PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - Kruche babeczki z nadzieniem makowym - GREEN CANOE

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE – Kruche babeczki z nadzieniem makowym

Dziś razem z Magdą z bloga Słone Słodkim Przeplatane (który gorąco polecamy wszystkim łasuchom ;)), zapraszamy po kolejny, apetyczny, świąteczny przepis. Tym razem z jego pomocą wyczarujecie przepyszne babeczki z makowym nadzieniem. Zobaczcie, co o nich pisze sama autorka przepisu:

Makowiec – od kiedy pamiętam gościł w Boże Narodzenie na naszym rodzinnym stole.  Najpierw wypiekała go babcia, a później moja mama.  Jak on pachniał! W dzieciństwie wydawało mi się, że zwijanie makowca jest najtrudniejszą rzeczą na świecie i zawsze z podziwem patrzyłam na zwinne ruchy mojej mamy.  Ten smak i zapach zostanie ze mną na zawsze. Pamiętam, jak gotowe rolady, zawinięte w odświętne ściereczki oczekiwały na świąteczną konsumpcję :). Miały swoje specjalne miejsce w kuchennej szafce, która do tej pory,  gdy ją otwieram przywołuje słodkie wspomnienia :). 

Każdego roku pieczenie makowca pozostawiam mojej mamie. Uważam, że jej makowiec nie ma sobie równych :). To dzięki niemu lubię wykorzystać mak w innych przepisach i dodawać nawet do owsianki :).  Przygotowywanie nadzienia do kruchych babeczek zawsze przywołuje miłe wspomnienia. To już nie jest jedzenie, a terapia  i nostalgiczna podróż z dziecięcymi historiami w tle. To właśnie przepis na kruche babeczki z nadzieniem makowym rozpoczynam sezon na świąteczne wypieki.

kruche babeczki świąteczne

Kruche babeczki z nadzieniem makowym

Składniki:

– kruche ciasto –

300 g mąki pszennej

szczypta soli

50 g cukru pudru

200 g zimnego masła

2 żółtka

– nadzienie makowe –

200 g suchego, mielonego maku (nie mylcie z gotową masą makową z puszki)

1 szklanka mleka

1/2 szklanki miodu

2 białka jaj

1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny (ewentualnie suszonej, wtedy należy zmniejszyć ilość)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z 1 pomarańczy

kruche babeczki z makiem

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. W rondelku podgrzewamy mleko z miodem, jak zacznie wrzeć dodajemy mielony mak i dokładnie wszystko mieszamy, ciągle podgrzewając masę. Zdejmujemy masę makową z ognia, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę oraz skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy na sztywno białka i mieszamy z ostudzoną masą makową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dość cienko wałkujemy, następnie wykładamy nim foremki do babeczek. Resztę ciasta ponownie wałkujemy i za pomocną foremek wycinamy gwiazdki o dwóch wielkościach. Wypełniamy babeczki masą makową, a wierzch dekorujemy gwiazdkami (patrz na zdjęcia). Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy przez około 25 minut, aż wierzch babeczek stanie się złoty.

SMACZNEGO!

 

 

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.