Zimowe frykasy - Czekoladowe clafoutis z gruszkami i gorgonzolą - GREEN CANOE

Zimowe frykasy – Czekoladowe clafoutis z gruszkami i gorgonzolą

Czekoladowe clafoutis z gruszkami i gorgonzolą – brzmi tajemniczo? Clafoutis to francuski deser – owoce pieczone pod warstwą ciasta. Tradycyjnie piecze się je z wiśniami, możemy jednak spotkać wiele wariacji tego przepisu, z różnymi owocami, a czasami nawet z warzywami. Dziś nasza zimowa wariacja na temat tego przepisu – clafoutis z gruszkami, w bardzo ciekawym zestawieniu z gorgonzolą. Jeśli jednak nie jesteście wielbicielami takich słodko-wytrawnych połączeń – możecie pominąć ser :) Przepis przygotowała dla nas Zuzia Ploch, której stronę z pysznymi przepisami nie po raz pierwszy gorąco Wam polecamy!

jak zrobić czekoladowe clafoutis z gruszkami i grogonzola jesienne smaki

Czekoladowe clafoutis z gruszkami i gorgonzolą

Składniki:
– 200 ml mleka roślinnego
– 100 ml śmietany 30% tł.
– 100 g gorzkiej czekolady
– 4 jajka, ogrzane do temperatury pokojowej
– 75 g cukru brązowego
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2-3 krople aromatu waniliowego
– 8 łyżek przesianej mąki pszennej (typ. 450 lub 500)
– 3 łyżki gorgonzoli pokruszonej na małe kawałeczki (jeśli się boisz, pomiń ten składnik)
– masło do wysmarowania formy
– 3 gruszki obrane, przekrojone na pół, usunięte gniazda nasienne i pokrojone na cienkie plasterki
– cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mleko i śmietanę wlej do rondelka i podgrzej, aż będzie dobrze ciepłe. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę połamaną na kawałki, odczekaj chwilkę, po czym wymieszaj, otrzymując czekoladowe mleko. Odstaw do przestygnięcia.
Jajka roztrzep z cukrem i szczyptą soli robotem lub trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Teraz wmieszaj ekstrakt waniliowy i czekoladowe mleko, a na końcu mąkę. Dodaj gorgonzolę pokruszoną na małe kawałki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i wlej do niego ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone gruszki. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez ok. 45-50 min. Podawaj na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem. Clafoutis możesz także podać z dodatkiem gęstej śmietany lub lodów.
SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

1 komentarz

  • comment-avatar
    voncologne 28 listopada 2016 (12:31)

    Wygląda interesująco, ciekawi mnie jak to smakuje…

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.