Sprawdzony przepis na CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI dojrzewający. Zawsze wychodzi! Obowiązkowy wypiek na Święta! Zapraszam na pierwszą część, w której podrzucam Wam nasz rodzinny wielokrotnie już sprawdzony przepis na tradycyjny piernik staropolski dojrzewający 4 tygodnie! Najpierw oczywiście przepis na ciasto. Dowiecie się kiedy najlepiej przygotować ciasto, jakie składniki użyć, jak zrobić ciasto na piernik i w końcu, w czym i gdzie pozwolić mu dojrzewać, by finalnie stał się nieodłącznym elementem „magii świąt”! W drugiej części, do której link znajdziecie na końcu filmu opowiem, jak upiec piernik, przełożyć powidłami ze śliwek oraz jak udekorować polewą czekoladową:) Link do filmu znajdziecie TUTAJ.
Życzymy miłego oglądania oraz pieczenia z nami! :)
PIERNIKOWA PRZYPRAWA :)
składniki:
– 3 łyżki mielonego cynamonu
– 1 łyżka suszonego mielonego imbiru
– 1 łyżka zmielonych goździków
– pół łyżki zmielonego kardamonu
– pół łyżki startej gałki muszkatołowej
– mała łyżeczka zmielonego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
☝️ Na 1 kg mąki dodajemy 4 łyżki przyprawy
STAROPOLSKI PIERNIK DOJRZEWAJĄCY,
składnik: – 1 kg mąki pszennej, typ 480-600
– 600 g płynnego miodu – 250 g
– 140ml mleka (około pół szklanki)
– 1,5 szklanki cukru
– 4 średnie jajka
– 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– pół lub cała płaska łyżeczka soli
– 3, 4 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy