Burgery z mięsem często kojarzą nam się z niezdrowym odżywianiem. Jako flagowy produkt fast food’ów, zazwyczaj przyrządzane z mało szlachetnych składników – rzeczywiście zdrowe nie są. ALE TAKIE DOMOWE??? :) Nie wiem czy tez tak macie, ale mnie czasami nachodzi nieodparta ochota na KONKRET:)
O taki, właśnie:
W tym właśnie wydaniu Green Canoe Style
znajdziecie przepis na pyszne burgery – autorstwa wspaniałej Bea Lubas, oraz wiele innych idealnych dań nie tylko na letnią porę. Przechodzimy do przepisu:
BURGERY Z MIĘSEM:
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: Ok 15 min + ok. 5 godzin i 15 minut pieczenia
Pieczenie mięsa jest bardzo czasochłonne ale naprawdę warto poczekać na efekt końcowy
SKŁADNIKI:
12 bułek hamburgerowych
2 kg łopatki wieprzowej(w jednym kawałku)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki papryki(można zmieszać słodką z pikantną)
3-4 ząbki czosnku
80ml sosu bbq
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
2.Włożyć do piekarnika blaszkę na której będziemy piec mięso aby się nagrzała. Mięso natrzeć oliwą z oliwek. Wymieszać paprykę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem i dodać odrobinę wody. Wymieszać, powinna powstać gęsta pasta. Mięso ułożyć na kratce, natrzeć pastą, umieścić kratkę z mięsem na blaszce w piekarniku i przykryć folią aluminiową. Piec około 5 godzin albo do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać.
3. Wyciągnąć mięso z piekarnika i odsączyć powstały sok, oddzielając od niego tłuszcz.
4. Przy pomocy dwóch widelców postrzępić mięso na drobne kawałki, oddzielając tłuszcz który jest w mięsie.
5.Zmieszać 125ml soku z mięsa(bez tłuszczu) z 80ml sosu bbq i polać nim mięso. Podawać na ciepło.
PRZYGOTOWANIE SURÓWKI:
Kapustę poszatkować, marchewkę pokroić w cienkie paski, lekko posolić i odstawić. W międzyczasie zmieszać jogurt lub majonez z sokiem z cytryny i przyprawić solą oraz pieprzem. Kapustę z marchewką lekko ugnieść dłońmi, aby puściła soki(dlatego się ją lekko soli) i zmiękła, następnie dodać do niej jogurt lub majonez.
DO DZIEŁA:
Przekrój bułki, nałóż mięso na dolną część, następnie surówkę z kapusty i przykryj górną częścią bułki. VOILA!
SMACZNEGO :)
Dziękuję za Twój komentarz.
1 komentarz
Léa 6 lutego 2016 (08:41)
Mmmmm …..trop bon :)