Festiwal jesiennych smaków – cukiniowe placuszki lekkie jak chmurki.

Cukiniowe placuszki to swoiste zaproszenie dla Was:) Na Festiwal jesiennych smaków. Zaczynamy przeglądy spiżarni. Robimy przetwory i oczywiście całymi garściami czerpiemy z darów jesieni – cukinie, dynie, buraczki, ziemniaczki – i wiele, wiele innych warzyw zagości za chwilę na czółnowym stole. Wszystkimi przepisami będziemy się oczywiście redakcyjnie z Wami dzielić – niechaj kolorowa jesień zagości na wszystkich stołach.

Cukinia to idealne warzywo, z którego zrobimy zapiekanki, placuszki a nawet ciasto.

Jako że testujemy ostatnio w czółnowej kuchni różne rodzaje MĄK, poprosiłam nieocenioną Agnieszkę, by przygotowała dla redakcji a właściwie naszych czytelników jakiś ciekawy przepis z mąką gryczaną, ale żeby nie było za łatwo – niech ta mąka będzie w asyście jesiennego warzywa. Długo nie musieliśmy czekać:) Przepis, który zaproponowała Aga okazał się strzałem w 10tkę – dzielimy się nim oczywiście z Wami, bo cukiniowe placuszki wykonane według zaleceń Agnieszki to bardzo smaczna opcja na październikowe sycące kolacje, albo lunch’e. Więcej takich ciekawych kulinarnych propozycji znajdziecie na stronie, którą Agnieszka prowadzi: Rustykalna kuchnia.

Gotowi na cukiniowe placuszki, jakich nie znacie? To proszę:

PLACUSZKI Z CUKINII Z DIPEM RZODKIEWKOWYM

składniki na 2 porcje.

2 średniej wielkości cukinie
1 łyżeczka soli

1 duże jajko rozmącone
½ szklanki mąki gryczanej
3 cebulki zielone z jasną częścią szczypioru
1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

DIP:
pęczek rzodkiewek (umyta i starta na dużych oczkach) lub obrany zielony ogórek, starty na dużych oczkach
1 szkl. jogurtu naturalnego
½ szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
sól i pieprz do smaku

Cukiniowe placuszki to propozycja na bardzo szybkie nieskomplikowane danie.

Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Przesyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na sitku do przecedzenia – zanim zaczniesz smażyć musisz pozbyć się nadmiaru wody z cukinii. Dobrze odciśnij startą cukinię, a następnie przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę gryczaną, posiekaną cebulkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i porcjami nakładaj na rozgrzany olej. Smaż na rumiano z obu stron.
Usmażone placuszki podawaj z przygotowanym dipem rzodkiewkowym lub ogórkowym (wszystkie składniki dipu należy dokładnie wymieszać).
Idealne na szybką sycącą kolację. Smacznego :)

Już za chwilę podzielimy się kolejnymi przepisami w ramach Festiwalu jesiennych smaków – idealnymi do kulinarnego biesiadowania.

SMACZNEGO i cudownego weekendu dla Was!:)

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

9 komentarzy

  • comment-avatar
    Ola 11 października 2016 (10:35)

    Placuszki z cukinii to tegoroczny przebój naszej kuchni. Robione z różnymi mąkami bezglutenowymi, ale najbardziej smakowały wszystkim z dodatkiem owczego, żółtego sera utartego na grube wiórki. Równie pyszne okazały się placuszki z dyni.

  • comment-avatar
    Renia 4 października 2016 (14:41)

    Już kilka razy próbowałam robić placuszki z cukinii i za każdym razem są zbyt „wodniste” mimo tego że odcedzam sok. Myślałam że ten przepis się uda, ale niestety były takie same jak zwykle. Co robicie żeby były „solidniejsze” i nie rozpadały się przy obracaniu i przekładaniu na talerz … ?

    • comment-avatar
      Green Canoe 4 października 2016 (15:05)

      Reniu – ja pozbywam się wody – tak dokładnie. U nas cukinia jest kilka razy wyciskana zacznim zacznę z niej robic placki. Nigdy nie miałam efektu rwącego się ciasta. Zamiast zwykłej mąki daje orzechową albo jaglaną – teraz spróbowałam z gryczaną. Zawsze mi wychodzą te racuszki.

      • comment-avatar
        Renia 7 października 2016 (10:03)

        Aha, czyli za słabo wyciskam. Trzeba będzie to poprawić. dziękuję.

  • comment-avatar
    Edyta 1 października 2016 (13:08)

    ja robię z mąką kokosową i jest ok

  • comment-avatar
    Arleta 30 września 2016 (23:50)

    Ja czekam na dużo przepisów z dyni, bo kilka „gigantów” wyrosło w ogrodzie. Tylko kto je do domu przyniesie? Bez dwóch par rąk się nie obędzie;-)
    Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Beata 30 września 2016 (16:17)

    Niestety lubię wszystkie placki. A jesienna pogoda sprzyja siedzeniu w kuchni nad czymś smacznym. Pozdrawiam :)

  • comment-avatar
    Iwona 30 września 2016 (15:33)

    witam serdecznie, kiedy zobaczymy nowy numer Pani pisma? serdeczności

    • comment-avatar
      Kasia 7 października 2016 (11:39)

      Witam, czy będą kolejne wydania Green Canoe Style? Pozdrawiam

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.