PRZEPISY ŚWIĄTECZNE – Kruche babeczki z nadzieniem makowym

Dziś razem z Magdą z bloga Słone Słodkim Przeplatane (który gorąco polecamy wszystkim łasuchom ;)), zapraszamy po kolejny, apetyczny, świąteczny przepis. Tym razem z jego pomocą wyczarujecie przepyszne babeczki z makowym nadzieniem. Zobaczcie, co o nich pisze sama autorka przepisu:

Makowiec – od kiedy pamiętam gościł w Boże Narodzenie na naszym rodzinnym stole.  Najpierw wypiekała go babcia, a później moja mama.  Jak on pachniał! W dzieciństwie wydawało mi się, że zwijanie makowca jest najtrudniejszą rzeczą na świecie i zawsze z podziwem patrzyłam na zwinne ruchy mojej mamy.  Ten smak i zapach zostanie ze mną na zawsze. Pamiętam, jak gotowe rolady, zawinięte w odświętne ściereczki oczekiwały na świąteczną konsumpcję :). Miały swoje specjalne miejsce w kuchennej szafce, która do tej pory,  gdy ją otwieram przywołuje słodkie wspomnienia :). 

Każdego roku pieczenie makowca pozostawiam mojej mamie. Uważam, że jej makowiec nie ma sobie równych :). To dzięki niemu lubię wykorzystać mak w innych przepisach i dodawać nawet do owsianki :).  Przygotowywanie nadzienia do kruchych babeczek zawsze przywołuje miłe wspomnienia. To już nie jest jedzenie, a terapia  i nostalgiczna podróż z dziecięcymi historiami w tle. To właśnie przepis na kruche babeczki z nadzieniem makowym rozpoczynam sezon na świąteczne wypieki.

kruche babeczki świąteczne

Kruche babeczki z nadzieniem makowym

Składniki:

– kruche ciasto –

300 g mąki pszennej

szczypta soli

50 g cukru pudru

200 g zimnego masła

2 żółtka

– nadzienie makowe –

200 g suchego, mielonego maku (nie mylcie z gotową masą makową z puszki)

1 szklanka mleka

1/2 szklanki miodu

2 białka jaj

1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny (ewentualnie suszonej, wtedy należy zmniejszyć ilość)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z 1 pomarańczy

kruche babeczki z makiem

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. W rondelku podgrzewamy mleko z miodem, jak zacznie wrzeć dodajemy mielony mak i dokładnie wszystko mieszamy, ciągle podgrzewając masę. Zdejmujemy masę makową z ognia, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę oraz skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy na sztywno białka i mieszamy z ostudzoną masą makową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dość cienko wałkujemy, następnie wykładamy nim foremki do babeczek. Resztę ciasta ponownie wałkujemy i za pomocną foremek wycinamy gwiazdki o dwóch wielkościach. Wypełniamy babeczki masą makową, a wierzch dekorujemy gwiazdkami (patrz na zdjęcia). Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy przez około 25 minut, aż wierzch babeczek stanie się złoty.

SMACZNEGO!

 

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.