Festiwal jesiennych smaków – śniadanie i energia czyli owsiane crumble.

Cóż za weekend za mną. Już niedługo zdam Wam relację z niezwykle dynamicznego Łodź design festival, na którym właśnie byłam i ze spotkania blogerów wnętrzarskich –  Meetblogin.  Zdecydowanie potrzebuję energii – bo jej sporo straciłam:) A nie mogło być inaczej, bym i Was nie „poczęstowała”  dziś przepyszną formą śniadania, które da nam energię na cały tydzień! Jesienne smaki – to nie tylko dynia i buraczki. Mamy jeszcze przecież owoce! Gruszki, maliny, jabłka, śliwki – wszystkie możecie wykorzystać z powodzeniem w dzisiejszym przepisie. Przygotowała go dla redakcji Ania Maria Płachta, na nasze specjalnie wymagające zamówienie. Miało być: zdrowo, pysznie i energetycznie. Słowem śniadanie doładowujące bateryjki:) No i bardzo proszę:

owsiane-crumble-z-owocami-2-oat-crumble-with-fruits

Owsiane crumble z owocami:

450g świeżych sezonowych owoców
( jeżeli będziecie ten przepis czytać zimą , może być mrożona mieszanka owoców leśnych)
½ łyżeczki wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
kruszonka:
2 szklanki płatków owsianych
5 łyżek mąki migdałowej
szczypta soli morskiej
½ łyżeczki wanilii
5 łyżki syropu klonowego
5 łyżek oleju kokosowego

przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Owoce umieścić w naczyniu do pieczenia i wymieszać z wanilią, sokiem z cytryny i syropem klonowym. Przygotować kruszonkę, mieszając płatki, mąkę migdałową, sól i wanilię w osobnym naczyniu. Następnie dodać syrop klonowy i olej kokosowy. Wymieszać do połączenia. Wyłożyć na owoce. Piec w piekarniku przez ok. 25 minut, aż kruszonka będzie lekko rumiana. Podawać na ciepło z sosem waniliowym lub gałką lodów.


Ania zapewniła nas, że to śniadanie nigdy się nie nudzi – dzięki dodawaniu różnych owoców, za każdym razem smakuje trochę inaczej. Nie zmienia się jedno: JEST PYSZNE! A my w to akurat wierzymy, bo Anna to specjalistka od przepysznych i zdrowych śniadań:). Więcej jej przepisów znajdziecie na STRONIE internetowej, na której  dzieli się ze światem swoją miłością do gotowania. Aniu – pozdrawiamy bardzo serdecznie i do kolejnych kulinarnych spotkań! A Wam moi mili życzymy SMACZNEGO i bardzo owocnego tygodnia.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

5 komentarzy

  • comment-avatar
    luna 22 października 2016 (19:04)

    Piękne zdjęcia, ale zdecydowanie wiosenno-letnie :)

  • comment-avatar
    Kasia koza domowa 19 października 2016 (21:00)

    Przepiękne zdjęcia i smakowicie wygląda Twoje crumble, Asiu! Pozdrawiam, Kasia.

  • comment-avatar
    Ola 17 października 2016 (23:55)

    Jako, że jestem sową to rano wstaję nieprzytomna i nie wyobrażam sobie, bym z TYLU składników miała przygotować sobie śniadanie. NA PEWNO coś bym pomyliła, czegoś nie dała lub wsypała za dużo. Z pewnością to pyszne śniadanie ale niepraktyczne. Jednak wypróbuję przepis w ramach podwieczorku.
    A na śniadanie (jak dla mnie) najlepsza jest owsianka z owocami. Też pożywne i energetyczne a poza tym, żeby z płatków owsianych wydobyć całe ich dobro, to trzeba je ugotować, bo to ów „klajster” powstały w trakcie gotowania ma dobroczynny wpływ na nasze jelita, włosy i paznokcie.

  • comment-avatar
    Czytelnik 17 października 2016 (17:55)

    Dla ilu osób ten przepis?

  • comment-avatar
    Marcelina Sisters About 17 października 2016 (12:13)

    Ale przepysznie to wygląda :-) Wypróbujemy koniecznie :-)

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.