PYSZNE BURGERY z mięsem.

Burgery z mięsem często kojarzą nam się z niezdrowym odżywianiem. Jako flagowy produkt fast food’ów, zazwyczaj przyrządzane z mało szlachetnych składników – rzeczywiście zdrowe nie są. ALE TAKIE DOMOWE??? :) Nie wiem czy tez tak macie, ale mnie czasami nachodzi nieodparta ochota na KONKRET:)
O taki, właśnie:

pyszne burgery mięsne

W tym właśnie wydaniu Green Canoe Style

znajdziecie przepis na pyszne burgery – autorstwa wspaniałej  Bea Lubas, oraz wiele innych idealnych dań nie tylko na letnią porę.  Przechodzimy do przepisu:

BURGERY Z MIĘSEM:

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: Ok 15 min + ok. 5 godzin i 15 minut pieczenia

Pieczenie mięsa jest bardzo czasochłonne ale naprawdę warto poczekać na efekt końcowy

SKŁADNIKI:

12 bułek hamburgerowych

2 kg łopatki wieprzowej(w jednym kawałku)

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki papryki(można zmieszać słodką z pikantną)

3-4 ząbki czosnku

80ml sosu bbq

Sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

2.Włożyć do piekarnika blaszkę na której będziemy piec mięso aby się nagrzała. Mięso natrzeć oliwą z oliwek. Wymieszać paprykę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem i dodać odrobinę wody. Wymieszać, powinna powstać gęsta pasta. Mięso ułożyć na kratce, natrzeć pastą, umieścić kratkę z mięsem na blaszce w piekarniku i przykryć folią aluminiową. Piec około 5 godzin albo do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać.

3. Wyciągnąć mięso z piekarnika i odsączyć powstały sok, oddzielając od niego tłuszcz.

4. Przy pomocy dwóch widelców postrzępić mięso na drobne kawałki, oddzielając tłuszcz który jest w mięsie.

5.Zmieszać 125ml soku z mięsa(bez tłuszczu) z 80ml sosu bbq i polać nim mięso. Podawać na ciepło.

PRZYGOTOWANIE SURÓWKI:

Kapustę poszatkować, marchewkę pokroić w cienkie paski, lekko posolić i odstawić. W międzyczasie zmieszać jogurt lub majonez z sokiem z cytryny i przyprawić solą oraz pieprzem. Kapustę z marchewką lekko ugnieść dłońmi, aby puściła soki(dlatego się ją lekko soli) i zmiękła, następnie dodać do niej jogurt lub majonez.

DO DZIEŁA:

Przekrój bułki, nałóż mięso na dolną część, następnie surówkę z kapusty i przykryj górną częścią bułki. VOILA!

SMACZNEGO :)

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Dziękuję za Twój komentarz.

1 komentarz

  • comment-avatar
    Léa 6 lutego 2016 (08:41)

    Mmmmm …..trop bon :)

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.