Tym razem pod lupę w przepisach na przetwory bierzemy ogórki. Bardzo zdrowe warzywa o dużej zawartości wody, polecane do jedzenia szczególnie latem. Smakują idealnie na surowo oraz w sałatkach i można przygotowywać z nich najróżniejsze przetwory. Przychodzimy do Was z dwiema propozycjami, które z pewnością Wam się spodobają. Są to tradycyjne przepisy, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Takie ogórkowe wariacje możecie później łączyć z innymi składnikami tworząc przepyszne potrawy. Postawcie na zdrowie i wyjątkowy smak:) Namawiamy do próbowania własnych sił, na pewno poradzicie sobie świetnie. Zachęcamy Was również do lektury Przy stole. Green Canoe. Znajdziecie w niej różne przepisy (także na przetwory), które z pewnością przypadną Wam do gustu. Książka dostępna jest TUTAJ. Miłego czytania i późniejszego eksperymentowania w kuchni!
Ogórki małosolne
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1.5 litra wody
5 gałązek kopru
2 liście laurowe
7 kuleczek ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
1.5 łyżki soli
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z solą, do momentu aż sól się rozpuści. Następnie odstawiamy garnek, aby woda nieco ostygła.
Myjemy ogórki, ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki.
Dno glinianego naczynia wykładamy kilkoma gałązkami kopru. Warstwowo układamy ogórki, potem czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Na górze układamy pozostały koper.
Całość zalewamy wodą i przykrywamy talerzykiem.
Ogórki można spożywać po 1-3 dniach kiszenia.
Pikle z ogórków
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
3/4 szklanki pokrojonej cebuli
1/2 szklanki wody
1 szklanka białego octu winnego
4 ząbki czosnku
1 szklanka cukru
3 łyżeczki soli
opcjonalnie nasiona musztardy i selera
Przygotowanie:
Myjemy ogórki i kroimy je na cienkie plasterki.
Do dużej miski, albo garnka wrzucamy pokrojone ogórki, cebulę i sól. Mieszamy, aby połączyć składniki. Przykrywamy szczelnie naczynie i odstawiamy na ok. godzinę.
Aby przygotować zalewę łączymy w garnku wodę, ocet, czosnek, cukier, nasiona musztardy i selera. Gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru.
Odcedzamy pozostawione wcześniej ogórki z cebulą. Łączymy je z przygotowaną zalewą i mieszamy. Całość przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Umieszczamy pikle z zalewą w słoikach upewniając się, że każdy z nich ma chociaż jeden ząbek czosnku.
Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pikle możemy trzymać w lodówce przez ok. 2 miesiące.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy