Zgodnie z obietnicą rozpoczynamy cykl, w którym wychwalamy kulinarne umiejętność WASZE, czyli naszych czytelników. Na Instagramie jakiś czas temu prosiliśmy, abyście podzielili się z nami Waszymi ulubionymi przepisami z dynią w roli głównej – w końcu to z nią najbardziej kojarzą nam się jesienne smaki:)
Jako pierwsza zgłosiła się do nas Katarzyna, którą znajdziecie na Instagramie TUTAJ. Kasia przygotowała fenomenalne ciasto z dynią i amaretti oraz przepyszne tortelli z dyni. Są to warianty idealne zarówno na danie obiadowe, jak i słodką przekąskę. Jeśli macie więc ochotę na jesienne szaleństwo w kuchni, to zapraszamy Was do czytania!
Ciasto z dynią i amaretti
Składniki:
200 g dyni
5 jaj
30 g rumu
70 g oleju
50 g zmielonych migdałów
100 g zmielonych prawie na mąkę ciasteczek migdałowych (amaretti)
1 łyżeczkę zmielonego cynamonu
120 g cukru
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej tortowej
10 g soli (szczypta)
15 g proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dynię gotujemy najlepiej na parze lub w garnuszku z bardzo małą ilością wody, garnuszek przykrywamy pokrywką.
Ugotowaną dynię zgniatamy widelcem na jednolitą masę, odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem. Do tak utartych żółtek dodajemy dynię, zmielone migdały, olej, rum, amaretti, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Starannie wszystko mieszamy.
Ubijamy na sztywną pianę białka i dodajemy je do wcześniej przegotowanej masy. Bardzo istotne jest, aby dodawać ubite białka po troszeczku i mieszać silikonową szpatułką delikatnie od dołu do góry.
Przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy lub formy na babkę i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy około 45/50 minut w 170 stopniach w trybie bez obiegowym.
Upieczone ciasto pozostawiamy do kompletnego wystudzenia i dekorujemy według uznania.
TORTELLI Z DYNI
Składniki na 6 osób:
Na farsz:
700 g. dyni ze skórką
50 g. zmielonych prawie na mąkę ciasteczek migdałowych (amaretti)
100 g. sera parmezanu
2 łyżki bułki tartej
Na ciasto:
400 g. mąki pszennej krupczatki typ 450
4 jaja – najlepiej o bardzo pomarańczowych żółtkach to nada ciastu charakterystycznego żółtego koloru
Sposób przygotowania:
Kroimy dynię ze skórką na grube plastry około 3 cm i czyścimy z pestek.
Pieczemy dynię w piekarniku obiegowym na 180 stopni przez 30 min.
Upieczoną dynię studzimy i obieramy ze skórki, która po upieczeniu będzie prawie sama odchodziła.
Do misy wkładamy dynię, zmielone amaretti i parmezan. Wszystko razem zgniatamy widelcem na jednolitą masę i odkładamy na bok.
Do 400 g. mąki dodajemy jaja i zagniatamy na jednolite ciasto. Tak zagniecione ciasto chowamy do plastikowego woreczka, aby nie wyschło.
Pobieramy z woreczka kawałeczek ciasta i przekręcamy przez maszynkę ustawioną na największy otwór. Powtarzamy czynność i za każdym razem zmniejszamy otwór dochodząc do najmniejszego.
Na tak rozwałkowane ciasto kładziemy małe kuleczki farszu, farsz przykrywamy połową ciasta, które starannie dociskamy tak, aby wypuścić całe powietrze.
Nożem kółkowym do wycinania ciasta, wycinamy kwadraciki.
Powtarzamy czynność do całkowitego wykończenia ciasta i farszu.
Tortelli gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Ugotowane tortelli serwujemy z rozpuszczonym masłem, listkami szałwii i parmezanem lub z ragù bolognese. Bardzo dobrze się komponują też z sosem grzybowym.
Wygląda bardzo zachęcająco, prawda? Jeśli to możliwe, to smakuje jeszcze lepiej! Dziękujemy bardzo Kasi za te cudowne inspiracje i zachęcamy wszystkich do nadsyłania swoich dyniowych wariacji. Wszystkich chętnych prosimy o kontakt na adres redakcja@greencanoe.pl.
Życzymy Wam smacznego!:)
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy