Wiosenne lekkie kolacje – zaczynamy !

Za chwilę, będę podawać Wam przepisy, które od jakiegoś czasu zadomowiły się w naszym życiu:) A to za sprawą pewnego, ważnego dla mnie projektu. A dziś zapraszamy redakcyjnie na wiosenne kolacje – będzie bardzo pomidorowo, aromatycznie i zdrowo!. Przepis przygotowała dla Was Agnieszka, która prowadzi aromatycznego:) bloga Soulstorm everywhere, znajdziecie na nim zresztą wiele innych ciekawych i smakowitych przepisów.

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:

6 czerwonych papryk

10 bardzo dojrzałych pomidorów

4 ząbki czosnku

250ml bulionu drobiowego

1 łyżka oleju kokosowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek, świeża bazylia

domowe grzanki (ulubiony chleb lub ciabatta)

pomysł na kolację - krem z pieczonych pomidorów i papryki

Przygotowanie:

Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Paprykę płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy skórą do góry na pierwszej blaszce. Pomidory płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki. Układamy na drugiej blaszce, dodajemy 4 ząbki czosnku (lekko nagniatamy je nożem).

Układamy blachy w piekarniku (papryka wyżej, pomidory niżej), pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Paprykę wyjmujemy i wkładamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pomidory, i wyciskamy czosnek z łupin. W tym czasie obieramy paprykę ze skóry. Dodajemy paprykę do pomidorów, wlewamy bulion. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy zupę w blenderze na gładką konsystencje.

Grzanki: Chleb kroimy na małe kostki, i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą, posypujemy ulubionymi ziołami, smażymy na złoto, co chwilę mieszając.

Podajemy ze świeżą bazylią, kroplą dobrej oliwy i domowymi grzankami.

 

Szakszuka z oliwkami

Składniki:

1 puszka pomidorów krojonych (400g)

1 duża czerwona papryka

4 jajka

2 ząbki czosnku

1 cebula

1-2 grillowane papryki ze słoika

10-12 oliwek zielonych

słodka papryka, ostra papryka, mielony kumin, chili

sól, świeżo mielony pieprz

świeża natka pietruszki

pomysł na kolację - szakszuka z oliwkami

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane cebulę i czosnek, chwilę smażymy.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy 2-3 minuty.

Następnie dodajemy pomidory z puszki i grilowaną paprykę. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, do momentu aż sos lekko odparuje.

Doprawiamy przyprawami do smaku (u mnie: szczypta soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu).

Wbijamy jajka, dusimy pod przykryciem około 5 minut, do momentu aż białko się zetnie, żółtka powinny zostać płynne. Hojnie posypujemy świeżą natką pietruszki i pokrojonymi na pół oliwkami

SMACZNEGO!

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

7 komentarzy

  • comment-avatar
    T.Wój 14 marca 2017 (15:00)

    Przepis na szakszukę z oliwkami brzmi bardzo obiecująco. Na pewno wypróbuję i to pewnie już niebawem, bo świetnie stawia na nogi po treningu np. po bieganiu.

  • comment-avatar
    Ula 14 marca 2017 (12:37)

    Witam p. Joanno,

    ja tylko chciałam zwrócić Pani uwagę, że !? to tak samo jak „kropka” kończą zdanie. Po tych znakach nie stawia się dodatkowo kropki, bo one mają ją w sobie. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie posty, porady i przepisy. Ula

  • comment-avatar
    Rodzinna 14 marca 2017 (12:05)

    Mmm Joasiu jakże apetycznie przy Wtorku się zrobiło :) doskonale pamiętam, jak kiedyś przygotowałam mężowi identyczny krem z pomidorów jedząc odrzekł, że dobry jest ten sos pomidorowy ale o makaronie chyba zapomniałam :O
    mężczyźni :) Pozdrawiam

  • comment-avatar
    teśka 14 marca 2017 (11:19)

    a do tego chlebek gryczany i mamy extra zdrowe, bezglutenowe żarełko… :)

  • comment-avatar
    Kasia 14 marca 2017 (10:37)

    Aż się zaśliniłam:-))) Obłędnie, kolorowo i zdrowo. Same dobrodziejstwa yummmyyy. Dzięki Kochana za wspaniały przepis na krem, połaczenie z papryka musi być ciekawe więc wypróbuje. Ściskam

  • comment-avatar
    Monika 14 marca 2017 (09:46)

    Wygląda zachęcająco bardzo, foty cudne, smakuje zapewne wybornie! W takim razie biorę się do pichcenia tym bardziej, że to przepisy bezmięsne a ja już od dłuższego czasu mięsa nie jem. Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Avrea 14 marca 2017 (09:11)

    smakowicie

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.