PIEROGI Z ŁOSOSIEM, ricottą i kaparami.

 

Ten przepis to jedynie wierzchołek góry lodowej :) W zimowym wydaniu GREEN CANOE STYLE znajdziecie jeszcze inne propozycje na zimowe/świąteczne pierożki. Ich autorem jest ANNA WITKIEWICZ – nasz redakcyjny opiekun działu kulinarnego.

Zapraszamy serdecznie  w imieniu całej redakcji i samej Ani do „SMAKÓW” w  ZIMOWYM WYDANIU (  strona 168).

 

PIEROGI Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I KAPARAMI

około 50 sztuk

CIASTO – 

300 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

około 230 ml gorącej wody

NADZIENIE

250 g serka ricotta

125 g wędzonego na ciepło łososia

2 czubate łyżki posiekanych kaparów

sól

świeżo zmielony pieprz

MASŁO CYTRYNOWE

2 łyżki masła

skórka z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie w misce umieszczając serek, rozdrobionego wędzonego łososia oraz posiekane kapary. Całość doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienki, wyciąć z niego okręgi, na nich ułożyć farsz i zlepić pieroga. Ulepione pierogi układać na blacie podsypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać partiami ulepione wcześniej pierogi. Gotować około 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać polane roztopionym i zrumienionym masłem ze skórką cytrynową.

SMACZNEGO!!!

pierogi z łososiem-27

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

2 komentarze

  • comment-avatar
    zojka 2 marca 2016 (21:34)

    No i ja spróbuję, bo ostatnio łosoś panoszy się w mojej kuchni :)

  • comment-avatar
    Monika 23 lutego 2016 (09:21)

    Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłam, że zrobię te pierogi… Są rewelacyjne, mój mąż był zachwycony. Świetny przepis i dość łatwy do zrealizowania. Super. Polecam :)

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.