Babka z dynią. Idealnie aksamitna, ciekawa w smaku i wpisująca się bezbłędnie w aurę za oknem. Gdy pierwszy raz zobaczyliśmy w redakcji ten przepis – wiadomo było, że musimy ją upiec:) EWELINA KORNIOWSKA – autorka przepisu i nasz gość kulinarny w JESIENNYM WYDANIU magazynu GC style, zapewniła nas, że ta przepyszna dyniowa babka jest łatwa w przygotowaniu. Miała rację:) W magazynie Ewelina podzieliła się z nami jeszcze innymi swoimi propozycjami na jesień – ZOBACZCIE SAMI od strony 172.
A oto przepis:
Babka z dynią
na trzylitrowa formę do babki
400g miąższu z dyni
7 jajek (osobno żółtka, osobno białka)
300 – 280g cukru
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g zmielonych migdałów
2 pomarańcze, z których musisz wycisnąć 200 g soku i zetrzeć skórkę
sól, masło i kasza manna do wysmarowania formy
40 g posiekanych pistacji
1. Wnętrze formy do babki wysmaruj masłem i posyp kasza manną.
2. Dynię zetrzyj na drobnych oczkach.
3. Żółtka z cukrem ubij do białości, później wymieszaj ze startą dynią.
4. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na masę żółtkową. Następnie wymieszaj masę z migdałami, sokiem i skórką pomarańczową.
5. Piekarnik ustaw na 180°C
6. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę i równomiernie wymieszaj z ciastem.
7. Formę napełnij ciastem, wyrównaj powierzchnię i piecz przez 50 min. Jeśli w trakcie będzie się zbytnio złocić, przykryj ją papierem aluminiowym. Upieczoną odstaw na 10 min., aby ostygła , następnie wyjmij z formy. Kiedy zupełnie ostygnie możesz posypać ja cukrem pudrem i pistacjami, albo zrobić:
Karmel:
pół szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru
3/4 (150g) kostki masła
pół szklanki śmietany 36%
Zagotuj mleko z cukrem aż się spieni. Dodaj masło i gotuj 40-50 min aż masa lekko zbrązowieje. Będzie miała wtedy wygląd krówki i taki sam smak. Odstaw na 10- 15 min i dolej śmietankę. Jeśli masą lekko stwardnieje postaw ją na ogień i podgrzej do połączenia składników. Dokładnie wymieszaj. masa jest gotowa do użycia.
Jeśli zostanie, możesz ją do tygodnia przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy