Tarta ze szparagami, prosciutto i gorgonzolą - GREEN CANOE

Tarta ze szparagami, prosciutto i gorgonzolą

Uwielbiam tarty! Są szybkie w przygotowaniu, sycące i dają tak wiele możliwości komponowania smaków. Tarta ze szparagami, prosciutto i gorgonzolą to propozycja od mistrzyni w wyczarowywaniu ciekawych smaków –  Joasi, którą to chcemy Was OCZAROWAĆ wiosennie. :) W najnowszym wydaniu magazynu Green Canoe Style takich perełek kulinarnych będzie naprawdę sporo:) To jak? Robicie dziś na kolację naszą apetyczną tartę:)?

przepyszna tarta z gorgonzolą

 

Tarta ze szparagami, prosciutto i gorgonzolą
Składniki
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
90g zimnego masła
½ łyżeczki soli
¼ szklanki wody (60ml)
sucha fasola do obciążenia ciasta podczas wstępnego wypiekania (lub kulki ceramiczne)

Kisz
200g śmietany 18%
2 średnie jajka
szczypta soli

Pozostałe składniki
Ok. 10 zielonych szparagów
2-3 plasterki prosciutto
ok. 4 łyżeczek gorgonzoli
prosciutto , rukola i oliwki do przybrania

Sposób przygotowania
Mąkę, masło i sól posiekać do uzyskania mokrego piasku (można użyć malaksera). Dodać wodę, siekać dalej i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej (max 24h). Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty. Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim formę. Zrobić w cieście dziurki widelcem. Wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą. Piec 5 minut w 200 stopniach w takiej formie. Następnie wyjąć, zdjąć obciążenie i papier do pieczenia. Dopiekać kolejne 10 minut.

W tym czasie wymieszać dokładnie śmietanę z jajkami i solą. Na podpieczonym spodzie tarty ułożyć szparagi (zostawić 3), między nimi gorgonzolę i porwaną prosciutto. Zalać całość kiszem. Włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie na wierzchu tarty położyć przekrojone wzdłuż na pół szparagi. Dopiekać kolejne 15 minut do czasu aż kisz się zarumieni.

Pokrojoną tartę podawać z rukolą skropioną oliwą i oliwkami.

SMACZNEGO Zielonoczółnowcy! :)

Dziękuję za Twój komentarz.

7 komentarzy

  • comment-avatar
    Agnieszka 25 lutego 2016 (09:15)

    może zamiast „deficytowych” szparagów świeże liście szpinak przesmażone na masełku z czochem?

  • comment-avatar
    Patricia Merella 24 lutego 2016 (12:35)

    Looks delicious , thank you! Have a nice day,Patricia

  • comment-avatar
    Deilephila 23 lutego 2016 (20:48)

    jezusitku! ależ zgłodniałam! :) U nas hit – tarta z porami duszonymi na maśle :)

  • comment-avatar
    szparagowy monster 23 lutego 2016 (18:29)

    Sezon na mrożone szparagi uważam za otwarty! Nie ma to jak potrawy z sezonowych, lokalnych, zdrowych i pysznych produktów na kolacje.
    Oj, oderwanie od rzeczywistości coraz większe.

  • comment-avatar
    Kasia Ju Gniazdowanie 23 lutego 2016 (17:57)

    Asiu, kusisz :) Tylko gdzie ja teraz szparagi dostanę! :) Nowego wydania nie mogę się doczekać. Pozdrawiam serdecznie i smacznej kolacji życzę :)

  • comment-avatar
    Giovanna 23 lutego 2016 (15:32)

    Pyszniutko wygląda :-) nie przepadam za szparagami :-( jakiś pomysł w zastępstwie…. :-)
    Pozdrawiam Asiu.

  • comment-avatar
    Małgorzata 23 lutego 2016 (13:54)

    Super!!! też uwielbiam tarty… u mnie dziś tarta z brokułami i kurczakiem… Pozdrawiam :)

Skomentuj

Szanuję Twoją prywatność, Twój adres mailowy nie będzie widoczny.