Festiwal jesiennych smaków – Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym

Falafele dyniowe – brzmi zachęcająco? Dziś w ramach Festiwalu jesiennych smaków pomysł na to, jak w niebanalny sposób wykorzystać w naszej kuchni kolejne dary jesieni – dynię i grzyby. Jeśli znudziła Wam się zupa dyniowa i klasyczny sos grzybowy ;)  gorąco polecam ten przepis. Falafele to hit kuchni wegetariańskiej, bardzo popularny w krajach arabskich. Jednak jestem pewna, że trafi on w gusta wszystkich tych, którzy lubią aromatyczną, sezonową kuchnię. Podstawowym składnikiem naszego dania jest bardzo zdrowa, zawierająca dużo białka ciecierzyca, która w towarzystwie dyni i pysznego sosu smakuje wyśmienicie. Dzisiejszy przepis przygotowała dla nas Zuzia Ploch, na której stronie znajdziecie mnóstwo ciekawych kulinarnych inspiracji. Zawędrujcie tam koniecznie – nas Zuzia ciągle zaskakuje swoimi kompozycjami smaków:)

falafele-dyniowe-pumpkin-falafel

Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym

Składniki (na 4 porcje):

Falafele dyniowe:
200 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej
200 g miąższu dyni (u mnie 1/2 niedużej Hokkaido) startego na tarce
4 łyżki mąki pszennej
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula, posiekana
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry (możecie zamienić na natkę pietruszki)
2 łyżki mielonego kuminu
2 łyżeczki suszonej mięty
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej kurkumy
sól, pieprz
olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany)

Sos pomidorowo-grzybowy:
25 g suszonych leśnych grzybów, np. borowików
oliwa
1 papryczka peperoncino lub 1 łyżeczka płatków chilli (lub do smaku)
1 ząbek czosnku
2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania falafeli dyniowych. Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka. Przełóż zmiksowaną masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Suszone grzyby włóż do miseczki, zalej 1/2 szklanki wrzątki i odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rozkruszone peperoncino, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane grzyby wraz z wodą z moczenia. Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut.
Uformuj masę na falafele w kulki wielkości orzecha włoskiego (pomaga moczenie dłoni w wodzie) lub wykorzystaj foremkę do falafeli.
W garnku rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Usmażone falafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym oraz dodatkiem pieczywa, ryżu, kaszy czy makaronu…

SMACZNEGO!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

1 komentarz

  • comment-avatar
    zuzia 26 października 2016 (20:41)

    oj brzmi bardzo zachęcająco, a zwłaszcza patrząc na apetyczne zdjęcie!

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.