Ostatnio pytacie, jakie mamy rodzinne ulubione przysmaki na Święta?. Jest tego sporo:) Śledzie w różnych odsłonach, ryba w galarecie z żurawiną i pomarańczą i oczywiście słodkości. Dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszne piernikowe ciastka owsiane – wzbogacone czekoladą i bakaliami. Jakiś czas temu owym przepisem podzieliła się ze mną Ania, która w naszej redakcji z wielkim zaangażowaniem opiekuje się działem kulinarnym i od tamtej pory owe ciasteczka pojawiają się u nas dość często. To zdrowsza wersja zwykłych ciastek – no i są po prostu obłędne :), spróbujcie zresztą sami. Jako, że mam przyjemność być ambasadorem Lindt – oczywiście używam do ich przyrządzenia świetnej gatunkowo czekolady EXCELLENCE 70%. Gotowi na niebiańskie doznania smakowe i cudowne piernikowe ciastka owsiane?:) ZACZYNAMY.
PIERNIKOWE OWSIANE CIASTKA Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI
około 24 sztuki
CIASTKA
60 g mąki pszennej razowej
60 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
110 g masła
3 łyżki miodu
1 jajko
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
50 g daktyli
110 g nerkowców
100 g ciemnej czekolady LINDT EXCELLENCE 70% CACAO
GANACHE CZEKOLADOWY
80 g śmietanki kremówki 30%
40 g mlecznej czekolady
40 g ciemnej czekolady LINDT EXCELLENCE 70% CACAO
Piekarnik nagrzać na 170 stopni C. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około minimum 10 minut. W misce umieścić sypkie składniki czyli dwa rodzaje mąki, płatki owsiane, cukier brązowy, sodę, kakao, przyprawę piernikową, cynamon oraz sól. Bakalie oraz czekoladę posiekać. Orzechy zmielić. W rondelku rozpuścić masło, a gdy wystygnie dodać do niego miód i wymieszać. Do suchych składników dodać rozpuszczone masło z miodem, mikserem wyrabiać ciasto dodając jeszcze jajko oraz posiekane bakalie i orzechy. Na koniec do masy wmieszać rozdrobnioną czekoladę. Wszystko wymieszać. Z masy robić kulki które rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec za pomocą łyżki rozpłaszczyć ciastka. Piec w nagrzanym piekarniku około 12-15 minut. Po wyjęciu ciastek odczekać chwilę, po czym przełożyć je na kratkę.
W rondlu podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się jej. Wystudzone ciastka maczać w czekoladzie i dekorować cukrowa posypką. Nasze piernikowe ciastka owsiane trzeba przechowywać w puszce – będą długo miękkie. Choć nie sądzę, że dacie radę długo je w owej puszcze trzymać:) Znikają w okamgnieniu.
SMACZNEGO!!!
Dziękuję za Twój komentarz.
2 komentarze
Agnieszka 13 grudnia 2016 (11:15)
Asiu, z nieba mi spadasz! Bo ja się właśnie zastanawiałam nad zdrowymi podarunkami dla „krewnych i znajomych królika” :) Pycha! Zapakuję w celofan ze złotą wstążką i wsadzę pod choinkę.
Buziaki!
voncologne 11 grudnia 2016 (22:47)
Wyglądają apetycznie, przepis porywam i kto wie czy nie wypróbuję, bo akurat jestem w trakcie pieczenia duuuużej ilości ciasteczek… ;)
Serdeczności!