Nasz mniszkowy wpis zainspirował wielu z Was do roślinnego działania. Ogromnie cieszy nas tak pozytywny odzew, dlatego dzisiaj pod lupę bierzemy kolejną, często niedocenianą roślinę, która ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, gotowaniu oraz kosmetyce. Pokrzywa nie gości w GREEN CANOE po raz pierwszy, ponieważ towarzyszy nam już od lat. Kojarzy się przede wszystkim z nieprzyjemnym uczuciem pieczenia podczas leśnych przechadzek. Jednak ta wyposażona w „parzące włoski” roślina posiada wiele właściwości leczniczych, dla których warto dać jej szansę. Podpowiadamy Wam jak – z wykorzystaniem ciekawych i prostych przepisów:)
CIEKAWE WŁAŚCIWOŚCI POKRZYWY
Pokrzywa zwyczajna to pospolicie występująca bylina, która rośnie wszędzie, gdzie ziemia jest odpowiednio wilgotna i urodzajna. Kwitnie od maja, dlatego jest to najlepszy moment na zbieranie świeżych okazów. W liściach pokrzywy znajduje się dużo chlorofilu, wit. B2, C i K oraz soli mineralnych, dzięki czemu jej spożywanie wyrównuje poziom mikroelementów w organizmie. Najbardziej znana jest za:
- działanie moczopędne,
- pobudzanie wydzielania soku trawiennego i ułatwianie trawienia,
- działanie pomocnicze przy pierwszych oznakach cukrzycy,
- zapobieganie wypadania włosów,
- walkę z łupieżem,
- podnoszenie odporności organizmu.
Pokrzywa to również roślina włóknista, z której tkano materiały ubraniowe, a nawet sita do przesiewania mąki i cedzenia miodu. Wszechstronna ta nasza pokrzywa, prawda?:) Zobaczcie więc, jakie przepisy z jej użyciem możecie wypróbować.
POKRZYWA – PROSTE PRZEPISY
Napar z pokrzywy
Kilka świeżych lub suszonych liści należy zaparzyć w szklance wrzącej wody. Jeśli nie chcemy pić samej pokrzywy, która jest dość nieprzyjemna w smaku, możemy dodać do niej rumianku lub lipy. Całość parzymy pod przykrywką ok. 10-15 minut.
Sok z pokrzywy
Dwie szklanki liści pokrzywy wrzucamy do sokowirówki lub wyciskarki. Następnie sok przecedzamy i przelewamy do szklanki. Można przygotować go na różne sposoby, dodając sok z limonki, cytryny, miętę, a nawet wzbogacić go szpinakiem. Najlepiej smakuje schłodzony i jest wtedy świetnym orzeźwieniem w gorący dzień.
Smoothie z pokrzywą
Jeśli nie mamy sokowirówki ani wyciskarki, możemy przygotować pyszny koktajl z dodatkiem pokrzywy. Wystarczy garść liści szpinaku, tyle samo liści pokrzywy, do tego sok z cytryny lub limonki i mały banan. Wszystkie składniki miksujemy.
Nalewka pokrzywowa
Do jej przygotowania będzie potrzebna butelka wypełniona liśćmi pokrzywy (np. litrowa) oraz wódka do zalania butelki. Odstawiamy ją na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrowujemy alkohol i rozlewamy do mniejszych butelek. Koniecznie trzeba przechowywać je w chłodnym miejscu przez 2-3 miesiące – odpowiednim miejscem będzie piwnica.
Tarta jaglana z pokrzywą
Pokrzywa dodawana jest także do sałatek, zup i innych dań. Jeśli macie ochotę przyrządzić bardzo zdrowe danie, które zaskoczy wszystkich, to zapraszamy TUTAJ do przepisu Joasi na tartę jaglaną z pokrzywą – jest lekka, pyszna i idealna na czas wiosenno-letni.
Płukanka do włosów
Świeże liście pokrzywy zalewamy dwiema szklankami wrzątku i przykrywamy na 10-15 minut. Ostudzonym naparem możemy polać umyte włosy. Taka płukanka stosowana 1-2 razy w tygodniu wzmocni włosy i ochroni przed powstawaniem łupieżu.
Jak Wam przypadły do gustu nasze pokrzywowe propozycje? Mamy nadzieję, że skorzystacie z nich równie chętnie, jak z przepisów na mniszka lekarskiego. Zachęcamy Was do tego gorąco oraz do dzielenia się rezultatami swojej pracy:)
Dziękuję za Twój komentarz.
3 komentarze
Mariusz 23 czerwca 2020 (12:58)
Pamiętam, że moja prababcia zawsze robiła sałatki i herbaty z pokrzywy. Mówiła zawsze, że jest świetna na reumatyzm. Fajnie widzieć, że te przepisy dalej żyją
Iza 7 maja 2020 (21:39)
Wspaniały wpis .Tarta z pokrzywy brzmi bardzo ciekawie na pewno wypróbuję, z niecierpliwością czekam na kolejne roślinki domowego ogródka :)
Iwona 7 maja 2020 (13:07)
U mnie pokrzywa wykorzystywana jest na nawóz do kwiatów robię z niej gnojówkę wykorzystuje też jako oprysk na krzewy i drzewka i dodaje do kompostu, ale bardzo mi się podoba pomysł na tarte koniecznie muszę zrobić.