Przepisy na sprawdzone przetwory – OGÓRKI

Tym razem pod lupę w przepisach na przetwory bierzemy ogórki. Bardzo zdrowe warzywa o dużej zawartości wody, polecane do jedzenia szczególnie latem. Smakują idealnie na surowo oraz w sałatkach i można przygotowywać z nich najróżniejsze przetwory. Przychodzimy do Was z dwiema propozycjami, które z pewnością Wam się spodobają. Są to tradycyjne przepisy, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Takie ogórkowe wariacje możecie później łączyć z innymi składnikami tworząc przepyszne potrawy. Postawcie na zdrowie i wyjątkowy smak:) Namawiamy do próbowania własnych sił, na pewno poradzicie sobie świetnie. Zachęcamy Was również do lektury Przy stole. Green Canoe. Znajdziecie w niej różne przepisy (także na przetwory), które z pewnością przypadną Wam do gustu. Książka dostępna jest TUTAJ. Miłego czytania i późniejszego eksperymentowania w kuchni!


ogórki przetwory Green Canoe

Ogórki małosolne

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych

1.5 litra wody

5 gałązek kopru

2 liście laurowe

7 kuleczek ziela angielskiego

4 ząbki czosnku

1.5 łyżki soli

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę z solą, do momentu aż sól się rozpuści. Następnie odstawiamy garnek, aby woda nieco ostygła.

Myjemy ogórki, ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki.

Dno glinianego naczynia wykładamy kilkoma gałązkami kopru. Warstwowo układamy ogórki, potem czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Na górze układamy pozostały koper.

Całość zalewamy wodą i przykrywamy talerzykiem.

Ogórki można spożywać po 1-3 dniach kiszenia.

ogórki przetwory Green Canoe

Pikle z ogórków

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych

3/4 szklanki pokrojonej cebuli

1/2 szklanki wody

1 szklanka białego octu winnego

4 ząbki czosnku

1 szklanka cukru

3 łyżeczki soli

opcjonalnie nasiona musztardy i selera

ogórki przetwory Green Canoe

Przygotowanie:

Myjemy ogórki i kroimy je na cienkie plasterki.

Do dużej miski, albo garnka wrzucamy pokrojone ogórki, cebulę i sól. Mieszamy, aby połączyć składniki. Przykrywamy szczelnie naczynie i odstawiamy na ok. godzinę.

Aby przygotować zalewę łączymy w garnku wodę, ocet, czosnek, cukier, nasiona musztardy i selera. Gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru.

Odcedzamy pozostawione wcześniej ogórki z cebulą. Łączymy je z przygotowaną zalewą i mieszamy. Całość przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.

Umieszczamy pikle z zalewą w słoikach upewniając się, że każdy z nich ma chociaż jeden ząbek czosnku.

Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pikle możemy trzymać w lodówce przez ok. 2 miesiące.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.