Pogoda ostatnio nas niestety nie rozpieszcza. Warto umilić sobie takie dni przysmakami, którym nikt się nie oprze. Postaramy się więc dziś rozpieścić Wasze podniebienia:) Przetestowaliśmy dla Was blendery ręczne marki Zelmer. Użyliśmy ich do przygotowania przeróżnych dań, które naszym zdaniem są przepyszne. Wszystkie te potrawy królują na naszym stole od wielu lat. Koniecznie zobaczcie nasz najnowszy film i przekonajcie się sami. Link do filmu znajdziecie TUTAJ.
Wszechstronność w kuchni
Sprzęty kuchenne są niezbędne w naszych domach. Ich wybór jest bardzo istotny, ponieważ służyć mają nam wiele lat. Dobry jakościowo sprzęt to przede wszystkim sprzęt niezawodny. Blendery ręczne marki Zelmer, które mieliśmy przyjemność testować w naszej kuchni, mają wszechstronne zastosowanie. Możemy je użyć do miksowania zup, koktajli, robienia puree, ubijania śmietany czy białek, a także do przyrządzenia past. Właśnie dlatego ułatwiają pracę w kuchni, są łatwe w obsłudze, czyszczeniu oraz przechowywaniu.
Zalety blenderów ręcznych
Wszystkie modele posiadają ergonomiczny uchwyt, zapewniający komfort oraz kontrolę w trakcie pracy. Możemy trzymać je w mokrej dłoni, co nie przeszkodzi nam w dalszym użytkowaniu. Do dyspozycji mamy również pojemną miarkę, która pomieści aż 700ml. Co więcej, każdy model posiada system QUATTROMIX PRO. To cztery tytanowe ostrza o zwiększonej wytrzymałości. Ułożone w pozycji poziomej i pionowej pozwalają na osiągnięcie profesjonalnych rezultatów. Ich trwałość poradzi sobie nie tylko z mieleniem orzechów, ale również kruszeniem lodu. Regulacja prędkości VARIO CONTROL pozwala na rozdrabnianie i blendowanie owoców, orzechów czy warzyw, z taką szybkością jaka, nam odpowiada.
Jeśli chodzi o model ZHB2752 VARIO i ZHB4652 VARIO to oba te blendery posiadają dodatkowo trzepaczkę do ubijania np. białka lub śmietany, a także przystawkę do puree. Możemy jej używać nie tylko do zblendowania ziemniaków, ale również do zrobienia różnego rodzaju past, np. jajecznej. Ponadto te dwa modele zostały wyposażone w rozdrabniacz o pojemności 500 ml. Świetnie radzi sobie przy blendowaniu składników na bardzo gładką masę. Sprawność blenderów gwarantuje nam również ich wysoka moc. Niżej znajdziecie wszystkie parametry, jakimi wyróżniają się poszczególne modele.
Jeśli szukaliście poręcznych, funkcjonalnych i niezawodnych blenderów – to już nie szukajcie:) Wszystkie modele, choć nieznacznie się miedzy sobą różnią, polecamy waszej uwadze.
Przepisy na pasty zaprezentowane w filmie:)
Pasta z suszonych pomidorów
Ze słoika z suszonymi pomidorami wyjmujemy pomidory, a olej, w którym były, zlewamy do osobnego naczynia. Pomidory wkładamy do blendera i dodajemy do nich: ząbek czosnku, garść listków bazylii i 2 łyżki startego parmezanu. Miksujemy, dodając wcześniej zlany olej- u nas są to zazwyczaj 4 łyżki, ale jeśli lubicie bardziej luźną formę past, dodajcie więcej. I już gotowe.
Pesto zielone
Wykorzystujemy je głównie do makaronów, które jak wiadomo są najszybszą formą przygotowania obiadu. Wystarczy opakowanie razowego tagliatelle, do tego pesto, troszkę pokrojonej w paseczki, podsmażonej szynki parmeńskiej i danie gotowe. Potrzebować będziemy: 2 pęczki bazylii, garść orzeszków pinii, ser parmezan, oliwę, czosnek, pistacji, sok z cytryny oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, ale z widocznymi malutkimi kawałkami listków. Sery muszą być wcześniej starte na tarce, na drobnych oczkach.
Pasta z awokado
Potrzebować będziemy 2 duże, dojrzałe awokado, które kroimy na kawałki. Ugotowane na twardo jajko możemy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić. Łączymy awokado z jajkiem, dodając odrobinę majonezu. Solimy, pieprzymy. Możemy dodać mały ząbek czosnku. Dodatkowo całość możemy skropić sokiem z cytryny i dodać pietruszkę.
Kruszonka Green Canoe
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Układamy w formie do pieczenia. Do kruszonki potrzebować będziemy masło, mąkę, cukier i odrobinę soli. Wszystkie składniki wykładamy na talerz lub do miski a następnie wszystko rozcieramy w dłoniach, aż powstaną grudki. Możemy również zblendować orzechy dowolnego typu i połączyć z resztą składników. Tak przygotowaną kruszonkę, możemy wysypać na jabłka. Opcjonalnie możemy ubić białka i tak przygotowaną pianą, pokryć nasze jabłka. Na koniec wystarczy posypać przyprawą, np cynamonem.
Wszystkie powyższe dania powstały z pomocą użycia blenderów Zelmer, które redakcyjnie rekomendujemy. Poniżej znajdziecie dokładne informacje oraz ich zalety:)
Blendery, które testowaliśmy do naszych przepisów:
– ZHB4752 VARIO https://www.ceneo.pl/121779202#cid=28764&crid=509311&pid=17598
– ZHB4750 VARIO https://www.ceneo.pl/121779199#cid=28764&crid=509312&pid=17598
– ZHB4652 VARIO https://www.ceneo.pl/121779225#cid=28764&crid=509313&pid=17598
– ZHB4650 VARIO https://www.ceneo.pl/121779222#cid=28764&crid=509314&pid=17598
Parametry poszczególnych blenderów:
ZHB4752 VARIO
– MOC 1800W
– FUNKCJA TURBO
– METALOWA STOPA XL 252MM
– QUATTROMIX PRO SYSTEM
– VARIO CONTROL
– EASY GRIP
– MIARKA 700 ML
– ROZDRABNIACZ 500 ML
– PRZYSTAWKA
– TRZEPACZKA
ZHB4750 VARIO
– MOC 1800W
– FUNKCJA TURBO
– METALOWA STOPA XL 252MM
– QUATTROMIX PRO SYSTEM
– VARIO CONTROL
– EASY GRIP
– MIARKA 700 ML
ZHB4652 VARIO
– MOC 1400W
– FUNKCJA TURBO
– METALOWA STOPA
– QUATTROMIX SYSTEM
– VARIO CONTROL
– EASY GRIP
– MIARKA 700 ML
– ROZDRABNIACZ 500 ML
– PRZYSTAWKA
– TRZEPACZKA
ZHB4650 VARIO
– MOC 1400W
– FUNKCJA TURBO
– METALOWA STOPA
– QUATTROMIX SYSTEM
– VARIO CONTROL
– EASY GRIP
– MIARKA 700 ML
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy