Ostatnio były cukinie, teraz gwiazdami zostały pomidory. Mamy dla Was świetne propozycje na przepyszne przetwory, które zrobicie w mgnieniu oka. Są one idealne jako dodatki do przeróżnych dań i możecie eksperymentować z nimi dowolnie. Jeżeli chcecie zamknąć smak letnich pomidorów w słoikach – szczególnie jeśli macie swoje własne w ogródkach – to zachęcamy Was do skorzystania z poniższych przepisów. Już na samą myśl można zgłodnieć:) Zapraszamy do czytania i POWODZENIA!
Sos pomidorowy
Składniki:
(6 dużych słoików)
8 kg pomidorów
1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny lub czerwonego octu winnego
2-3 łyżeczki soli
opcjonalnie wybrane zioła lub czosnek
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę w dużym garnku oraz nalewamy zimnej wody do dużej miski.
Myjemy pomidory i wykrawamy z nich gniazda. Po przeciwnej stronie nacinamy je delikatnie w kształcie litery „X”.
Zabieramy się za blanszowanie warzyw. Wrzucamy kilka pomidorów do gotującej się wody i trzymamy je w niej aż skóra zacznie się marszczyć. Następnie przenosimy je do zimnej wody i powtarzamy ten sam proces z resztą pomidorów.
Oddzielamy skórkę od pomidorów. Po blanszowaniu powinno być to bardzo łatwe.
Teraz trzeba rozdrobnić pomidory. Możemy zmiksować je np. blenderem na gładki sos, albo z kawałkami pomidorów. Możemy również pokroić pomidory nożem. Wszystko zależy od konsystencji sosu, jaką chcemy osiągnąć.
Na średnim ogniu gotujemy sos przez ok. godzinę. Gotujemy krócej lub dłużej w zależności od konsystencji i smaku, do jakich dążymy.
Dolewamy sok z cytryny lub ocet, dodajemy soli oraz ziół i czosnku, jeśli się na nie zdecydowaliśmy.
Przelewamy gotowy sos do słoików i pasteryzujemy je przez 30 minut. Sos pomidorowy można przechowywać w spiżarni przez rok.
Możemy także zamrozić sos bez pasteryzacji używając specjalnych pojemników i spożywać przez ok. 3 miesiące.
Suszone pomidory w oleju
Składniki:
(na 1 duży słoik)
2.5 kg pomidorów
sól
1 łyżka białego octu winnego
550 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy w łódeczki i pozbywamy się ich wnętrz. Delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowy.
Łódeczki układamy na papierze do pieczenie, każdą delikatnie solimy i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 60 stopni. Pomidory pieczemy przy lekko uchylonych drzwiczkach tak długo, aż trochę się zmniejszą i wysuszą oraz zaczną się delikatnie marszczyć.
Po wysuszeniu przekładamy je do miski, polewamy octem i delikatnie mieszamy.
Następnie układamy łódeczki w słoiku, przyciskamy i zalewamy całość oliwą z oliwek tak, aby pomidory były całkowicie zakryte.
Można je przechowywać w lodówce przez 3 miesiące, a gotowe do spożycia się już po 24 godzinach od przygotowania.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy