Zimowe frykasy - Rosti - GREEN CANOE

Zimowe frykasy – Rosti

Dziś kolejny zimowy przepis na pyszne danie – tym razem będzie to rosti.  Polecamy je Waszej uwadze razem z Anią, której smakowite przepisy znajdziecie na stronie teatrgotowania.pl. Rosti to jedno z narodowych dań Szwajcarii. Jak większość dań tej kuchni jest bardzo proste w przygotowaniu i możemy je zrobić ze składników, które każdy znajdzie w swoim domu. W tym przypadku to ziemniaki i masło. Czasami cebula. W wersji podstawowej nic więcej nie trzeba. Oryginalny przepis wywodzi się od niemiecko-języcznych Szwajcarów, którzy placek taki jedli zazwyczaj na śniadanie. Rosti ma wymiar również polityczny. Nie bez powodu istnieje określenie „Röstigraben”, które żartobliwie określa granicę między niemiecką a francuską częścią. Czego chcą jedni, z pewnością nie chcą drudzy. (Jest też granica z częścią włoską i nazywa się Polentagraben ;))

Każdy region ma swoją własną odmianę i swoje dodatki. Można go podawać z szynką czy serem. Ania przygotowała dla nas najprostszą wersję rosti – czyli chrupiącą i złotą.

przepisy zimowe - rosti z ziemniaków

Rosti

Składniki:

500g ziemniaków

100g masła

szczypta soli

100g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

szczypiorek

Rosti - przepis na łatwy zimowy obiad

Piekarnik, ustawiony na grzanie górne i dolne trzeba nagrzać do temperatury 190 stopni. Istnieją dwie szkoły przygotowywania rosti. Jedna z nich polega na podgotowywaniu ziemniaków w mundurkach, które lekko podgotowane należy zetrzeć, druga wykorzystuje surowe ziemniaki. Z tej drugiej wersji właśnie skorzystała Ania. Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Widoczne powinny być wiórki, nie należy ich trzeć na miazgę. Następnie starte ziemniaki wypłukać w zimnej wodzie, dobrze wycisnąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać roztopione masło i sól. Całość umieścić na patelni i podsmażyć kilka minut. Kolejny krok to uformowanie ziemniaków w płaski placek i włożenie wraz z patelnią do piekarnika na około 15 minut. Gdy placek będzie złoty i chrupiący należy odwrócić go na drugą stronę i jeszcze chwilę podpiec.

Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika i kroimy na części. Podajemy ciepłe, przybrane kleksem ze śmietany i szczypiorkiem.

No to komu narobiliśmy SMAKA :)?

 

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

6 komentarzy

  • comment-avatar
    Ola 14 grudnia 2016 (22:50)

    Po poznańsku to plendz. :-)
    Ola M.

  • comment-avatar
    voncologne 9 grudnia 2016 (14:16)

    Znam ten przysmak i często go jadam, do ciasta potrzebna też jest cebula! Bez niej Rösti, bynajmniej dla mnie, to nie Rösti…
    Serdeczności!

  • comment-avatar
    Joanna 9 grudnia 2016 (10:48)

    Wspaniały przepis. Smakowity. Pozdrawiam Asiu. Asia

  • comment-avatar
    Joanna 9 grudnia 2016 (10:37)

    Dzisiejszy dzień będzie pod nazwą ROSTI Pozdrawiam Asiu. Asia ?

  • comment-avatar
    Kasia 9 grudnia 2016 (09:38)

    Pani Asiu więcej takich prostych przepisów dla mnie amatora kuchni to super sprawa mało składników i mały poziom skomplikowania :) nie lubię gotować nie umiem gotować ale muszę ;)) dlatego lubię takie proste przepisy :)

  • comment-avatar
    Monika MiniArt 9 grudnia 2016 (00:08)

    Wygląda pysznie, chętnie wypróbuję przepis :) Dziękuję.

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.