WIOSENNE SMAKI - Kolorowa sałatka - GREEN CANOE

WIOSENNE SMAKI – Kolorowa sałatka

Kolejny smakowity przepis w cyklu WIOSENNE SMAKI, który z pewnością podbije Wasze serca. Danie, przygotowane dla Was przez Olę ( Ola prowadzi swoją kulinarną stronę Olala Cooking ) to bardzo kolorowa i wiosenna sałatka z czosnkowymi ziemniakami hasselback, twarogiem i dressingiem z kwaśnej śmietany. Brzmi ciekawie, prawda? Patrząc na zdjęcia aż chce się ją zjeść oczyma! Jeśli szukacie czegoś pomysłowego do przygotowania, zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu. Nie pożałujecie:)


Kolorowa wiosenna sałatka Green Canoe

Wiosenna sałatka z czosnkowymi ziemniakami hasselback, twarogiem i dressingiem z kwaśnej śmietany

Składniki:

(na 2 porcje)

8 młodych ziemniaków

3-4 ząbki upieczonego czosnku (główkę czosnku posmarować oliwą, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 40 min lub do miękkości)

1 ogórek zielony ze skórką, pokrojony w długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw

kilka rzodkiewek, pokrojonych w cieniutkie plasterki

kilka garści ulubionych liści (sałaty, szpinaku, rukoli)

100 g twarogu

oliwa

40-50 g masła

szczypiorek, koperek, natka pietruszki do przybrania

sól

 

Składniki na dressing:

5 łyżek kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka koperku, posiekanego

1 łyżka drobnego szczypiorku, posiekanego

sól, pieprz

Kolorowa wiosenna sałatka Green Canoe

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni (grzanie góra- dół)

Ziemniaki umyć i osuszyć. Ostrym nożem ponacinać je prawie do końca, mniej więcej co 1,5 mm uważając, aby nie przeciąć ich całkowicie.

Ząbki czosnku wycisnąć, rozgnieść widelcem i wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy.

Małą brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ziemniaki jeden obok drugiego.

Przy pomocy pędzelka posmarować dokładnie każdego ziemniaka mieszaniną czosnku i oliwy. Starać się, pokryła ona ziemniaki równomiernie i dokładnie. Posypać solą.  Piec ok 40 minut, aż ziemniaki będą upieczone w środku. Co kilkanaście minut smarować ziemniaki resztą czosnkowej oliwy, a pod sam koniec pieczenia położyć na każdym ziemniaczku po kawałku masła i zapiec pod grillem, aż skórka ziemniaków pięknie się zezłoci i nabierze chrupkości.

W międzyczasie przygotować dressing mieszając wszystkie jego składniki w miseczce.

Ziemniaki lekko przestudzić, ale trzymać w cieple.

Na talerzu rozłożyć liście sałaty, szpinaku, rukoli. Dodać wstążki ogórka i plasterki rzodkiewek.

Ułożyć na wierzchu upieczone ziemniaki. Udekorować kilkoma kleksami dressingu, posypać pokruszonym twarogiem i posiekanymi drobno ziołami. Serwować z resztą dressingu.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

2 komentarze

  • comment-avatar
    Alina 28 marca 2018 (21:51)

    Arcydzieło! Nie sposób obojętnie przejść wobec takiego cudownego widoku.Z pewnością wykorzystam ten przepis.

  • comment-avatar
    Biała Sowa 28 marca 2018 (17:31)

    Ależ wiosennie i smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.