WIOSENNE SMAKI - Pyszne śniadania - GREEN CANOE

WIOSENNE SMAKI – Pyszne śniadania

Dziś w ramach naszego cyklu wiosennych smaków zapraszamy Was na przepyszne śniadania.  Znajdziecie wśród nich dwie propozycje – na słodko i na słono – czyli dla każdego coś dobrego :) Przepisy są proste i raczej szybkie w przygotowaniu, co jest niewątpliwą zaletą, zwłaszcza rano, kiedy wielu z nas nie może sobie pozwolić na czasochłonne przygotowanie skomplikowanych dań.  Autorką tych apetycznych przepisów jest zaprzyjaźniona z redakcją Monika, ze smakowitego bloga Z Chaty Na Końcu Wsi, który gorąco polecamy wszystkim wielbicielom dobrej kuchni.

Zapiekane tosty francuskie z owocami

Składniki:

1 chałka lub 2 bułki maślane

2 jajka

⅔ szklanki mleka

½ laski wanilii

2 łyżki cukru pudru

150 g owoców np. malin i borówek

 1 łyżka masła do nasmarowania formy

jogurt naturalny, miód do podania

wiosenne sniadania - tosty francuskie z owocami

 Przygotowanie:

1.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia posmaruj masłem.

2. Rozkrój laskę wanilii i wyskrob nasionka. Wymieszaj je z jajkiem i cukrem, dodaj mleko.

3. Pieczywo pokrój w 2-3 cm plastry. Kromki maczaj w masie jajecznej i układaj w formie. Jeżeli zostanie Ci trochę masy – polej nią chleb w formie. Na wierzchu ułóż owoce. Zapiekaj 30 minut.

4. Podawaj z jogurtem i miodem.

 Tosty można przygotować dzień wcześniej, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Rano tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się śniadaniem.

Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki:

3 jajka

1 ogórek gruntowy

8 pomidorków koktajlowych

6 rzodkiewek

10 kulek mini mozzarelli

1 garść młodego szpinaku

2 garście mieszanki sałat

 50 ml oliwy

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżka octu balsamicznego

szczypta ziół prowansalskich

 Wiosenna sałatka z jajkiem

 Przygotowanie:

1. Jajka zalej zimną wodą, gotuj 7 minut od zagotowania. Przelej zimną wodą i obierz.

2. Wymieszaj składniki na sos.

3. Mieszankę sałat zmieszaj ze szpinakiem, pokrojonymi rzodkiewkami, pomidorkami, ogórkiem i serem. Nałóż na talerze i polej sosem. Dodaj przekrojone na połówki jajka, oprósz solą i pieprzem.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

1 komentarz

  • comment-avatar
    Zoyka 26 kwietnia 2017 (21:10)

    Kochana, Ty zła kobieto! Ja tu na diecie i zemdlałam jak zobaczyłam te przysmaki! Zjadłabym cholera wszystko i moim zwyczajem wylizała michy :)

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.