Koniec wakacji nie oznacza końca lata. Pogoda wrześniowa zapowiada się naprawdę pięknie, co jest dobrą wiadomością szczególnie dla osób, które korzystają właśnie z wolnego czasu. Dlatego właśnie przygotowaliśmy kilka słodkich przepisów dla wszystkich, którzy kochają smaki lata i lubią cieszyć się nimi przy blasku słońca, ciepłej wodzie i podczas relaksu w ogrodowym zaciszu. Jesteśmy pewni, że nasze pyszne przekąski z powodzeniem zastąpią te najczęściej spotykane podczas letnich, rodzinnych wypadów „na miasto”. Zapraszamy do czytania:)
Pyszne przekąski – LODY OWOCOWE
Sposobem na szybkie ochłodzenie wcale nie muszą być gotowe lody. Mrożone pyszne przekąski możemy z łatwością przygotować w domu i to dosłownie w kilka minut. Potrzebujemy jedynie:
– 3 obranych i zamrożonych bananów pokrojonych na mniejsze części
– ok. 1/2 szklanki mleczka kokosowego
– 1 łyżeczkę cynamonu
– 1/2 łyżeczki kardamonu
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze stopniowo dodając mleczko kokosowe do uzyskana pożądanej konsystencji. Lody są gotowe do spożycia od razu, jednak warto mrozić je dodatkowo przez ok. godzinę w zamrażalce. Jeżeli mamy ochotę możemy urozmaicić przepis innymi zamrożonymi owocami, czekoladą, czy bakaliami. Smakują obłędnie w każdej słodko-owocowej wariacji:)
Pyszne przekąski – KOKOSIANKA
To absolutny hit, który musicie wypróbować, jeśli lubicie kokos i poranną bądź też popołudniową owsiankę. Do wykonania kokosianki potrzebne będą:
– 2-3 łyżki mąki kokosowej
– 1 szklanka mleka (najlepiej kokosowego, ale może być inne)
– 2-3 suszone daktyle lub pół pokrojonego banana
– garść ulubionych owoców
– garść ulubionych orzechów i nasion
– 1 łyżka nasion chia
– wiórki kokosowe wedle uznania
– cynamon do smaku
Najłatwiejszym sposobem na przygotowanie deseru jest zmieszanie wszystkich składników w miseczce i odstawienie całości na ok. pół godziny do lodówki. Kokosiankę można zjeść też od razu, jeśli dopadł nas nagły głód lub po prostu nie możemy poczekać.
Pyszne przekąski – CIASTO Z FASOLI
Ciasto potrzebne na zaraz? Żaden problem. Jedną z naszych propozycji jest przepis na ciasto czekoladowe z fasoli, które – podobnie jak pozostałe pyszne przekąski – przygotujemy bardzo szybko. Do jego upieczenia potrzebne będą:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 3 jajka
– 15-20 sztuk daktyli bez pestek
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 3-5 łyżek kakao
– 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki cynamonu
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Fasolę bardzo dokładnie płuczemy pod wodą. Daktyle odcedzamy i wszystkie składniki ciasta blendujemy tak długo aż stworzą gładką, jednolitą masę. Wykładamy formę do ciasta papierem do pieczenia i przelewamy całość rozprowadzając równomiernie po powierzchni. Pieczemy od 45 do 60 minut w temperaturze 180 ºC sprawdzając patyczkiem konsystencję ciasta. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto z fasoli smakuje świetnie podane z owocami lub ulubionymi konfiturami.
Co myślicie o takich zamiennikach letnich słodkości. Dla nas są to idealne sposoby na sprawienie sobie małej przyjemności nie tylko w czasie urlopu, ale zawsze, kiedy przyjdzie nam ochota na odrobinę słodyczy:) Który z przepisów podoba Wam się najbardziej? Może sami próbowaliście czegoś podobnego? Dajcie nam znać koniecznie! A tymczasem, ŻYCZYMY SMACZNEGO:)
Dziękuję za Twój komentarz.
1 komentarz
Agnieszka 3 września 2019 (13:15)
CIASTO Z FASOLI – jeszcze tylko temp. piekarnika i jest super ;)