Kontynuujemy oczywiście cykl WIOSENNE SMAKI, w którym będziemy się z Wami dzielić smakowitymi daniami, inspirowanymi tą kolorową porą roku. Bardzo nam miło, że nasze kulinarne frykasy tak przypadły Wam do gustu:) Dzisiaj mamy dla Was falafel, potrawę egzotyczną, która na stałe zagościła już w polskich kulinariach (nie tylko jako zamiennik dla mięsa w kebabie:)), oraz przepyszny humus. Oba autorstwa zaprzyjaźnionej z redakcją Oli z Olala Cooking, u której znajdziecie mnóstwo oryginalnych przepisów na każdą okazję. Jeśli lubicie nowe smaki i chcecie przygotować coś specjalnego w czasie Wiosny, to zapraszamy Was do wypróbowania poniższego przepisu we własnej kuchni. ZACZYNAMY!
Falafel jajeczny
Składniki:
(na 14-15 szt.)
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
150g odcedzonej ciecierzycy z puszki
2 łyżki bułki tartej + więcej do obtoczenia kotlecików
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny
1 łyżka ziaren sezamu
olej
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka oraz ciecierzycę umieścić w misce i rozgnieść dokładnie widelcem.
Dodać surowe jajko, zioła, przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko, aby składniki ładnie się połączyły i powstała lepiąca masa.
Zwilżonymi lekko dłońmi formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej po czym lekko je spłaszczyć.
Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Falafele obtoczyć dokładnie w bułce tartej i sezamie.
Na patelni rozgrzać olej. Falafele smażyć na niewielkim ogniu z obu stron aż ładnie się zezłocą i nabiorą chrupkości.
Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać gorące lub zimne razem z hummusem groszkowo- miętowym.
Oszukany hummus groszkowo-miętowy
Składniki:
2 szklanki mrożonego groszku
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki pasty tahini
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
mała garść listków mięty
4 łyżki zimnej wody
1,5 łyżki soku z cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
Do przybrania: oliwa, listki mięty, skórka z cytryny
Przygotowanie:
W małym garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić groszek. Blanszować przez 2-3 minuty. Odcedzić.
Wszystkie składniki, z wyjątkiem wody i oliwy, umieścić w pojemniku malaksera. Zmiksować do połączenia składników. Dodać wodę i oliwę i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Hummus przełożyć na talerz. Polać z wierzchu odrobiną oliwy, posypać listkami mięty i skórką z 1/2 cytryny.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy