Przepisy na sprawdzone przetwory – POMIDORY

Ostatnio były cukinie, teraz gwiazdami zostały pomidory. Mamy dla Was świetne propozycje na przepyszne przetwory, które zrobicie w mgnieniu oka. Są one idealne jako dodatki do przeróżnych dań i możecie eksperymentować z nimi dowolnie. Jeżeli chcecie zamknąć smak letnich pomidorów w słoikach – szczególnie jeśli macie swoje własne w ogródkach – to zachęcamy Was do skorzystania z poniższych przepisów. Już na samą myśl można zgłodnieć:) Zapraszamy do czytania i POWODZENIA!


pomidory przetwory Green Canoe

Sos pomidorowy

Składniki:

(6 dużych słoików)

8 kg pomidorów

1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny lub czerwonego octu winnego

2-3 łyżeczki soli

opcjonalnie wybrane zioła lub czosnek

pomidory przetwory Green Canoe

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę w dużym garnku oraz nalewamy zimnej wody do dużej miski.

Myjemy pomidory i wykrawamy z nich gniazda. Po przeciwnej stronie nacinamy je delikatnie w kształcie litery „X”.

Zabieramy się za blanszowanie warzyw. Wrzucamy kilka pomidorów do gotującej się wody i trzymamy je w niej aż skóra zacznie się marszczyć. Następnie przenosimy je do zimnej wody i powtarzamy ten sam proces z resztą pomidorów.

Oddzielamy skórkę od pomidorów. Po blanszowaniu powinno być to bardzo łatwe.

Teraz trzeba rozdrobnić pomidory. Możemy zmiksować je np. blenderem na gładki sos, albo z kawałkami pomidorów. Możemy również pokroić pomidory nożem. Wszystko zależy od konsystencji sosu, jaką chcemy osiągnąć.

Na średnim ogniu gotujemy sos przez ok. godzinę. Gotujemy krócej lub dłużej w zależności od konsystencji i smaku, do jakich dążymy.

Dolewamy sok z cytryny lub ocet, dodajemy soli oraz ziół i czosnku, jeśli się na nie zdecydowaliśmy.

Przelewamy gotowy sos do słoików i pasteryzujemy je przez 30 minut. Sos pomidorowy można przechowywać w spiżarni przez rok.

Możemy także zamrozić sos bez pasteryzacji używając specjalnych pojemników i spożywać przez ok. 3 miesiące.

pomidory przetwory Green Canoe

Suszone pomidory w oleju

Składniki:

(na 1 duży słoik)

2.5 kg pomidorów

sól

1 łyżka białego octu winnego

550 ml oliwy z oliwek

pomidory przetwory Green Canoe

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, kroimy w łódeczki i pozbywamy się ich wnętrz. Delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowy.

Łódeczki układamy na papierze do pieczenie, każdą delikatnie solimy i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 60 stopni. Pomidory pieczemy przy lekko uchylonych drzwiczkach tak długo, aż trochę się zmniejszą i wysuszą oraz zaczną się delikatnie marszczyć.

Po wysuszeniu przekładamy je do miski, polewamy octem i delikatnie mieszamy.

Następnie układamy łódeczki w słoiku, przyciskamy i zalewamy całość oliwą z oliwek tak, aby pomidory były całkowicie zakryte.

Można je przechowywać w lodówce przez 3 miesiące, a gotowe do spożycia się już po 24 godzinach od przygotowania.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.