Wiosenne obiady - OMNOM:) - GREEN CANOE

Wiosenne obiady – OMNOM:)

Zapraszamy Was dziś na kolejne BARDZO apetyczne dania wiosenne. Tym razem będą to dwa smakowite bezmięsne pomysły na obiad. Zaprzyjaźniona z redakcją autorka przepisów, Ania Zabrowarny prowadzi znanego już Wam z poprzednich poleceń bloga Addio Pomidory. To niezwykle smakowite miejsce w sieci:) A na co tym razem zechce nas skusić Ania? Jedliście już kaszotto? :) A wegetariańskie burgery? Nie ? No to zapraszamy:

Wiosenne „risotto” 

Składniki:

100 g pęczaku

400 g wody

350 g szparagów

3-4 ząbki czosnku

oliwa i masło do podduszenia

Składniki na pesto:

3 łyżki posiekanych liści pokrzywy

2 łyżki posiekanych liści mięty

3-4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z limonki

1-2 łyżki uprażonych płatków migdałowych lub pestek dyni

1 łyżka parmezanu

trybula, sól, pieprz

Wiosenne risotto

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy pesto. Gałązki pokrzywy polewamy wrzątkiem  (w ten sposób ją unieszkodliwiamy). Osuszamy, oddzielamy listki, siekamy je razem z miętą. Miksujemy z oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy. Na końcu dodajemy uprażone płatki migdałów lub pestki dyni i parmezan. Delikatnie mieszamy.
  2. Przygotowujemy kaszę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy kaszę, zalewamy ją zimną wodą, solimy i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Aż cała woda się wchłonie, a kasza będzie kremowa.
  3. Odłamujemy końcówki szparagów, kroimy na mniejsze części.
  4. Na maśle z oliwą podduszamy płatki czosnku. Dodajemy szparagi. Podduszamy.
  5. Dodajemy pesto do kaszy podczas ostatnich 2 minut gotowania. Mieszamy dokładnie.
  6. Na końcu, tuż przed podaniem łączymy ze szparagami. Posypujemy serem. Podajemy.

Burgery gryczane z batatami i fetą

Składniki:

85 g suchych ziaren kaszy gryczanej prażonej

1 średnia czerwona cebula

285 g batatów (waga po ugotowaniu i obraniu)

100 g pokruszonej fety

5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry

2 łyżki gęstego jogurtu (greckiego)

szczypta kuminu, cynamonu, pieprzu kajeńskiego, soli i zmielonego liścia laurowego

1 łyżeczka ziaren kolendry

Burgery wiosenne

Przygotowanie:

  1. Bataty gotujemy na parze. Lekko studzimy. Rozgniatamy widelcem, odstawiamy.
  2. W czasie, gdy gotują się bataty gotujemy kaszę na sypko. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Siekamy pietruszkę, cebulę. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu.
  4. Cebulę dusimy na małym ogniu.
  5. Łączymy wszystkie składniki i przyprawy w misce. Krótko wyrabiamy. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. (Uwaga! O ile formowanie burgerów jest bardzo łatwe – masa jest plastyczna, spoista, nie klei się do rąk, o tyle podczas pieczenia burgery robią się miękkie – dlatego przewracamy je delikatnie szpatułką).
  6. Podajemy z rukolą skropioną winegretem, z jogurtem i miętą.

SMACZNEGO!

 

 

Dziękuję za Twój komentarz.

3 komentarze

  • comment-avatar
    rena 24 marca 2017 (23:57)

    wszystko bardzo pięknie, ale nie mogłoby być tak po prostu i po polsku: mniam mniam…?

  • comment-avatar
    Beni 23 marca 2017 (08:51)

    Witam,
    przepisy brzmią naprawdę ciekawie :) Ale ja z niecierpliwością czekam na nowe wpisy na temat ogrodu i oczywiście na zdjęcia z Twego przepięknego ogródeczka. Już nie mogę się doczekać..
    Pozdrawiam:)

  • comment-avatar
    Speckled Fawn 22 marca 2017 (15:40)

    nie jem mięsa, więc to coś dla mnie :D burgery na pewno wypróbuję.

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.