Przepisy na sprawdzone przetwory – POMIDORY

Ostatnio były cukinie, teraz gwiazdami zostały pomidory. Mamy dla Was świetne propozycje na przepyszne przetwory, które zrobicie w mgnieniu oka. Są one idealne jako dodatki do przeróżnych dań i możecie eksperymentować z nimi dowolnie. Jeżeli chcecie zamknąć smak letnich pomidorów w słoikach – szczególnie jeśli macie swoje własne w ogródkach – to zachęcamy Was do skorzystania z poniższych przepisów. Już na samą myśl można zgłodnieć:) Zapraszamy do czytania i POWODZENIA!


pomidory przetwory Green Canoe

Sos pomidorowy

Składniki:

(6 dużych słoików)

8 kg pomidorów

1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny lub czerwonego octu winnego

2-3 łyżeczki soli

opcjonalnie wybrane zioła lub czosnek

pomidory przetwory Green Canoe

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę w dużym garnku oraz nalewamy zimnej wody do dużej miski.

Myjemy pomidory i wykrawamy z nich gniazda. Po przeciwnej stronie nacinamy je delikatnie w kształcie litery „X”.

Zabieramy się za blanszowanie warzyw. Wrzucamy kilka pomidorów do gotującej się wody i trzymamy je w niej aż skóra zacznie się marszczyć. Następnie przenosimy je do zimnej wody i powtarzamy ten sam proces z resztą pomidorów.

Oddzielamy skórkę od pomidorów. Po blanszowaniu powinno być to bardzo łatwe.

Teraz trzeba rozdrobnić pomidory. Możemy zmiksować je np. blenderem na gładki sos, albo z kawałkami pomidorów. Możemy również pokroić pomidory nożem. Wszystko zależy od konsystencji sosu, jaką chcemy osiągnąć.

Na średnim ogniu gotujemy sos przez ok. godzinę. Gotujemy krócej lub dłużej w zależności od konsystencji i smaku, do jakich dążymy.

Dolewamy sok z cytryny lub ocet, dodajemy soli oraz ziół i czosnku, jeśli się na nie zdecydowaliśmy.

Przelewamy gotowy sos do słoików i pasteryzujemy je przez 30 minut. Sos pomidorowy można przechowywać w spiżarni przez rok.

Możemy także zamrozić sos bez pasteryzacji używając specjalnych pojemników i spożywać przez ok. 3 miesiące.

pomidory przetwory Green Canoe

Suszone pomidory w oleju

Składniki:

(na 1 duży słoik)

2.5 kg pomidorów

sól

1 łyżka białego octu winnego

550 ml oliwy z oliwek

pomidory przetwory Green Canoe

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, kroimy w łódeczki i pozbywamy się ich wnętrz. Delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowy.

Łódeczki układamy na papierze do pieczenie, każdą delikatnie solimy i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 60 stopni. Pomidory pieczemy przy lekko uchylonych drzwiczkach tak długo, aż trochę się zmniejszą i wysuszą oraz zaczną się delikatnie marszczyć.

Po wysuszeniu przekładamy je do miski, polewamy octem i delikatnie mieszamy.

Następnie układamy łódeczki w słoiku, przyciskamy i zalewamy całość oliwą z oliwek tak, aby pomidory były całkowicie zakryte.

Można je przechowywać w lodówce przez 3 miesiące, a gotowe do spożycia się już po 24 godzinach od przygotowania.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.

    This error message is only visible to WordPress admins

    Error: No connected account.

    Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.