka.  Warto by były w naszej spiżarni – nasycone dobrodziejstwami oleje to niezbędny składnik dobrze wyważonej diety. 

Świetnie sprawdzają nam się także suszone grzyby i warzywa, które możemy przez cały rok dodawać do zup czy sosów.

Na pewno spytacie o ILOŚCI? Nie wiadomo jak długo koronawirus będzie się u nas rozprzestrzeniał i na jak długo przewidziana jest domowa kwarantanna. Ilości zapasów zależą także od tego, ile osób macie w rodzinie, jakiego rodzaju posiłki najczęściej goszczą na Waszym stole, co preferujecie. Joanna, która robi zapasy w swoim domu od wielu lat, podpowiedziała, że dla 3-osobowej rodziny ma zawsze zapas: 15 kg mąki, około 20 opakowań makaranów, około 10 kg różnych kasz, ryżu, około 5 kg warzyw strączkowych suchych typu ciecierzyca, soczewica, fasola, około 30 puszek – z różą zawartością warzyw, bardzo dużo bakalii, mleka roślinne, suche drożdże, suszone zioła, około 15 kg ziemniaków, 5 kg marchwi, cebuli, korzenia pietruszki, mrożone mięso oraz warzywa – cała zamrażarka. Tego typu ilości starczą nawet do 3 miesięcy funkcjonowania rodziny przy dobrym opracowaniu menu. Joanna poprosiła, byśmy zwrócili Waszą uwagę na czynnik systemu funkcjonowania spiżarni – a dokładnie rotacje produktów – powinny być ułożone w spiżarni według systemu DAT PRZYDATNOŚCI do spożycia – każda gospodyni na pewno sama taki system wyjmowania produktów ze spiżarni sobie opracuje. Zasada najważniejsza: na wierzchu są zawsze produkty z najkrótszą datą przydatności. Świeże zakupy kładziemy zaś na koniec półki (jako ostatnie).

GREEN CANOE

Wiadomo, że w obecnej sytuacji, gdzie wskazane jest zostawanie w domu, radzimy Wam zamawiać swoje zakupy przez Internet, najlepiej wybierając dostawę za pośrednictwem Paczkomatu. W taki sposób w tym tygodniu zamówiliśmy nasiona do wysiewu kiełków oraz warzyw. Ograniczymy w ten sposób kontakt z drugim człowiekiem i niebezpieczeństwo zarażenia. 

Pamiętajmy, aby nie kupować niezdrowej i przetworzonej gotowej żywności, nawet jeśli wydaje się to najprostszym rozwiązaniem. Nie ma ona zazwyczaj wielu wartości odżywczych, ma za to mnóstwo dodatków, niekoniecznie  dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Nie dajmy się też zwariować, nie panikujmy i ze spokojem przygotujmy się na najbliższe tygodnie. Panika jeszcze nigdy nie była dobrym sprzymierzeńcem. Warto usiąść i przygotować sobie menu na najbliższe 3 tygodnie – i wtedy dopiero zrobić większe zakupy. 

Już niedługo podamy Wam przykładowe menu smacznych potraw, które z łatwością przygotujecie w domach – kierując Was do ciekawych kanałów kulinarnych, stron i sprawdzonych przepisów.


Na koniec życzymy Wam wszystkim DUŻO ZDROWIA, spokoju i wytrwałości. Wykorzystajmy ten czas wspólnie z rodziną jak najlepiej możemy i czekajmy cierpliwie na przeminięcie zagrożenia.

Dziękuję za Twój komentarz.

2 komentarze

  • comment-avatar
    Kasia 19 marca 2020 (14:35)

    Dziękujemy
    Od razu raźniej!

  • comment-avatar
    Drobiazgi domowe 18 marca 2020 (19:25)

    Asiu, Tobie i Twoim Bliskim również dużo zdrowia!

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.