JESIENNE SMAKI - Pyszne obiady - GREEN CANOE

JESIENNE SMAKI – Pyszne obiady

Zapraszamy Was na pierwszy w tym roku wpis z serii JESIENNE SMAKI, w której będziemy publikować przepisy z sezonowych warzyw i owoców, których nie może zabraknąć na naszych talerzach tej jesieni. Zaczynamy od pomysłów na pyszne i zdrowe obiady. Autorką dzisiejszych przepisów jest niezwykle utalentowana Dorota z bloga Lipkowy Domek, na którym znajdziecie wiele ciekawych inspiracji kulinarnych i nie tylko!. Ta strona to rawdziwa kopalnia inspiracji i pięknych zdjęć, którymi autorka raczy czytelników i wzbudza apatyt na więcej. Na pierwsze danie poleca nam smakowity, rozgrzewający krem z marchwi z imbirem.  Drugi przepis to danie nie tylko przepyszne ale i szybkie w wykonaniu, a będzie to risotto z grzybami i cukinią. A więc ZACZYNAMY!

Rozgrzewający krem z marchwi i imbirem

(dla 4 osób)

Składniki:

1 duża cebula

500-600 g marchwi

ok 20 g imbiru (kawałek wielkości kciuka dorosłego – im większy, tym zupa będzie bardziej rozgrzewająca)

1 pomarańcza

1/2 małego selera

1 mały ziemniak (można zastąpić kawałkiem batata)

250 ml mleka kokosowego

1/2 litra bulionu warzywnego (ja używam bulionu zrobionego z ekologicznej kostki warzywnej)

kilka łyżek oliwy

chilli

sól, pieprz

zupa marchewkowa z imbirem na jesień

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, podsmażyć minutkę. Dorzucić obrany i posiekany drobno imbir, a następnie dodać obraną i pokrojoną marchew, selera i ziemniaka (warzywa mogą być pokrojone niedbale…i tak będziemy je miksować). Całość podsmażamy przez 5-6 min., a następnie zalewamy mlekiem kokosowym i 3/4 porcji bulionu. Dodajemy drobno startą skórkę z połowy pomarańczy. Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Dolewamy sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Całość miksujemy. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty dolewamy pozostały bulion.

Podajemy z kleksem jogurtu i uprażonymi płatkami migdałowymi i/lub grzankami.

Szybkie risotto z grzybami i cukinią

(dla 2 raczej głodnych osób ; ))

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę

1 mała lub 1/2 średniej cukinii pokrojonej ze skórką w kostkę

spora garść grzybów (twardych tj. prawdziwki, koźlaki, podgrzybki, maślaki raczej się nie sprawdzą) pokrojonych w średniej wielkości kawałki

2-3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)

4-5 łyżek gęstej śmietany

1 łyżka masła

5-6 łyżek oliwy (słonecznikowej, rzepakowej lub z oliwek)

2 torebki (200g) ryżu ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu*

sól, pieprz

chilli opcjonalnie

parmezan do podania

*Włosi do przygotowania risotto używają ryżu arborio lub carnaroli to specjalne gatunki, których ziarna w trakcie długiego i powolnego gotowania nie rozgotowują się, z zewnątrz stają się miękkie, ale w środku nadal pozostają al dente.

Ja, chcąc pominąć proces długiego, powolnego gotowania, a efekt kremowej konsystencji muszę osiągnąć w inny sposób. Używam w tym celu ryżu Britta, którego ziarna po ugotowaniu nie są zbyt sypkie, są lekko napęczniałe i bardzo dobrze wchłaniają sos.

risotto z grzybami i cukinią

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i chwilkę ją podsmażyć. Dorzucić posiekany drobno czosnek i grzyby, podsmażać minutę. Następnie dodać cukinię i smażyć kilka minut, do momentu, aż grzyby i cukinia zmiękną, ale nadal będą jędrne. Doprawić solą, pieprzem (nie żałować!) i ewentualnie chilli. W międzyczasie ugotować ryż. Po odcedzeniu i wyjęciu z torebek wrzucić go ponownie do gorącego garnka, w którym się gotował, a następnie dodać masło i śmietanę. Szybko wymieszać. Dodać grzyby z cukinią i ponownie, ale tym razem delikatnie, wymieszać.

Podawać od razu posypane startym parmezanem.

SMACZNEGO!

Dziękuję za Twój komentarz.

8 komentarzy

  • comment-avatar
    Dorota 24 września 2017 (20:55)

    Dziś zrobiłam zupkę krem,jest obłędna,poezja.Dziękuję za przepis i proszę o kolejne ☺

    • comment-avatar
      Green Canoe 25 września 2017 (08:35)

      Przepisy od Dorotki to zawsze strzał w 10. Miałam przyjemność jej jej jabłecznik z nutą różaną – i do dziś się rozpływam:):):) Cieszę się, że Ci smakowała.

  • comment-avatar
    Aśka 22 września 2017 (07:49)

    Piękna stylizacja zdjęć. To Asiu Twoje dzieło?

    • comment-avatar
      Green Canoe 22 września 2017 (08:51)

      Asiu – to dzieło Dorotki z Lipkowego domku, masz przekierowanie i informację na początku postu. I masz racje robi śliczne zdjęcia, mocno jej kibicuję!:)

  • comment-avatar
    Ania 21 września 2017 (16:55)

    Asia, właśnie obejrzałam kilka odcinków Twoich rozmów (nie tylko wnętrzarskich) na youtube i jestem zachwycona:) Ten pomysł to był strzał w 10! Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam serdecznie:)

  • comment-avatar
    Beata 21 września 2017 (16:07)

    Super ! uwielbiam zupy -krem .
    Mniam , mniam :)

  • comment-avatar
    Agata 21 września 2017 (14:18)

    Dal mnie jesienne smaki to przede wszystkim krem z dyni z prażonymi pestkami dyni i słonecznika :)
    Ale chętnie spróbuję ten marchewkowy :)

  • comment-avatar
    Asia 21 września 2017 (13:53)

    Mniam mniam?zupkę już zrobiłam. Risotto napewno pojawi się na stole. Dziękuję i smacznego Tobie, Asiu również.Pozdrawiam Asia?

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.