LATO NA TALERZU – Tandoori Chicken i Za’atar

Lato rozpocznie się już za chwilę, a wraz z nim nasze wakacyjne, mniej lub bardziej odległe podróże. Dlatego i my również mamy dziś dla Was dwie propozycje na wspaniałe podróże… kulinarne :) Nasz letni cykl zaczynamy od orientalnych wspaniałości, które przygotowali dla nas Ola i Paweł z bloga Obiadowe Inspiracje, na którym znajdziecie więcej świetnych przepisów. Dziś polecamy Wam danie z kurczaka, bardzo popularne w Indiach i Pakistanie, a także zaatar, czyli świetnie znaną w krajach Bliskiego Wschodu, mieszankę przypraw m.in. do warzyw, marynat, dań mięsnych oraz ryb.

Tandoori Chicken / kurczak tandoori

Składniki:

(proporcje dla 3-4 osób)

– około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, ewentualnie piersi kurczaka (na zdjęciu) lub całego kurczaka pokrojonego na kilka części

– 2 łyżeczki mieszanki garam masala

– 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala

– 1 łyżeczka kashmiri chilli (można zastąpić zwykłą mieloną papryką chili)

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1 łyżeczka startego imbiru

– 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 1 łyżka oleju

– ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu

– 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)

– sól i pieprz do smaku

Kurczak tandoori

Przygotowanie:

Mięso pozbawiamy skóry, kości*** i dokładnie myjemy. Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinamy w dwóch – trzech miejscach. Jeżeli przygotowujemy tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroimy je na kawałki o wymiarach około 2×3 cm. Pokrojone mięso przekładamy do dużej miski, skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem.

Pozostałe przyprawy mieszamy z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy każdy kawałek kurczaka i odstawiamy na noc do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiamy na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układamy kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce.

Tandoori z piersi kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączamy na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekamy jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi pieczemy około 20 – 25 minut i także dopiekamy pod górną grzałką przez kilka minut.

Podajemy z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

*** nie jest konieczne trybowania mięsa, ale mięso z kością musimy piec nieco dłużej.

Za’atar – bliskowschodnia mieszanka przypraw do warzyw, mięs i ryb

Za’atar czerwony podstawowy skład

Składniki:

– 1/4 szklanki sumaku

– 2 łyżki stołowe tymianku

– 2 łyżki stołowe majeranku

– 1 łyżka stołowa prażonych nasion sezamu

– 1 łyżeczka grubej soli

– opcjonalnie 1 łyżka stołowa oregano

Za’atar zielony podstawowy skład

Składniki:

– 3 łyżki stołowe tymianku

– 2 łyżki stołowe prażonych nasion sezamu

– 1 łyżka stołowa oregano

– 2 łyżeczki sumaku

– 1 łyżeczka grubej soli

Za’atar bardzo pikantny

Składniki:

– 1 łyżka stołowa tymianku

– 1 łyżka stołowa prażonych nasion sezamu

– 1 łyżka stołowa kashmiri chilli

– 2 łyżeczki sumaku

– 1 łyżeczka ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu

– 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej

– 1 łyżeczka grubej soli

Zaatar przepis

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to zaledwie kilka minut.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, w razie potrzeby mielimy w blenderze lub młynku. Zazwyczaj sezam dodajemy po zmieleniu pozostałych przypraw, ale nie jest to regułą.

SMACZNEGO!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

2 komentarze

  • comment-avatar
    Ula 14 czerwca 2017 (08:56)

    W składnikach na przyprawę czerwoną powinno być „sumaka” (sumak octowiec lub sumak odurzający), a nie „sumaku”. Brzmi dość egzotycznie.

  • comment-avatar
    Rena 13 czerwca 2017 (22:06)

    Muszę wypróbować ten przepis :)

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.