LAWENDOWA KARPATKA z jeżynami i borówką - GREEN CANOE

LAWENDOWA KARPATKA z jeżynami i borówką

Już same zdjęcia powodują, że robię się głodna:) EWA przysyłając ten przepis i zdjęcia do redakcji – nie wiedziała zapewne, że oszalejemy z zachwytu.  Za chwilę podzielę się z Wami przepisem na najbardziej zaskakującą karpatkę, jaka przyszło mi robić do tej pory:) – przedtem zaproszę Was do naszego JESIENNEGO MAGAZYNU. Znajdziecie w nim wiele przepysznych propozycji, które Ewa przygotowała specjalnie dla Was. A  na zachętę, dziś:

lawendowa-karpatka

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Na ciasto czekoladowe:
100 g mąki
125 g cukru pudru
5 g sody
20 g ciemnego kakao
1 duże jajko
75 ml kefiru
75 ml oleju rzepakowego
75 ml gorącej wody
kwiatki z 2 gałązek lawendy
Masa karpatkowa:
1/4 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 żółtko
100 g miękkiego masła
3 gałązki lawendy

Dodatkowo:
świeże owoce: 100 g borówki amerykańskiej, około 150 g jeżyn
płatki migdałów – około 30 g
gałązki – kwiaty lawendy do ozdoby
Przygotowanie:

Ciasto:
do miski wsypujemy wszystkie suche produkty: mąkę, cukier, sodę i kakao, mieszamy
do miski miksera dodajemy jajka, kefir i wodę – miksujemy, żeby wszystko się ze sobą połączyło, dodajemy wymieszane suche produkty, miksujemy i na sam koniec wlewamy gorącą wodę, szybko miksujemy i wylewamy na przygotowaną formę – wyłożoną papierem (ciasto będzie dość płynne, takie ma być)
wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy około 40-45 minut
wyciągamy, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej)

Masa karpatkowa:
odlać połowę mleka, dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier oraz żółtko, dokładnie wymieszać
resztę mleka zagotować z gałązkami lawendy (przed dodaniem wymieszanego pozostałego mleka z dodatkami usunąć je) i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładkiego kremu, żeby nie było grudek
wyłączyć, ostudzić do wystudzonego budyniu dodawać masło, łyżka po łyżce i miksować na idealnie gładki krem (budyń musi być dobrze ostudzony, masło miękkie)wystudzone ciasto ułożyć w formie, ja wyłożyłam brzegi papierem do pieczenia
wykładamy na nie krem, równo rozsmarowujemy
układamy owoce
płatki migdałów prażymy na suchej patelni, wykładamy pomiędzy owoce w kilku miejscach
ciasto ozdabiamy kwiatami lawendy, schładzamy w lodówce przynajmniej 2-3 godziny

 

SMACZNEGO!:)

 

 

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.