Sprawdzony przepis na CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI dojrzewający. Zawsze wychodzi! NOWY FILM.

Sprawdzony przepis na CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI dojrzewający. Zawsze wychodzi! NOWY FILM.

Sprawdzony przepis na CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI dojrzewający. Zawsze wychodzi! Obowiązkowy wypiek na Święta! Zapraszam na pierwszą część, w której podrzucam Wam nasz rodzinny wielokrotnie już sprawdzony przepis na tradycyjny piernik staropolski dojrzewający 4 tygodnie! Najpierw oczywiście przepis na ciasto. Dowiecie się kiedy najlepiej przygotować ciasto, jakie składniki użyć, jak zrobić ciasto na piernik i w końcu, w czym i gdzie pozwolić mu dojrzewać, by finalnie stał się nieodłącznym elementem „magii świąt”! W drugiej części, do której link znajdziecie na końcu filmu opowiem, jak upiec piernik, przełożyć powidłami ze śliwek oraz jak udekorować polewą czekoladową:) Link do filmu znajdziecie TUTAJ.

Życzymy miłego oglądania oraz pieczenia z nami! :)

PIERNIKOWA PRZYPRAWA :)

składniki:

– 3 łyżki mielonego cynamonu

– 1 łyżka suszonego mielonego imbiru

– 1 łyżka zmielonych goździków

– pół łyżki zmielonego kardamonu

– pół łyżki startej gałki muszkatołowej

– mała łyżeczka zmielonego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego

☝️ Na 1 kg mąki dodajemy 4 łyżki przyprawy

STAROPOLSKI PIERNIK DOJRZEWAJĄCY,

składnik: – 1 kg mąki pszennej, typ 480-600

– 600 g płynnego miodu – 250 g

– 140ml mleka (około pół szklanki)

– 1,5 szklanki cukru

– 4 średnie jajka

– 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

– pół lub cała płaska łyżeczka soli

– 3, 4 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Dziękuję za Twój komentarz.

Brak komentarzy

    Skomentuj

    Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.