Ten przepis to jedynie wierzchołek góry lodowej :) W zimowym wydaniu GREEN CANOE STYLE znajdziecie jeszcze inne propozycje na zimowe/świąteczne pierożki. Ich autorem jest ANNA WITKIEWICZ – nasz redakcyjny opiekun działu kulinarnego.
Zapraszamy serdecznie w imieniu całej redakcji i samej Ani do „SMAKÓW” w ZIMOWYM WYDANIU ( strona 168).
PIEROGI Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I KAPARAMI
około 50 sztuk
CIASTO –
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
około 230 ml gorącej wody
NADZIENIE
250 g serka ricotta
125 g wędzonego na ciepło łososia
2 czubate łyżki posiekanych kaparów
sól
świeżo zmielony pieprz
MASŁO CYTRYNOWE
2 łyżki masła
skórka z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie w misce umieszczając serek, rozdrobionego wędzonego łososia oraz posiekane kapary. Całość doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienki, wyciąć z niego okręgi, na nich ułożyć farsz i zlepić pieroga. Ulepione pierogi układać na blacie podsypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać partiami ulepione wcześniej pierogi. Gotować około 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać polane roztopionym i zrumienionym masłem ze skórką cytrynową.
SMACZNEGO!!!
Dziękuję za Twój komentarz.
2 komentarze
zojka 2 marca 2016 (21:34)
No i ja spróbuję, bo ostatnio łosoś panoszy się w mojej kuchni :)
Monika 23 lutego 2016 (09:21)
Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłam, że zrobię te pierogi… Są rewelacyjne, mój mąż był zachwycony. Świetny przepis i dość łatwy do zrealizowania. Super. Polecam :)