Czarny bez- roślina o wielu dobroczynnych właściwościach. W naszym najnowszym filmie opowiadamy jakie cenne składniki się w nim znajdują i jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu. Suszenie ich lub przygotowanie syropu jest bardzo proste. My uwielbiamy czarny bez. Wy także go pokochacie:) Zapraszamy Was na film, do którego link znajdziecie TUTAJ.
Poniżej naszsprawdzony przepis na syrop z kwatów czarnego bzu :)
syrop z kwiatów czarnego bzu
– 0,7 kg cukru
– 2 cytryny
– 50 baldachów bzu czarnego
– 1 litr wody
1. Kwiaty bzu obetnij od gałązek, włóż do miski z wodą, pozwól odejść żyjątkom, które w nich były.
2. Cytrynę wyszoruj szczoteczką, sparz wrzątkiem a następnie pokrój w plastry
3. Wodę zagotuj – dodaj cukier
4. Dodaj baldachimy, gotuj około 10 minut – zlej przez sitko do wyparzonych słoiczków, butelek.
Ja nie pasteryzuję- ale jeśli czujesz taka potrzebę możesz pasteryzować około 10 minut.
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy