Dziś w ramach naszego jesiennego, smakowitego cyklu mamy dla Was dwa ciekawe pomysły na ciepłe kolacje. Przygotowała je dla nas Kasia z bloga fotokulinarnie.pl, który serdecznie polecamy. Znajdziecie w nim wiele apetycznych przepisów i pięknych zdjęć. Jak na jesień przystało i tym razem na naszych talerzach nie zabraknie grzybów oraz dyni. – wszyscy je uwielbiamy, prawda? Zobaczcie sami jakie wspaniałości Wam dziś polecamy! SMACZNEGO:)
Tarta z kurkami i serem owczym
Składniki:
(na formę do tarty o średnicy 29 cm)
SPÓD
230 g mąki krupczatki
135 g zimnego masła
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko i 1/2 białka
DO POSMAROWANIA CIASTA
1/2 białka
FARSZ
4 jajka
140 g śmietany 18%
30 g sera pecorino
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki tymianku
250 g kurek
1 średnia cebula
1 łyżka masła
DO WYSMAROWANIA FORMY
masło
Wykonanie:
Składniki ciasta wyrobić szybko mikserem, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na 30 min. Formę wysmarować masłem i wgnieść ciasto w formę formując rant. Następnie posmarować ciasto za pomocą pędzelka białkiem oraz nakłuć widelcem. Posmarowanie spodu białkiem zabezpieczy ciasto przed nadmiarem wilgoci z nadzienia – spód pozostanie bardziej kruchy.
Podpiec spód w 180ºC przez ok. 25 min. lub do złotego koloru. Kurki oczyścić, najlepiej na sucho, a jeśli trzeba to delikatnie opłukać. Następnie większe przekroić, a małe zostawić w całości. Posiekać cebulę i podsmażyć ją na maśle do zeszklenia. Dodać kurki i podsmażać, aż woda odparuje, tj. przez kilka minut. W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty ser pecorino, przyprawy i dobrze wymieszać. Na koniec dodać kurki z cebulą i lekko przemieszać. Na podpieczony spód wylać nadzienie. Ponownie włożyć do piekarnika i dopiec tartę w 190ºC przez 25 do 30 min – do momentu, aż nadzienie się zetnie i zarumieni. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą
Składniki:
(porcje dla 4 osób)
2 nieduże dynie piżmowe (po ok. 900 g każda)
trochę oliwy
sól
1 niewielka cebula
1 łyżka oliwy
2 duże (lub 3 średnie) pomidory
1 łyżka koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
3/4 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
1/2 łyżeczki oregano
140 g kuskusu
100 g sera feta
ok. 50 g sera feta – do posypania na koniec
Wykonanie:
Dynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę nasmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć cięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynie piec przez 30 do 40 min. w 200ºC, aż miąższ będzie miękki. Następnie wydrążyć miąższ za pomocą łyżki, zostawiając go przy skórce na grubość ok. 1 cm, tak by dynia trzymała formę.
Kuskus umieścić w miseczce, dodać 1/2 łyżeczki soli i zalać go wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni. Zostawić do napęcznienia.
Cebulę drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać pomidory oraz koncentrat, doprawić pieprzem, solą, tymiankiem oraz oregano i podsmażać przez kilka minut. Patelnię zdjąć z ognia, dodać kuskus oraz rozkruszony w dłoniach ser feta i wymieszać. Farsz nałożyć do połówek dyni, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną fetą. Zapiekać jeszcze przez ok. 20 min. w 190ºC.
Dziękuję za Twój komentarz.
1 komentarz
Ania 10 października 2017 (14:06)
Kocham, kocham dynię :) (inne warzywa i owoce te oczywiście, ale jesień to zdecydowanie królestwo dyni)! Z pewnością wykorzystam oba przepisy (tylko w formę na tartę najpierw się zaopatrzę ;) ). Ostatnio nawet moi mężczyźni- mąż i syn- przekonali się do dyni i ogromne ciasto dyniowo-marchewkowe zniknęło przez jeden wieczór :)…
Pozdrawiam cieplutko!
Ania