Były już śniadania, więc tym razem w ramach WIOSENNYCH SMAKÓW dzielimy się z Wami przepisami na bardzo apetyczne kolacje. Obie propozycje nie są skomplikowane i na pewno Wam zasmakują, jeśli lubicie zjeść solidną porcję warzyw przygotowaną w najlepszym stylu. Tymi cudnymi przepisami podzieliła się z nami Monika, na której blogu Przez Ogródek możecie znaleźć mnóstwo innych pomysłów na dania na każdą okazję. A teraz zapraszamy Was do czytania:)
Sałatka z wędzonym serem w sosie musztardowym
Składniki:
(2 porcje)
garść drobnych listków sałaty
czarna rzodkiew
kilka rzodkiewek
100 g wędzonego sera
Dip musztardowy:
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i osuszamy, rzodkiew i rzodkiewkę kroimy w paski. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy wcześniej ułożone na talerzu składniki sałatki.
Szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
600 g pomidorów
200 g (2 szt) młodej cebuli
3 ząbki czosnku
pęczek czosnku niedźwiedziego
garść młodego groszku cukrowego
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
3 jajka
Przygotowanie:
W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Szklimy na patelni.
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Przeciskamy przez praskę czosnek i dorzucamy.
Dusimy na wolnym ogniu do czasu kiedy sok z pomidorów częściowo wyparuje. Dodajemy garść czosnku niedźwiedziego i młody groszek w strąkach. Doprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Robimy trzy wgłębienia za pomocą łyżki i wbijamy jajka. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Podajemy posypane świeżym czosnkiem niedźwiedzim.
SMACZNEGO!
Dziękuję za Twój komentarz.
Brak komentarzy